Vattenbyte överskattat?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Mike_Noren
    Användare
    • February 2003
    • 2695

    #61
    Ursprungligen postat av annmari
    ,alla akvarister byter vatten ett måste,Mvh Ann-Mari
    Så är det faktiskt inte. Jag byter t.ex. inte vatten alls i akvarier när de är inkörda.

    EDIT: Men en av de regler jag lever efter är: Det finns inga problem med vattenkvaliteten som inte kan fixas med stora, snabba, byten med högkvalitativt vatten.
    Det är bara det att det nästan bara är i nystartade akvarier jag får problem med vattenkvaliteten.

    Kommentar

    • endymion

      #62
      Ursprungligen postat av MagArne
      Behövs vattenpreparat? Om, vilka i så fall?
      Vad använder ni för vattenpreparat vid vattenbyten?
      Något preparat ni starkt rekomenderar eller inte höll måttet?
      Jag har aldrig kört med vattenberedningsmedel pga klorfritt vatten i hålan jag först bodde och sen egen brunn dit jag flyttade efter det. Men nu när jag flyttat till Växjö märker jag en sak, snåla asolut inte med vattenberedningsmedlet. Kör med Nutrafin Aqua+ , eftersom det är det drygaste.

      Kommentar

      • Svante Lundqvist

        #63
        Ursprungligen postat av dinajel
        Det är dom självklara sanningarna som är viktigast att ifrågasätta. Läs tex. tropfrogs inlägg. Vattenbyten är inte alls ett måste.
        Mycket riktigt och sunt svar-Vattenbyten har gjorts till en religon och gagnar nog mest algerna.
        Själv går jag mot vattenbytesströmmen och det har gett mig ett fungerande akvarium. Magnus vet vad han talar om.

        Kommentar

        • LN
          Användare
          • December 2004
          • 4744

          #64
          Hej Svante o välkommen till Ciklid.se

          Jadu Endymion Växjövattnet har sina baksidor. Ett regält aktivt kolfilter är grejen i det vattnet. Särskilt med ditt antal kar
          Det blir billigare i längden.
          Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
          Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

          Kommentar

          • LN
            Användare
            • December 2004
            • 4744

            #65
            Ursprungligen postat av MagArne
            Behövs vattenpreparat? Om, vilka i så fall?
            Vad använder ni för vattenpreparat vid vattenbyten?
            Något preparat ni starkt rekomenderar eller inte höll måttet?
            Det beror på hur ditt kranvatten är. Det finns lite olika märken, men varför inte prova Nutrafin som Endymion rekommenderar.
            Askorbinsyra ska oxå reducera kloramin. Har inte lyckats så där jättebra själv men har läst att andra är fullt nöjda.
            Det finns helt klart en fördel med preparat som oxiderar klor om man har "dåligt" modernt vatten.

            Ett jättebra tips är att pluppa i en eller ett par salttabletter när du byter vatten. Fiskarna reagerar mycket mindre mot dåligt vatten. Klar trivselhöjning i mina kar blir det i alla fall.
            Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
            Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

            Kommentar

            • Gäst

              #66
              Hej!

              Hej!
              Mike Noren jag byter vatten i mina oavsett hur unkörda dom är jag har diskus,Mvh Ann-Mari

              Kommentar

              • tropfrog
                Användare
                • July 2003
                • 1840

                #67
                Det med att diskus skulle kräva mer vattenbyten förvånar mig egentligen. Visst fanns det en tid när jag lyssnade till predikningar och gjorde som alla andra. Visst fanns det en tid när jag hysteriskt bytte massor av vatten i diskuskar. Men jag ställer mig frågan, dig annmari och alla andra som har något att säga om saken.

                Riftcikliderna är fiskar som lever i starkt syrerikt och hårt vatten. Dessa typer av fiskar är mer känsliga för nitrit än andra och troligtvis även mer känsliga för nitrat. Visserligen ger man dem inte lika kraftig mat, men veckovisa vattenbyten håller vattnet helt rent och höjer syrehalten kraftigt en gång iveckan. Att byta 10% i veckan ger samma syrekick och accumulerar sällan några farliga nivåer av nitrat/fosfat. MEN..... Diskusen kommer från ett i förhållande till riftsjöarna relativt syrafattigt vatten med mycket låg hårdhet (obefintlig). Analogt med vattenvärdena och ovanstående antagande borde dessa fiskar tåla avsevärt högre nitrathalter. Ta en koll på diskusarna på universeum om ni har vägarna förbi. De går i samma system som enorma skitgrisar i tex arrowanor, redtails och pacus. Detta är välmatade monster som går i samma system helt utan växter. Hur höga nitrat/fosfathalter tror ni det är i dessa system?? Diskusarna mår mycket fint och de leker med jämna mellanrum. Kolla med BL diskus i Helsingborg. I mitt tycke en av de bästa odlarna i sverige på diskus. Åk dit och kolla deras fisk, passa på att fråga hur mycket vatten de byter.

