Vilken räkmix använder ni?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • olof
    Användare
    • April 2002
    • 1823

    #16
    Hej!

    Som vanligt gör alla helt olika!? Här är mitt recept för sydamerikaner:

    500 g räkor (med skal)
    500 g ärtor
    100 g alaska pollock
    1 dl krossat linfrö
    1 banan
    1 ägg
    1/2 msk ascorbinsyra
    1 1/2 dl torrfoder (av valfritt slag)
    1 vitlök
    1-2 msk spirulina pulver
    lite husdjursvitaminer

    Tarmanalyser från sydamerikanska ciklider tyder på att de ofta äter en ganska stor del frön och växt delar, därav linfröna. Linfrö sväller dessutom otroligt och binder mycket vätska vilket gör mixen fast och fin.

    mvh

    olof
    http://malmolundcyclechic.blogspot.com/

    Kommentar

    • Oden70
      Användare
      • January 2007
      • 869

      #17
      Ursprungligen postat av endymion
      Denna räkmix ger jag till alla mina fiskar(Victorior, troffar, rovfiskar, malar mm)

      Min räkmix innehåller:
      2 kg räkor (Välj ut de rödaste räkorna, det skiljer mycket från nästan vita räkor till ordentligt röda)
      1 kg ärtor
      1 kg spenat
      150 gram musslor
      0,4 kg fisk
      130 g alfalfagroddar (fräsch doft och innehåller mycket nyttigt)
      180 g mungbönsgroddar (fräsch doft och innehåller mycket nyttigt)
      2 burkar kikärtor (konsistensgivare)
      25 g Naturose astaxanthin
      sex vitlöksklyftor
      en stor citron (dämpar fiskdoften)
      50 g Agar-agar (blandas med 8 dl vatten)

      Detta är grundreceptet utöver detta brukar det åka i lite gammal mat, matrester och skal o. dyl. Saker jag har haft i räkmixen är:

      Räkskal ... blir lite extra räkor
      Broccoli
      Zuchini
      Gurka
      Morot
      Banan
      Äpple
      Päron
      Nässlor
      Tonfisk
      Rödbetor
      Kiwi
      Bönor
      Japanska alger
      Majs
      Havregryn
      Aubergine
      Apelsin
      Clementin
      Paprika
      Tomat
      Vad e det som gör den stora skilnaden på riktigt röda och ljusare räkor??? ,Menar du färgen på skalet eller köttet???
      Petrochromis is da shit8)8)

      Kommentar

      • agalychnis
        NCS Medlem
        • September 2004
        • 196

        #18
        Ursprungligen postat av olof
        Hej!

        Tarmanalyser från sydamerikanska ciklider tyder på att de ofta äter en ganska stor del frön och växt delar, därav linfröna. Linfrö sväller dessutom otroligt och binder mycket vätska vilket gör mixen fast och fin.

        mvh

        olof
        Intressant! Jag kanske skall slänga i lite linfrön i min mix också.

        J-E

        Kommentar

        • Cutekid
          Användare
          • January 2003
          • 3368

          #19
          Cutekids Tropheus/malawimix

          1 kg ärtor
          0.5 kg spenat
          ca 0.5-0.7 kg räkor med skal och allt
          2 bananer
          3-4 pressade vitlöksklyftor
          2 portioner polenta
          ca 3-4 matskedar Cyklop-Ezee
          3-4 multivitamintabletter som löses i vatten
          ett par nävar aquatic exel
          ett par nävar jbl novorift

          Mvh
          Carl

          Besök petrochromis.com´s forum:

          http://petrochromis.com/phpbb3/

          Kommentar

          • Mike_Noren
            Användare
            • February 2003
            • 2695

            #20
            1/3 frysta nordhavsräkor (hela, frysta)
            1/3 fryst bläckfisk (eller orensad fryst fet fisk, eller musslor)
            1/3 frysta gröna ärtor (och/eller brysselkål)

            Mixas till helt slätt, förstås.

            Tillägg: ett ägg med skal, vitaminer, astaxantin, vitlök. Bindemedel nu mer gelatin; när jag jobbade på labb använde jag 0.5% low-melt agar, och det funkade perfekt, men hälsokost-agar är värdelöst, binder ingenting.

            Använder mixen till allt.

            Funderar på att börja lägga till sojapulver och omega-3 olja för att få kraftigare mix, jag har svårt att hålla fisken fet.

            Kommentar

            • Rauken
              Användare
              • January 2007
              • 310

              #21
              Ser att många använder Polentagröt i sina mixar...
              Vad har den för positiva egenskaper?
              När man är ute på djupt vatten är det bäst att hålla munnen stängd...

              Kommentar

              • LN
                Användare
                • December 2004
                • 4744

                #22
                Polentatipset fick ja från Falköping Andreas.
                Kolhydrater ger gröten. Troffarnas magar verkar acceptera gröten.

                Ja har samma problem som Mike. Spelar ingen roll hur mycket troffarna käkar så är magarna helt borta 12 timmar efteråt.

