Undersökning om Akvarister

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • von Noot

    Undersökning om Akvarister

    Hejsan.

    Jag håller på med ett skolarbete som handlar om akvariet och akvaristhobbyn. Skulle bli glad om så många som möjligt skulle vilja svara på följande frågor:

    1: Vad fick er att intressera sig för att hålla fiskar i akvarium? Hur länge har ni varit aktiva akvarister?

    2: Tycker ni att det är en givande hobby/livsstil? På vilket sätt är den givande?

    Ni kan antingen svara på forumet, eller gärna maila mig svaren på emoll2@hotmail.com

    Tack på förhand!
  • Gäst

    #2
    Hej!

    Hej!
    Jag har hållit akvarier i många år dom senaste 16 åren har jag specialiserat mig på diskus,hobbyn är mycket rogivande och rolig på många sätt,jag har egen disksuodling hemma och runt ett tjugotal djur,matar flera ggr per dag samt byter vatten varje dag,har även lekpar som går i odlingsrummet, Mvh Ann-Mari

    Kommentar

    • palleh
      Användare
      • December 2006
      • 704

      #3
      här e mina svar iallfall

      1. Började med att jag såg ens bekant 375 liters kar och tyckte det va enormt med massa färgglada fiskar i..och på denvägen e det.
      Har varit aktiv akvarist i ca 2 år nu.

      2. Den har för mig blivit givande genom att ja blivit mer naturintresserad på nått sätt och hjälpt mej med vad ja ska göra i framtiden.
      Finns ingen mer rogivande hobby heller=)
      Plus att ett intensivt intresse är det heller inte många som har
      http://picasaweb.google.com/palleph

      Nya bilder laddas upp hela tiden


      Mvh Patrik

      Kampfisk!

      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • April 2002
        • 14633

        #4
        1. Jag vet inte men jag tror att det hade med att vatten är som ett fönster till en annan värd med tyngdlöshet och andra "större" proportioner. Saker ser ju större ut i vatten. Jag gillade också djur. Jag önskade mig och fick ett akvarium när jag fyllde sex, men jag önskade mig en hund också (det fisk jag inte). Jag har varit aktiv i 31 år.

        2. Ja. Det är intressant och fantasieggande för sin egen skull. Fiskar liksom andra djur är individer och beteendet ändras när de växter upp. Fiskarna har väl inget sällskap i mig men man känner visst sällskap av fiskarna. Många akvarier är rogivande. Det ger också kunskap i sig och man söker kunskap om främst biologi och kemi men även fysik och mattematik. Jag lärde mig pH skalan, att räkna ut akvariestorlek och medicindoser mm innan det togs upp i skolan. Som forskare på fisk får man nog säga att akvaristik numera är mitt yrke.
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • Gäst

          #5
          Hej!

          Hej!
          Ola du ska också veta att vattnets eteriska kvalitet på verkar många på ett possitivt och bra sätt det har jag märkt, Mvh Ann-Mari

          Kommentar

          • LN
            Användare
            • December 2004
            • 4744

            #6
            1. Från början var det en snygg inredning i vår första lägenhet. Efter ett akvarie uppehåll på ett par år ökade intresset drastsikt med ciklider som akvarieinnevånare. totalt ca 15 år som akvarist därav 5-8 år som totalt insnöad akvarienörd.

            2. Ja ja tycker att det är en mycket givande hobby. Givande för att att det har lärt mig mycket hur vatten/fiskar/teknik fungerar. Mina barn har lärt sig respektera djur genom min hobby o ja hoppas att dom nappar på hobbyn.
            Dessutom så ger internet möjligheter som inte alls fanns tidigare att söka info. En helt annan lärdom att ja inte längre tror benhårt på allt som skrivs. Detta för att det finns väldigt få absoluta sanningar i hobbyn.
            Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
            Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

            Kommentar

            • LN
              Användare
              • December 2004
              • 4744

              #7
              Förresten välkommen till Ciklidforumet von Noot
              Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
              Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

              Kommentar

              • Rickard
                Användare
                • April 2002
                • 727

                #8
                För min del är det betendet samt vackra fiskar. Samtidigt är det förbenat roligt att skapa en biotop som kommer så nära verkligheten som möjligt.

