La lite polysperma i dammen som kräftmat i oktober...Den tog sig bra..
polysperman i december
Kollaps
X
-
Taggar: Ingen
-
Tufft!! Misstänker att de stryker med om det blir minusgrader/is, men coolt att de överlevt tills nu. Själv har jag en överbliven tobaksplanta på balkongen som också är "still going strong".
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna. -
-
Kommentar
-
Jag övervintrade javamossa, valisneria och echinodorus i Hull och det var is på ytan i krukan. Det var 10 grader kallt åtminstone ett par nätter men sällan mer än frostknäppar. Valisnerian och echinodorusen klarade inte våren. Misstänker att de blev känsligare för kyla när det blev rätt varm imellanåt.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Jag övervintrade javamossa, valisneria och echinodorus i Hull och det var is på ytan i krukan. Det var 10 grader kallt åtminstone ett par nätter men sällan mer än frostknäppar. Valisnerian och echinodorusen klarade inte våren. Misstänker att de blev känsligare för kyla när det blev rätt varm imellanåt.
Mvh/Andreas.Kommentar
-
Kommentar
-
-
Jag ska förtydliga mitt nej. De började växa frammåt våren gissar jag men klarade inte av att det blev kallt igen. Jag kollade på dem och de verkade vara i gott skick. De klarade alltså en normal köldperiod men inte att tempen flaxade under våren. Echinodorusen tynade bort men Valisnerian dog knall och fall vid en köldknäpp i slutet av april. Javamossan frodades året runt.
Nu skriver jag om Hull där vintertemperaturen varierar mellan några pluss och tio grader med frost någon enstaka gång. Det intressanta är att de klarade en rejäl köldperiod när det hade varit kallt en längre tid. Det var våren de inte klarade när de hade börjat växa.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
-
Jag m[ste tillägga just detta med javamossan. Den verkade inte ta stryk överhuvudtaget på vintern. Den är helt enkelt vinterhärdig i norra England. Vintern i Göteborg har inte skilt sig speciellt mycket så den här vintern hade javamossa garanterat klarat vintern i en hink på balkongen.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
Jag m[ste tillägga just detta med javamossan. Den verkade inte ta stryk överhuvudtaget på vintern. Den är helt enkelt vinterhärdig i norra England. Vintern i Göteborg har inte skilt sig speciellt mycket så den här vintern hade javamossa garanterat klarat vintern i en hink på balkongen.
Intressant det där med javamossan, kan tänka mig att deras "härdighet" även gäller ljusbehovet. Ljuset kan ju som bekant vara en lyxvara under vintern.
Den "bästa" erfarenheten jag själv har av javamossa fick jag i ett 105-liters kar med endast två glödlampor på 15 watt. Ingen extra gödning tillsattes och jag mins inte vilken art det var men när jag vägde "massan" så visade vågen på 2 kg!!! Hur mkt av den vikten som bestod av vatten kan jag såklart inte bedömma men kanske kan det vara intressant att begrunda faktumet att väl samtliga tre växtarter som du "övervintrade" är arter med ett relativt litet ljusbehov...eller?
Nu skall jag förövrigt ut och promenera i "vintervädret"...Det är för tillfället 11 grader varmt..."i solen"...
Mvh/Andreas.Kommentar
-
Vill inte bli "långrandig" men rent hypotetiskt...Tror du alltså att svärdsplantan och/eller vallisnerian hade överlevt vinterköldens effekter (långsiktiga?) om du senare t.ex hade tagit in dem nattetid under våren?
Intressant det där med javamossan, kan tänka mig att deras "härdighet" även gäller ljusbehovet. Ljuset kan ju som bekant vara en lyxvara under vintern.
Javamossa i gassande solsken utomhus växer snarare som mossa på marken (eller som javamassa på land för er som testat det).Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
Kommentar