                Men varför har ni vitlök i ?
                Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
                Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

                Kommentar

                • Koi-fantast
                  Användare
                  • November 2007
                  • 555

                  #23
                  Recept från en gammal kock

                  Min räkmix:
                  Kokta räkor med skal
                  Gröna ärter
                  Solrosfrön
                  Havregryn
                  Spirulina

                  Vid sidan:
                  Cashewnötter
                  Banan och torkat bananskal
                  Frukt
                  Vitfisk, krabfish
                  Fetfisk (lax, tonfisk)
                  Broccoli
                  Torrfoder
                  Nötter, frön, ärter, baljväxter, grönsaker
                  http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
                  http://www.bollmoraakvarieklubb.org/

                  Kommentar

                  • Falköping Andreas
                    Användare
                    • February 2006
                    • 1214

                    #24
                    Ursprungligen postat av LN
                    Polentatipset fick ja från Falköping Andreas.
                    Kolhydrater ger gröten. Troffarnas magar verkar acceptera gröten.

                    Ja har samma problem som Mike. Spelar ingen roll hur mycket troffarna käkar så är magarna helt borta 12 timmar efteråt.

                    Men varför har ni vitlök i ?
                    Vitlök har en lite anti parasitisk effekt och gör att maten luktar så ljuvligt . Jag har det i NLS (thera a) och det får räcka. Ang pollenta gröten så är den ett jätte bra binde medel med. Men jag skulle nog köra med lite mer än endast en portion till den mängden mat.
                    Senast redigerad av Falköping Andreas; 19 March 2008, 21:38.
                    http://www.skovdeaf.se/

                    Kommentar

                    • endymion

                      #25
                      Ursprungligen postat av Oden70
                      Vad e det som gör den stora skilnaden på riktigt röda och ljusare räkor??? ,Menar du färgen på skalet eller köttet???
                      Gratis astaxanthin, och det är färgen på skalet jag menar.

                      Kommentar

                      • Lundensis
                        Användare
                        • March 2004
                        • 2262

                        #26
                        Ursprungligen postat av LN
                        Polentatipset fick ja från Falköping Andreas.
                        Kolhydrater ger gröten. Troffarnas magar verkar acceptera gröten.

                        Ja har samma problem som Mike. Spelar ingen roll hur mycket troffarna käkar så är magarna helt borta 12 timmar efteråt.
                        Blanda i lite laxfoder. Finns i pulverform.

                        Kommentar

                        • Erik Wikström
                          Användare
                          • March 2003
                          • 127

                          #27
                          Rovmalawimixen

                          Sist jag gjorde räkmix blev det såhär (ungefär)

                          800 gr vitfisk (alaska pollock)
                          500 gr räkor med skal.
                          200 gr ärtor/spenat
                          1 banan
                          2 vitlöksklyftor
                          astaxanthin
                          gelatin

                          Fiskarna som äter mixen är bla blå delfinciklid, Fusco, Venustus, Livingstoni mm.
                          Mvh Erik

                          Kommentar

                          • firefox75
                            Användare
                            • April 2007
                            • 234

                            #28
                            Räkmix

                            500g Räkor
                            100g abborre kött
                            100g kokt sötvattensmussla
                            100g gröna ärtor
                            150g kokt broccoli
                            10droppar fishtamin

                            Allt mixas och fryses in i iskubs behållare.

                            Funkar bra till det mesta....till ock med mina diskusar knaprar i sig det.
                            Sydamerikanare/centralare/levandefödare.
                            16500liter odlingskar.
                            3500liter vardagliga.
                            6kbm tempererad damm.
                            MvH
                            Daniel
                            0735-433428

                            Kommentar

                            • agalychnis
                              NCS Medlem
                              • September 2004
                              • 196

                              #29
                              Ser att en del kör med fet fisk (t.ex. strömming, tonfisk, makrill, lax). Själv har jag hittills bara blandat i "vitfiskar" (t.ex. alaska pollock, sej, vitling, insjöfisk).

                              Finns det några fördelar/nackdelar med fet fisk kontra vitfisk. Man kanske skall ha i bägge sorterna?

                              J-E

                              Kommentar

                              • Koi-fantast
                                Användare
                                • November 2007
                                • 555

                                #30
                                Ursprungligen postat av agalychnis
                                Ser att en del kör med fet fisk (t.ex. strömming, tonfisk, makrill, lax). Själv har jag hittills bara blandat i "vitfiskar" (t.ex. alaska pollock, sej, vitling, insjöfisk).

                                Finns det några fördelar/nackdelar med fet fisk kontra vitfisk. Man kanske skall ha i bägge sorterna?

                                J-E
                                Jag tror att du "måste" ge fiskarna lite fetfisk för att de ska tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer ex. vitamin A. Mängden fetfisk och fet mat bör hållas lagom låg med tanke på att fiskar i akvarium har ett ganska bekävmt liv. Fet fisk, nötter och frön är annars bra om man vill att fiskarna ska tjocka på sig. Vitfisk är bra som bas. Insjöfiskar, sill och ströming tycker jag att man ska undvika med tanke på att de kan innehålla ev. parasiter.

                                Edit: Jag skulle gärna vilja ha typ 2 msk Antaxantin om någon har mycket och vill skicka för en slant.
                                http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1728683
                                http://www.bollmoraakvarieklubb.org/

                                Kommentar

                                Arbetssätt...