Vattenbyte, myt eller tvång?
Kollaps
X
-
- 720 liter med Malawi.
Albumet här på Ciklid: http://www.ciklid.org/forum/album.php?u=11333
Lägg till ciklid.org på iGoogle! -
Nej inte alls, bottenfilter klarar inte av att ta de fina parklarna. Samt att de oftast till slut blir överfulla med skit och då är nästintill hopplösa att rengöra.Kommentar
-
ja, gruset eller kanske rättare sagt bottensedimentet spelar nog en större roll än man tänker sig. Walstad kör ju en annorlunda botten i sin akvarium. Jag har själv mixat in torv i min botten med gott resultat för sydamerika.Små firrar trivs också bäst i stora akvarium!Kommentar
-
Jag är lite inne på att försöka odla lite växter i en begränsad del av karet... Tanken är att ha stenröse i vänstra delen sandbotten i mitten och rötter och växter i den högra delen... Kan man lägga något i botten som växterna fäster vid... typ cocosmatta eller nått?- 720 liter med Malawi.
Albumet här på Ciklid: http://www.ciklid.org/forum/album.php?u=11333
Lägg till ciklid.org på iGoogle!Kommentar
-
Sitter det verkligen så mycket bakterier i filtren som det sägs? Jag har gjort diverse tester med att dra igång nya akvarier. Slutsatsen är att i mina kar sitter de "goda" bakterierna i gruset.
För när jag satt igång 2 nya kar med nytt grus och en inkörd pump och en ny pump tar det lika lång tid innan akvariet går att belasta. Kör jag därimot i gång två kar med ett med nytt grus och ett med begagnat (blött) grus och två nya pumpar kan man belasta det med begagnat grus i direkt.
Ett bottenfilter är ruggigt effektivt, men det finns några nackdelar. Kör man det som vanligt så fastnar mycket skit i botten. Går att rätta till genom att köra det omvänt, dvs man pumpar ner vatten under botten och upp genom gruset. Brukar hålla botten ren. Växter brukar inte heller växa lika bra med bottenfilter, tror det kopplas till att syrehalten i botten blir för hög. Driver man bottenfiltret med en svag ström av CO2-bubblor kan det också rättas till. Sist men inte minst, våra grävande firrar kan se till att ett bottenfilter blir i stort sett värdelöst... de rensar snabbt en fläck på botten som blottlägger filtret och så passerar vattnet där i stället för genom gruset.
Jag kör med bottenfilter i ett Malawikar, och det funkar klockrent. Drivs med en mycket kraftig pump, så det är mycket vatten som passerar nerifrån och upp genom gruset. Har rätt tunt med grus (3-4 cm) ovanför filtret, och botten innehåller nästan ingen skit alls. I det karet funkar dock växterna bra, men de står också i en kruka ovanpå gruset, så vattnet borde gå mycket långsamt genom den.
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Jo, som sagt allt jag skrivit gäller för survatten/sydamerika kar. Hur man får till det i tanganyika vet jag inte, men vad jag vet är att man inte kan skicka i torv för det sänker PHt, det är liksom en av huvudpoängerna. Javamossa borde kunna funka som växt om inte troffarna betar den för hårt, annars är ju Anubias en klassiker, men den växer långsamt och tar väl inte upp så mycket.Små firrar trivs också bäst i stora akvarium!Kommentar
-
Sitter det verkligen så mycket bakterier i filtren som det sägs? Jag har gjort diverse tester med att dra igång nya akvarier. Slutsatsen är att i mina kar sitter de "goda" bakterierna i gruset.
För när jag satt igång 2 nya kar med nytt grus och en inkörd pump och en ny pump tar det lika lång tid innan akvariet går att belasta. Kör jag därimot i gång två kar med ett med nytt grus och ett med begagnat (blött) grus och två nya pumpar kan man belasta det med begagnat grus i direkt.Kommentar
Kommentar