If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Då får väl jag också säga nåt då...
Jag vet inte hur man ser skillnad på könen, men om man köper 3-4 st är det stor chans att man får både hane och hona. Jag tror de är göklekare, så ska man odla dem får man nog ha antingen malawi eller Ctenochromis horei, som jag har läst ska vara den arten som de lurar att ta hand om sina yngel i sjön.
Jag har två stycken Syndontis lucipinnis, eller sp. "Dwarf Zaire" som de också kallas.
hur könsskiljer man dessa och vid vilken storlek kan man börja ana könet?
mvh christoffer
Hej
Jag har 1 par odlade synodontis petricola som jag köpte i Danmark för flera år sedan, de var då ca 7 cm. De är ca 10 cm i dagsläget och har lekt regelbundet 4-5 ggr per år framförallt bland javaormbunkar. Jag upfattar dem som romspridare. Under leken blir de andra fiskarna i karet väldigt intresserade av vad som händer i javaormbunken och äter antagligen upp romkornen.
Jag har även haft 1 par vuxna VF synodontis petricola köpta på AM i Örebro, tyvärr så återstår endast hanen pga en olycka med honan. Dessa har jag aldrig fått att leka så som ovan.
Det är kanske lättare att få 1 odlat par att leka, vad vet jag.
Könsskillnaden är lätt att göra, redan vi 7 cm, hanen är slankare i kroppen än honan som blir ganska rund om magen när det är dags för lek.
Hanens könsorgan iform av en liten tapp syns tydligt med blotta ögat om man lyser med en ficklampa på magen när den simmar i karet.
Jag har aldrig lyckats få några yngel på mitt lekpar pga att de går tillsammans med andra fiskar. Om de går själva kanske det går bättre.
Synodontis petricola är en väldigt trevlig och underhållande mal som även är aktiv på dagen. Se min bild på VF hanen i nedan bildmapp.
ingen mer som kan säga nåt? hur odlas dom enklast?
Enklast vet jag ej, men i en del engelska/amerikanska artiklar som jag läst , så förslår de att man skall göra ordning en upp och nedvänd blomkruka med hål i sidan, ingången, som får stå på ett blomfat. Fatet skall vara fyllt med åtminstone ett lager glaskulor. Rommen skall spridas i krukan och få skydd av glaskulorna.
Fatet måste vitjas nästan varje dag och finns där ägg, så får man ta hand om dem i ett separt kar.
Jag har också sett bilder på mer sofistikerade glaskuleanläggningar, där äggen transporteras bort m.h.a. slang och luftbubbel.
Men har man tur, så kan säkert några enstaka malyngel överleva i ett kar med andra fiskar också utan att man försöker hjälpa till med krukor e.t.c.
Jag har själv 7 st S. Petricola och gör mina första trevade odlingsförsök. Ingen framgång än så länge.
Kommentar