Tyvärr är det så som Felipe säger, skulle gärna vilja haft någon VF Ancistrus från Uruguay. De VF Ancistrus sp. som kommer hit är oftast ett "ihop kok" av flera arter, Man vill gärna ha 1+1 av samma art.
Sälja ancistrus!?
Kollaps
X
-
-
Lite trist är det ju!MVH - joe
Värmlänning i exil på Tjörn - nu med några fler Victoriaciklider!Kommentar
-
Corys och Ancistrus ar dem enda inhemska arter som saljs har hemma (valdigt fa manniskor kor med inhemsk trots att akvaristiken ar stort) och a andra sidan ar det valdigt fa som fangar och saljer, vilket gor att det alltid finns en bra efterfraga.
Men detta betyder inte att priset pa dessa ar "ok".
De fa som brukar fanga Ancistrus och Corys saljer till akvarieaffarer och pa marknader....men det ror sig om valdigt fattiga manniskor som inte brukar fa mer an 35-45 ore st.
(nu pratar jag om vildfangade, vilket betyder att storleken ar storre an vad ni har pratat om har pa forumet och med hogre omkostnader an odlade)
Dessa saljs senare for 13-16 kronor st. till kund.
Nu ror sig allt detta i Montevideo, huvudstaden, dar 50% av befolkningen lever och dar 75% av akvarieaffarerna ligger....
Jag saljer har hemma och mitt pris ar mellan 13 och 20 kronor st. beroende pa storlek och art.....vilket i slutandan betyder mera an vad jag har blivit erbjuden av importorerna.
Ha det!!
FelipeFelipeKommentar
-
Men att exportera Ancistrus och Corys harifran ar det inte alls lont.
Det kanske det ar fran andra lander....vad vet jag?
Folk har en otrolig formaga att lagga alla sydamerikanska lander i samma sack!
Men vad 1 liter bensin kostar i (ex) Argentina, kor man 3 ganger mera an har hemma....den brasilianska exportoren betalar halften i el-och vatten an vad vi gor....och vad jag betalar i lon for den som hjalper till med fangsten, skulle jag kunna ha 4 personer i Paraguay.
Sedan ar det sa att oavsett kostnader, fattar jag inte hur en VF Ancistrus kan vara sa pass billig!!??.....det ar ett djakla jobb att fanga dessa och arligt talat ar det inte manga som klarar av att fa upp mer an 25-30 pa egen hand/per vattendrag/per dag......men i andra lander ar det kanske (sakert?) betydligt enklare att fanga dessa?
Ha det!
FelipeFelipeKommentar
-
Tror inte heller fångsstationerna bryr sig så mycket om vilken brun Ancistrus art det är för det är inte värt att hålla på att sortera.
Detta är bara min teori och inte fakta, men tror att saningen ligger näraKommentar
-
Jag blandar aldrig ihop.....det ar till och med sa att jag aldrig blandar ihop olika populationer trots att det "kanske" ror sig om samma art.
Men att exportera Ancistrus och Corys harifran ar det inte alls lont.
Det kanske det ar fran andra lander....vad vet jag?
Folk har en otrolig formaga att lagga alla sydamerikanska lander i samma sack!
Men vad 1 liter bensin kostar i (ex) Argentina, kor man 3 ganger mera an har hemma....den brasilianska exportoren betalar halften i el-och vatten an vad vi gor....och vad jag betalar i lon for den som hjalper till med fangsten, skulle jag kunna ha 4 personer i Paraguay.
Sedan ar det sa att oavsett kostnader, fattar jag inte hur en VF Ancistrus kan vara sa pass billig!!??.....det ar ett djakla jobb att fanga dessa och arligt talat ar det inte manga som klarar av att fa upp mer an 25-30 pa egen hand/per vattendrag/per dag......men i andra lander ar det kanske (sakert?) betydligt enklare att fanga dessa?
Ha det!
Felipe
Jag tror att det är för den odlade Ancistrus är så etablerad inom akvaristiken att den håller de flesta andra liknande VF blir ointressanta för den vanliga Akvaristen efter som den inte ser skillnad på fisken. VF Ancistrus utan nåt L-nummer är ju nästan dubbelt så dyr som odlad, så varför skall man egentligen välja den dyrare firren.
Sorgligt men sant, hade gärna sätt flera gråa och bruna malar i handeln, men det är önsketänkandeKommentar
-
Vad jag menade ar att jag aldrig blandar ihop FISKAR fran olika vattendrag, aven om jag tror att det ror sig om samma art.....och aven om vattendragen bara ligger nagon mil ifran varandra och tillhor samma system.
(nu pratar jag om fiskar som ar avsedda for forsaljning och inte stannar hos mig)
Ha det!FelipeKommentar
-
Det var det jag menade med att halla svenskan vid liv.....jag kanske forklarade fel da?
Vad jag menade ar att jag aldrig blandar ihop FISKAR fran olika vattendrag, aven om jag tror att det ror sig om samma art.....och aven om vattendragen bara ligger nagon mil ifran varandra och tillhor samma system.
(nu pratar jag om fiskar som ar avsedda for forsaljning och inte stannar hos mig)
Ha det!
Jaha men jag är helt med dig, läste kanske lite fel först för jag trodde du blandade ihop arter som kommer från olika vattendrag. Du är ju expert på Gymnogeophagus t.ex. och du kan urskilja ifrån vilket vattendrag den kommer ifrån, många ggr kanske det är samma art.
Hos Ancistrus är det ju också så, de kan vara samma art fast att de lever i olika vattensystem.