                Mina föräldrar hade ett 50 lit kar på tidigt 70-tal och när jag var 3 år hjäpte jag pappa med att rengöra karet med en ny husqvarna dammsugare. Det går ganska snabbt att tömma ett kar med dammsugare men dom håller inte tätt och parkettgolv tål inte vatten fick jag lära mig.

                Sedan tog till jag blev 25 år där jag bara höll på med rovmalawi. När jag var 35 år skaffade vi hund och jag sålde av karen (8 st) men nu köpte jag ett nytt kar som skall bli amazonas biotop.

                Akvarierna ger mig lugn samt huvudbry, man går och funderar på nästa steg samtidigt som man njuter av en lyckad lek. Och andra sidan har man vissa problem som tillkommer med ej förstående familjemedlemmar.
                M.v.h.
                Rickard

                Kommentar

                • PatrikMalmo
                  Användare
                  • May 2005
                  • 4642

                  #9
                  Ursprungligen postat av von Noot
                  Hejsan.

                  Jag håller på med ett skolarbete som handlar om akvariet och akvaristhobbyn. Skulle bli glad om så många som möjligt skulle vilja svara på följande frågor:

                  1: Vad fick er att intressera sig för att hålla fiskar i akvarium? Hur länge har ni varit aktiva akvarister?

                  2: Tycker ni att det är en givande hobby/livsstil? På vilket sätt är den givande?

                  Ni kan antingen svara på forumet, eller gärna maila mig svaren på emoll2@hotmail.com

                  Tack på förhand!
                  1. Vet inte riktigt varför jag blev intresserad av akvarium. Farsan hade ett kar som jag ofta kikade på, och någonstans i 5-6 års åldern fick jag mitt första egna kar. Har utöver det alltid haft ett naturintresse, ffa kopplat till vatten i olika former, från små bäckar och vattenpölar till hav och strand. Har varit aktiv i drygt 30 år, med en kort paus när jag pluggade.

                  2. På sätt och vis är väl mitt akvarieintresse en livsstil numera. Försöker få igång en odlingsanläggning där ekonomin ska spela viss roll. Akvarierna ger mig avkoppling (rogivande med fisk, växter och vatten), glädje (när man t ex lyckas odla något eller fått till ett snyggt kar), utmaningar (många praktiska problem att fundera över) och sist men inte minst ger det massor rent socialt. Är medlem i några olika föreningar, och kan lugnt konstatera att jag nog inte hade träffat någon av alla de personerna på annat sätt än genom akvaristiken. Fascinerande att så olika människor kan träffas genom ett gemensamt intresse. Speciellt i MAF är vi rätt aktiva med olika utflykter och resor - mycket givande och skoj!!

                  Hilsen,

                  P
                  Ingen fisk har läst böckerna.

                  Kommentar

                  • algebrant
                    Användare
                    • October 2002
                    • 107

                    #10
                    hej

                    1. Min bäste väns far hade/har ett akvarium, som han berättade historien om. Fast! Börja med litet 42l, när jag skaffa mina första ciklider var det kört. Annars tror jag inte att jag skulle fortsatt som akvarist.
                    Beteende och planering för framtiden är väl det roliga, en egen liten värld.

                    2. För min del är det en givande hobby, märkte det nu efter ett uppehåll på 2 år, när jag startade upp två nya kar. Hade glömt hur avstressad man blir när man planerar inredning, firrar och nya kar. Sitta och titta på parningar och revirstrider i mitt ca/sa kar är fint efter en skitdag på jobbet!


                    /jonas
                    MvH


                    Algebrant

                    Kommentar

                    • AnnikaY
                      NCS Medlem
                      • December 2002
                      • 228

                      #11
                      1. Min mamma hade akvarium när jag var liten och jag fick mitt första egna akvarium när jag fyllde 7 år. Jag har varit akvarist till och från i 29 år.

