Vilken räkmix använder ni?
Kollaps
X
-
-
Efter en hel del tips från er andra på den här tråden, skall jag göra följande mix till SA-firrar (dvärgciklider, tetror):
Råa räkor med skal (fryst)
Ärtor
Hel rensad vitfisk (fryst)
Musslor på burk. Blåmusslorna i havet är giftiga nu!
Rå fisklever, vitfisk (fryst)
Rå fiskrom, vitfisk (fryst)
Alfalfa-groddar
Vitlök
Ägg
Vad jag har förstått, så kan både vitfisk och ägg fungera som bindemedel, och då kanske detta recept kan funka utan gelatin eller agar-agar?!
Vill helst inte använda gelatin, och med agar-agar skall man gärna värma mixen och då borde en del vitaminer förstöras, så det vill jag heller inte använda.
I naturen så är det ju sällan fiskarna äter tillagad mat, så därför vill jag använda råa ingredienser, så långt det är möjligt.
Kom gärna med synpunkter!
J-EKommentar
-
I prinicp har ingen vild sötvattensfisk sett eller smakat räkor och vitfisk från salta havet, ägg från hönan samt ärtor, vitlök och groddar från en industrialiserade odlingar någonstans i europa. Jag tror därför att värma upp ingridenserna lite inte påverkar fiskarna nämnvärt. Kanske kan någon enstaka vitamin brytas ned. Men å andra sidan får nog vår akvariefiskar mer mat och mer vitminer än deras vilda släktingar.//RobertKommentar
-
Vill inte klampa någon på fötterna men en tanke bara.
I prinicp har ingen vild sötvattensfisk sett eller smakat räkor och vitfisk från salta havet, ägg från hönan samt ärtor, vitlök och groddar från en industrialiserade odlingar någonstans i europa. Jag tror därför att värma upp ingridenserna lite inte påverkar fiskarna nämnvärt. Kanske kan någon enstaka vitamin brytas ned. Men å andra sidan får nog vår akvariefiskar mer mat och mer vitminer än deras vilda släktingar.Kommentar
-
Vill inte klampa någon på fötterna men en tanke bara.
I prinicp har ingen vild sötvattensfisk sett eller smakat räkor och vitfisk från salta havet, ägg från hönan samt ärtor, vitlök och groddar från en industrialiserade odlingar någonstans i europa. Jag tror därför att värma upp ingridenserna lite inte påverkar fiskarna nämnvärt. Kanske kan någon enstaka vitamin brytas ned. Men å andra sidan får nog vår akvariefiskar mer mat och mer vitminer än deras vilda släktingar.Kommentar
-
Jag ger inte fiskarna enbart räkmix så för min del så har nog fiskarna täckt det mesta...
Jag ger nu:
NLS Therma A cichlid pellets 1mm
Tropical Malawi flingfoder
RäkmixKommentar
-
Vill inte klampa någon på fötterna men en tanke bara.
I prinicp har ingen vild sötvattensfisk sett eller smakat räkor och vitfisk från salta havet, ägg från hönan samt ärtor, vitlök och groddar från en industrialiserade odlingar någonstans i europa. Jag tror därför att värma upp ingridenserna lite inte påverkar fiskarna nämnvärt. Kanske kan någon enstaka vitamin brytas ned. Men å andra sidan får nog vår akvariefiskar mer mat och mer vitminer än deras vilda släktingar.
Det är ju svårt att mata sina fiskar med exakt den föda de äter i naturen, men man kan försöka så gott det går!
De äter troligen kräftdjur, fiskyngel, snäckor/musslor, rom och allehanda vegetabilisk föda i naturen och då vill jag försöka efterlikna den födan så mycket som möjligt, genom att använda olika råvaror som liknar de i naturen.
Många matar ju t.ex. med artemia, som lever i saltsjöar utan fiskar, men det är ett kräftdjur och borde funka lika bra som de kräftdjur som fiskarna äter i naturen.
Äggen var tänkt som bindemedel, men agar-agar kanske är bättre? Det är väl baserat på alger?
