If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Tja tuggar ca 3 veckor. Just sandciklidyngel verkar vara svåra o få överleva i akvarier pga av att de är för lättfångade/veka. Tror personligen du ska kolla upp den den naturliga miljön i sjön hur det ser ut där tex. och inreda därefter.
Pleurospilusen får "stora" kullar, ett 20 tal yngel som håller till på botten.
Fångar man en tuggande hona, så brukar hon spotta ut allt redan i håven.
I akvariet har jag sett att något yngel har överlevt och blivit stor, men oftast har de blivit uppätna av de anda T-fiskarna eller andra pleurospilusar. Det verkar som de blir fångade och uppätna när de flyr, eller direkt efter att de kommer ut ur mun. Men har man en massa gömslen såsom stenrösen av småsten där de stora inte kommer in i , så överlever alltid nåt yngel.
mvh Wilhelm
"Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"
Om syftet är att få en större grupp kan du nog spara en del yngel, men att odla för att sälja är bortkastad tid. Jag har nämligen försökt. Det finns väldigt få som är intresserade om de inte är utfärgade, och det tar ju ett tag. För övrigt har inte honan någon lysande modersinstinkt, utan ser ynglen som byte i stort sett så fort de lämnat munnen. Hon plockar mao inte in ynglen för att skydda dem, utan för att käka dem
Ja jo dom går nu i ett 220 som dom ska ur när stora baljan är klar.
Så att det behöver int se naturligt ut utan jag vill mest se om det går att få fram yngel utan att för den skull fånga in tuggande hona.
Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.
Har gett det där med att låta honor av sandciklider spotta i karet en hel del tankemöda, men inte hittat någon bra lösning. Inte ens ynglen gillar att hålla till i grottor så det är svårt att få till något verkligt bra skydd för dem. Med C. stappersii så gick det fint att fånga ut all annan fisk och hålla örnkoll på ruvningstiden - precis när honan hade spottat så såg hon inte ynglen som mat. Efter ett dygn var läget annorlunda... Det blir dock bökigt att fånga ut och flytta all fisk hela tiden. I naturen verkar sandciklidhonor som ruvar samlas i stora stim på grunt vatten och så spottar de samtidigt.
Att fånga en ruvande hona direkt efter lek är inte heller särdeles bra. De verkar inte ha någon starkare önskan att behålla rommen i munnen så de spottar lätt ut all rom. En del spottar tom rommen dagen efter lek när de får syn på mat igen - hungerskänslorna och de andra firrarnas "frenzy" tar överhanden. Det verkar som om odling i lite större skala bara är möjlig om man tömmer honorna helt enkelt. I allafall som jag tänkt hittills, får se om jag kommer på något slugt framöver.
Kommentar