Gillar när exportörer skriver upp fångstplatsen så att den når ända fram till kunden.Kommentar
-
Men jag undrar hur manga ar det som gor sa egentligen?
Jag exporterar valdigt litet...max. 45-60 boxar om aret och da vore det katastrof om jag inte gjorde det!
Dessutom ar det jag sjalv som ansvarar for fangsten, fraktar hem fisken, tar hand om den och ar med och packar ner den nar den ska sandas.....men tror inte att det finns sa manga som arbetar i san pass liten skala och pa det sattet??
Kan tanka mig att de "riktiga" exportorer har valdigt svart att halla isar fangstplatsen....
Inte sagt att det gors med vilja....men det forekommer en hel del "fusk" ocksa;
For nagra manader sedan sande vi till Tyskland och nar jag gick in pa kundens sida for att kolla vilka fiskar han salde, sag jag en del uruguayanska arter som saldes som argentinska.....sjalvklart fragade jag kunden om han hade blandat ihop nagot...men nej...han hade fatt dessa fiskar fran Argentina nagra manader tidigare....jag borjade da forska i det hela och det visade sig att den argentinska exportoren hade kopt smugglade fiskar fran Uruguay och sande dessa som argentinska...men namn pa argentinska vattendrag!!
Uruguay ar ett litet land med knappt 3 milj. manniskor...."alla kanner alla"...och kanske tack vare det fick den tyska kunder ratta till felet.
Naja...det ar nog svart att vara saker pa arten/fangstplatsen nar de flesta inte star for fangsten utan koper fisken fran olika lokala fangare.
Ha det!
FelipeFelipeKommentar
-
Visst ar det jatte viktigt att gora det!
Men jag undrar hur manga ar det som gor sa egentligen?
Jag exporterar valdigt litet...max. 45-60 boxar om aret och da vore det katastrof om jag inte gjorde det!
Dessutom ar det jag sjalv som ansvarar for fangsten, fraktar hem fisken, tar hand om den och ar med och packar ner den nar den ska sandas.....men tror inte att det finns sa manga som arbetar i san pass liten skala och pa det sattet??
Kan tanka mig att de "riktiga" exportorer har valdigt svart att halla isar fangstplatsen....
Inte sagt att det gors med vilja....men det forekommer en hel del "fusk" ocksa;
For nagra manader sedan sande vi till Tyskland och nar jag gick in pa kundens sida for att kolla vilka fiskar han salde, sag jag en del uruguayanska arter som saldes som argentinska.....sjalvklart fragade jag kunden om han hade blandat ihop nagot...men nej...han hade fatt dessa fiskar fran Argentina nagra manader tidigare....jag borjade da forska i det hela och det visade sig att den argentinska exportoren hade kopt smugglade fiskar fran Uruguay och sande dessa som argentinska...men namn pa argentinska vattendrag!!
Uruguay ar ett litet land med knappt 3 milj. manniskor...."alla kanner alla"...och kanske tack vare det fick den tyska kunder ratta till felet.
Naja...det ar nog svart att vara saker pa arten/fangstplatsen nar de flesta inte star for fangsten utan koper fisken fran olika lokala fangare.
Ha det!
Felipe
Visst fuskas det, det är jag medveten om, jag som håller på med malar främst Loricariidae vet att om exportören inte får ihop rätt antal malar så tar de en look-alike, det är vanligt men tråkigt för kunden.
Uruguay är ett litet land ja, men ni har mycket fina fiskarter och många som är okända för övriga världen.Kommentar
-
Visst fuskas det, det är jag medveten om, jag som håller på med malar främst Loricariidae vet att om exportören inte får ihop rätt antal malar så tar de en look-alike, det är vanligt men tråkigt för kunden.
JAPP.....MEN DET FINNS EN DEL IMPORTORER SOM OCKSA STRUNTAR I DETTA OCH BLANDAR LITE HUR SOM HELST....MEN DA AR DET ALLTID ENKLARE ATT LAGGA SKULDEN PA EXPORTOREN DA DEN SLUTLIGA KUNDEN SALLAN HAR KONTAKT MED DENNA.
Uruguay är ett litet land ja, men ni har mycket fina fiskarter och många som är okända för övriga världen.[/QUOTE]
ANLEDNINGEN ATT URUGUAY HAR SA PASS MANGA ARTER TROTS STORLEKEN BEROR PA GEOGRAFISKA SKALL....
ATT MANGA ARTER AR SA OKANDA BEROR DELS PA ATT DET AR ETT DYRT LAND (dyrt att importera ifran) OCH PA ATT DET INTE FINNS NAGON LOKAL FORSKNING UTOVER AUSTROLEBIAS ARTERNA.
Ha det!!FelipeKommentar
-
Nä det sa jag inte, finns grossister och affärer som ändrar namn i många lägen också, troligtvis för att de oftast tror att inte kunden vill ha fångstplats.Kommentar
-
Kommentar
-
Vet så lite om Uruguays fiskar, för något år sen visste jag inte äns vad en Gymnogeophagus var för nåt.
Har sätt att ni har massa intressanta malar också, dock har det varit dåligt med bilder på Ancistrus arter för jag tror inte de är vetenskapligt beskrivna än. Vore kul om ni hade en Ancistrus art som Påminner om Ancistrus ranunculus eller L183 Ancistrus dolichopterus.Kommentar
-
Eftersom vi nu har en rolig kontakt på plats i Uruguay kanske NCS skulle kunna organisera en egen liten import nån gång? Jag vet att diskusforum.se gör så ibland.Små firrar trivs också bäst i stora akvarium!Kommentar
Kommentar