                      2. Jag gillar att studera fiskarnas beteende och se ynglen växa. Jag gillar även föreningslivet och alla glada, roliga och intressanta människor som jag träffat genom min hobby.

                      Kommentar

                      • Per B
                        Användare
                        • September 2005
                        • 1250

                        #12
                        1: Mitt intresse startade när jag var 15 år. Min bästa kompis hade akvarier vilket gjorde att jag började. Jag har haft akvarier i tre perioder. Dels då intresset startade och cirka tre år framåt. Därefter en period efter att jag skaffat fru och barn och därigenom blivit mer hemmabunden. Denna gång höll jag på i fem år. Sedan flyttade vi till gård på landet och andra djur och intressen tog all tid. Efter att det gått 14-15 år var jag på nytt igång med fiskarna. Denna sista period är jag fortfarande kvar i sedan ungefär tre år.

                        2: Ja, jag tycker att det är en givande hobby. Det är avkopplande och det är en utmaning att få ett stycke natur att fungera på ett sätt som gör att vi betraktare ser det som både vackert och intressant. Det optimala är att få fiskarna att leka. Även om jag vet att även fiskar som inte trivs till 100 procent kan leka så är det ändå en form av kvitto på att man lyckats ganska bra.

                        Att hobbyn ens skulle närma sig begreppet livsstil känns däremot helt främmande. För mig är livsstil förknippat med identitetsskapande och vem vill påstå att ens identitet är präglad av fiskar i en burk?
                        mvh Per

                        Tanganyika och Västafrika i burkarna

                        Kommentar

                        • Alexander Ylipää
                          Användare
                          • October 2003
                          • 3615

                          #13
                          1.
                          Min syster fick ett akvarium i julklapp för cirka 8 år sedan. Var en starkt motståndare till detta eftersom jag visste/trodde att hon inte skulle ta hand om det. Var då 10 år och fick iallafall köpa en liten silverhaj till akvariet, skitkul! Tog över karet efter dryga året och sedan köpte jag mig ett 375 liters som 12 åring. Har varit aktiv hela tiden sedan jag började för 8 år sedan.

                          2.
                          Det är givande. Alltid har jag akvaristik i min tillvaro. Det är just precis min livsstil! Är medlem i akvarieföreningar, har odlingslokal, fått nu en fast tjänst på en zooaffär tack vare min hobby, plus att det har varit extremt givande under min gymnasiala utbildning som börjar lida mot sitt slut!
                          Mvh Alex

                          Kommentar

                          • hanna
                            Användare
                            • April 2002
                            • 118

                            #14
                            Ursprungligen postat av von Noot
                            Hejsan.

                            Jag håller på med ett skolarbete som handlar om akvariet och akvaristhobbyn. Skulle bli glad om så många som möjligt skulle vilja svara på följande frågor:

                            1: Vad fick er att intressera sig för att hålla fiskar i akvarium? Hur länge har ni varit aktiva akvarister?

                            2: Tycker ni att det är en givande hobby/livsstil? På vilket sätt är den givande?

                            Ni kan antingen svara på forumet, eller gärna maila mig svaren på emoll2@hotmail.com

                            Tack på förhand!
                            1: Jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vad det var som fick mig intresserad till att börja med, men jag är generellt intresserad av de flesta djur. Jag fick ett 75-liters akvarium i julklapp när jag var åtta år, och jag minns det som att jag hade önskat mig ett sådant läääänge då . Jag har haft akvarier utan uppehåll sedan dess (fast akvariet stod ganska misskött hemma hos föräldrarna medan jag pluggade) så det är 23 år nu.

                            2: Ja, det är givande att försöka få en balja vatten att fungera som en bit natur. Jag tycker också om att se spelet mellan fiskindividerna och det faktum att de trots sin storlek har olika personligheter. Dessutom är det ju vackert.
                            Mvh Hanna

                            Kommentar

                            Arbetssätt...