Vilken räkmix använder ni?
Kollaps
X
-
-
Uppdatering räkmix...
Den första satsen jag gjorde med agar agar lyckades inte så bra, men jag förstod ganska snabbt anledningen. På paketet står det att agar agar klarar av att binda 100-150ggr så mycket vätska som mängden agar agar. Med tanke på att jag hade gjort 3kg så borde 42gr ha räckt bra, men seddu..nu kommer vi till det klockrena..för mig...jag var hemskt dålig på att beräkna vikten och tog hela grytan till vågen och fick se att det vägde 6kg istället för det beräknade 3kg!
Jag värmde upp den ofrysta räkmix som jag gjort tidigare på svag värme och tillsatte ytterliggare 42gr agar agar. Nu märkte jag skillnad i kanterna runt grytan efter en timme i kylskåpet...det blev fast och fint så då tog jag beslutet att frysa in räkmixen.
Logiken säger ju att man ska MINST ha täckning för att agar agar ska binda 100ggr sin egen vikt, men när det gäller räkmix får man faktiskt överdriva lite med agar agar för att det är skillnad på att binda vatten och att binda räkmix.
Nu har jag agar agar som ska klara av att binda 8,4kg..och jag gjorde en räkmix med vikten 6kg så det borde bli bra när det blivit fryst.
Återkommer...Kommentar
-
på jobbet "smälter" vi agar agar i micron, vätska i botten och så i med pullvret, in i mcrn tills det är löst/smältMvh FredrikKommentar
-
Kommentar
-
Det är väl low-melt agar, samma som jag använde. Där körde jag med 0.5%, dvs 5 gram till ett kilo mix, och det blev fast & bra.
Helt annan grej än hälsokost-agarn.Kommentar
-
vi använder mellan 0,7% till 3% beroende på hur fast gelen skall vara. Har inte testat den i räkmixen, men Mike har ju ha gjort det så hans förslag på 0,5% låter bra.
Ville mest tipsa om att det är väldigt smidigt att smälta agarn i micron.Mvh FredrikKommentar
-
Vart får man tag på sådan Agar Agar?
----------------------------------------
Uppdatering räkmix: Resultatet blev sådär med bindningen. Jag är inte helt nöjd då den släpper ifrån en del vilket gör att det ändå kommer yra. Jag vill ha en gelekonsistens som är riktigt hård..som gummi..men det är oerhört svårt att få till med agar agar. Använde även Polenta på en bit som bindemedel och det fungerade inte alls...så den idén kastar jag åt sidan.
Fortfarande är gelatin tyvärr det bästa som håller ihop mixen och som är enklast att jobba med för min del, men tveksamheten runt nyttan för fiskarna gör ju att man tvekar. Eventuellt återgår jag till gelatin nästa gång trots allt..för jag ogillar att räkmixen skräpar ned onödigt mycket trots att man haft i bindemedel som borde binda.
En känsla som jag har runt detta lilla misslyckande är ingredienser i räkmixen som gör den mer "delbar". Kör man bara räkor, ärtor så fungerar det nog bättre att binda.Senast redigerad av StefanL; 02 April 2008, 13:42.Kommentar
-
Stefan,
du har aldrig testat ägg? Fick det tipset för ett tag sedan, och har själv tänkt prova. Funderar just nu på om gulan ska vara med eller inte, men klurar på att i princip alla fiskar äter rom om de får chansen. Att ha gulan med borde ge en "krutmix".
Tackar för att du testade polentan i allafall, verkar inte som om den funkar särdeles bra så jag hoppar över den.
Mitt nästa recept att testa blir:
1 kg oskalade räkor
1 kg Findus ärtor
En handfull musslor
1 vitlöksklyfta
1 ägg
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Ägg har jag testat men här ligger problemet i att man egentligen behöver ganska mycket ägg för att det ska fungera.
Äggulan binder inte utan det är äggvitan som sköter den biten vad jag förstått. Men att separera ägget känns också onödigt för man förlorar ju en del då...
En tanke som jag hade med Agar Agar är att den kanske behöver härda helt INNAN den fryses in. Jag har gjort så med gelatinet och då fått bäst resultat..dvs låtit den härda igenom helt och att räkmixen varit jämnkall innan jag fryst in. Det kan vara ett av problemen...att nedkylningen går för fort så att bindningsprocessen tappar effekt.
Jag vet att mitt ex gjort mycket gele på agar agar och det blir alltid stenhårt..men då har det stått flera timmar i kylskåpet och verkligen sakta blivit kallare.
Personligen så kommer nästa räkmix att bestå av dessa ingredienser:
Ärtor
Räkor
Polenta (eventuellt)
Astaxanthin
Tropical Malawi flingor
Vitlök
Ska inte blanda in mer ingredienser för även det försvårar bindningen. Ju fler partiklar och ju större partiklar desto svårare att få bra bindning.Senast redigerad av StefanL; 03 April 2008, 10:31.Kommentar
-
mbuna mix?
Vilken mix rekar ni till Mbunas? o vart får man tag på de konstiga sakerna man inte köper på ica?? Gärna om ni har hur man gör oxå!540 mbuna + 54L yngelKommentar
-
Här finns en bra beskrivning om hur man tillverkar räkmix..skriven av Michael Persson (NCS Guldaborre-vinnare 2008 ), ägare av sajten www.ciklider.se .
Kommentar
-
Kommentar
-
animalier...
känns som många av recepten är det mycket djur i... trodde det skulle va mest grönt...???540 mbuna + 54L yngelKommentar
-
Många kör ändå 50/50 räkmix och lyckas bra med det.Kommentar
-
Jomen då tar du ju bara mer grönt än räkor. Du kan köra en räkmix som har 75% ärtor och 25% räkor. Du justerar ju det själv genom det du köper...säg att du köper 1kg ärtor och 400gr räkor så har du ju redan där en bra måttstock för Mbunas foder...dvs sammanlagt är det 1,4kg...och ärtor är ca 72% (1kg) och räkor blir då ca 28%.
Många kör ändå 50/50 räkmix och lyckas bra med det.540 mbuna + 54L yngelKommentar
Kommentar