Vitlöken och groddarna odlar jag föresten själv
J-EKommentar
-
Om agar-agar är baserat på en alg men kräver uppvärmning till X grader kanske det kan vara "mindre onyttigt" än köra utan (pga nedsmutsning och nitrit/nitrat ökning) eller med gelatin som även det kräver uppvärmning men kanske i mindre grad.//RobertKommentar
-
Tack för dina synpunkter, RobbanG.
Det är ju svårt att mata sina fiskar med exakt den föda de äter i naturen, men man kan försöka så gott det går!
De äter troligen kräftdjur, fiskyngel, snäckor/musslor, rom och allehanda vegetabilisk föda i naturen och då vill jag försöka efterlikna den födan så mycket som möjligt, genom att använda olika råvaror som liknar de i naturen.
Många matar ju t.ex. med artemia, som lever i saltsjöar utan fiskar, men det är ett kräftdjur och borde funka lika bra som de kräftdjur som fiskarna äter i naturen.
Äggen var tänkt som bindemedel, men agar-agar kanske är bättre? Det är väl baserat på alger?
Vitlöken och groddarna odlar jag föresten själv
J-E
Tänkte mest att räkorna och vitfisken ,som vi trycker ner i mixen, är sorter som oftast lever i hav med saltvatten. Men självklart fungerar det med både hemma-odlade grönsaker samt fisk och skal djur från saltvattenshaven. Detta har vi ju prövat i decenier.
Just ägg skulle kunna innehålla proteiner som fiskarna inte kan bryta ner, är dock osäker på detta. Om det är så skulle ägg inte vara bättre än gelatin.//RobertKommentar
-
En liten fråga , kan inte så mycket om det här , är nybörjare med malawi , men kan man blanda i torkade gamarus räkor i mixen?Kommentar
-
Numera finns det ju också många olika sorters fryst foder, t.ex. artemia, svarta mygglarver, cyclops, mysis m.m., som man kan mata med.
Mycket av detta passar ju inte till malawiciklider och troffar förstås, men till "allätare", kör jag detta.
Jag tror på att ge så naturligt foder som möjligt till fiskarna.
Alla är saliga i sin tro, och detta är min.
J-ESenast redigerad av agalychnis; 11 April 2008, 12:57.Kommentar
-
är det någon som har provat att använda "snabbgelatin mix" , man blandar tydligen pulvret direkt i smeten då!!??Kommentar
-
Uppdatering räkmix...
Den första satsen jag gjorde med agar agar lyckades inte så bra, men jag förstod ganska snabbt anledningen. På paketet står det att agar agar klarar av att binda 100-150ggr så mycket vätska som mängden agar agar. Med tanke på att jag hade gjort 3kg så borde 42gr ha räckt bra, men seddu..nu kommer vi till det klockrena..för mig...jag var hemskt dålig på att beräkna vikten och tog hela grytan till vågen och fick se att det vägde 6kg istället för det beräknade 3kg!
Jag värmde upp den ofrysta räkmix som jag gjort tidigare på svag värme och tillsatte ytterliggare 42gr agar agar. Nu märkte jag skillnad i kanterna runt grytan efter en timme i kylskåpet...det blev fast och fint så då tog jag beslutet att frysa in räkmixen.
Logiken säger ju att man ska MINST ha täckning för att agar agar ska binda 100ggr sin egen vikt, men när det gäller räkmix får man faktiskt överdriva lite med agar agar för att det är skillnad på att binda vatten och att binda räkmix.
Nu har jag agar agar som ska klara av att binda 8,4kg..och jag gjorde en räkmix med vikten 6kg så det borde bli bra när det blivit fryst.
Återkommer...
Men när du gäller fiskar så är det helt oviktigt, fräga mig jag vet.JanneKommentar
-
och det att det är mycket djur, det funkar, ja välkommen i fiskvärlden, JanneKommentar
-
Vitlök?
Hej
På Ciklidstämman var det tal om vitlök och dess effekt mot parasiter.
Jag kör rutinmässigt med två klyftor per kilo räkmix. Det är säkert gott, men undrar om en så liten mängd har någon effekt. Vet nån hur mycket man skall ta i om man vill döda parasiter?mvh
Mikael W
(NCS-medlem sedan 1981)Kommentar
Kommentar