Ingen näring i räkor?
Kollaps
X
-
-
mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
www.linkopings-akvarieforening.net/
Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
www.aquafish.info www.crossbow-crest.seKommentar
-
Kommentar
-
Håller inte med dig där. Fetthalten i fodret har betydelse, inte minst på så sätt att det påverkar oljehinnans tjocklek. Visst har fettsyrornas smältpunkt betydelse. Däremot tror jag att de flesta fettsyror är i flytande form vid 25 grader Celsius (har dock inte kollat upp detta så det kan vara fel). Däremot så har fettsyran väl blivit i flytnde form löser den sig inte i vattnet utan bildar en film på ytan.
Om vi bara rent hypotetiskt antar att de flesta av de ingående fettsyrorna i konventionell fiskmat (pellets eller flingor) är såna som har en smältpunkt på mellan -14 (linolensyra) +16 (kaprylsyra). Det borde ligga mellan dessa på ett ungefär om man tar hänsyn till vad ex. krill, öring, cyclops och andra växelvarma varelser innehåller. Vi matar våra fiskar med några gram utav detta foder.................de äter upp, för vi övermatar INTE. Varför blir det då så att oljehinnan uppstår och hur i hela världen är tjockleken mätbar?Kommentar
-
Sarskilt fiskatande fisk ar inte sa himla effektiva och maten aker till stor del rakt igenom enligt min erfarenhet. Jag har fatt viss "oljehinna" pa ytan nar jag matat med laxyngelfoder, men det har faktiskt oftast varit guldalger snarare an olja. Jag tror inte att jag haft dessa nar jag inte matat med laxyngelfoder samtidigt har jag matat med laxyngelfoder nar jag dragit upp mycket fisk.Med vänliga hälsningar
OlaKommentar
-
"Oljehinnan" är inte en enkel oljehinna heller. Det är en film av hydrofoba ämnen som proteiner och oljor, men framförallt av de bakterier som knaprar på proteinerna och oljorna. Och, som Ola säger, ofta också cyanobakterier och guldalger.
Hinnan i sig är ju inget problem heller, så det är väl tämligen likgiltigt om ett foder ger mer eller mindre hinna än något annat foder.Kommentar
-
Vi är ju iofs OT nu, men när ändå "oljehinnan" diskuteras skulle jag vilja fråga om den inte påverkar syresättningen av vattnet från luften?Kommentar
-
Något gör det säkert, men förutsatt att karet har lite cirkulaton är det trots allt bara ett inte-riktigt-heltäckande par mikroner tjockt lager av protein, fett, och bakterier, inte råolja.
Jag tror inte dess betydelse skall överskattas.
Fast ful är den ju. Fluvals ytinsug eller, om man har mindre fiskar, Risfisk (Oryzias sp.) rekommenderas - bägge eliminerar ythinnan på nolltid.Kommentar
Kommentar