                Själv nådde jag aldrig någon framgång med mina diskusar förrän jag tröttnade på att byta vatten så ofta. Mindre vattenbyten gav stabilare vatten med lägre ph, det tror jag gynnar diskusar och det är också min erfarenhet. SÅ.... vari ligger då hemligheten med framgångsrik diskushållning? JO...Nummer 1 är maten, nummer 2 är den sociala strukturen och nummer 3 är bottenrenhållning. Varför då? Jo nummer ett för att svaga undernärda individer lätt blir mobbade, dvs det blir dålig social struktur. Nummer två för att dålig social struktur lätt leder till att vissa fiskar inte får mat och letar på botten. Nummer 3 för att fiskar som pickar efter smulor på botten lätt får i sig mängder av bajs från sina kompisar, detta fördärvar magen på dem och de slutar att äta. Alla typer av flagelater kan nog smittas via avföring på botten. Mitt tips för framgångsrik diskushållning är att ha många individer eller bara par, att en till tre gånger i veckan suga botten på skit och ersätta det förlorade vattnet . Samt att mata med varierad mat. Och förståss....Att sitta och njuta av karet istället för att arbeta med det varje ledig stund.

                Såå, vem kan förklara för mig, med någorlunda välgrundade argument, vad fördelen med dagliga vattenbyten till diskus är. Finns det några här som byter mindre än annmari och anser sig vara framgångsrika med diskus?
                MVH
                Magnus

                Kommentar

                • Gäst

                  #68
                  Hej!

                  Hej!
                  Du Tropfrog får jag ge dig ett råd? Gå in på www.amazondiscus.se och läs där vad flera garvade diskusakvarister och odlare säger detta forum har medlemmar i princip från hela skandinavien mig veterligen,jag kan själv säga att symphysodondiskus har hela tiden vilande på kropp och gälar flagellanter som bryter ut vid dålig vattenkvalitet hur du än sen vänder och vrider på frågan om vattenbyten för diskus kan jag också säga att jag känner faktiskt flera diskusakvarister som pga just dålig skötsel fått problem med sina diskus tom hål i huvetsjukan har drabbat dessa diskus,vi som håller på med diskus vet av erfarenhet vad vattenbytena betyder vissa av oss byter si och så mycket min odlare som är en odlare med namn buter 100%vatten varje dag han bor i Stockholm han byter rent kranvatten och det fungerar hur bra som helst jag har själv ett 275 lit akvarium med ytterfiler och innerfilter jag bor i en kommun i Stockholm som enligt många har stockholms bästa diskusvatten denna kommun ger också vatten till flera kommuner i just Stockholm,nåväl för och återgå till mitt akvarium jag matar 5 ggr om dagen med 5 olika foder av toppkvalitet sen byter jag på kvällen 50% vatten varje dag det funkar hur bra som helst diskusarna växer och mår bra jag ska nämlilgen få fram lekpar på dom,man kan i princip säga vad man vill Tropfrog om vattenbyten för diskus så hur du än vrider och vänder på frågan så mår faktiskt diksus bra av täta vattenbyten,Mvh Ann-Mari

                  Kommentar

                  • Långås
                    Användare
                    • August 2005
                    • 73

                    #69
                    Wow, 244 ord i en mening. Läs upp den utan andningspaus och det börjar svartna för ögonen

                    Sen tror jag inte att Tropfrog var ute efter hur den allmäna synen på vattenbyten i discuskretsar ser ut utan varför den ser ut så.
                    Mvh
                    Peter Fredriksson

                    Kommentar

                    • tropfrog
                      Användare
                      • July 2003
                      • 1840

                      #70
                      Diskusarna på universeum leker med jämna mmellanrum och har inga överdrivna problem med flagelater, detsamma gäller diskusarna hos bl diskus. I båda fallen vågar jag nog drista mig till att säga att det rör sig om nitrat och fosfatnivåer som rör sig i trakterna kring 100 ggr annmaris kar. Det är inte så att jag försöker att vrida och vända på något (i allafall inte någon sanning). Visst kan det funka med vattenbyten varje dag om du har bra kranvatten, men är det nödvändigt?.......Mitt svar är helt klart nej och jag tror att det är många här som håller med mig. Om man sen inte har perfekt vatten i kranen så är dagliga vattenbyten direkt ohälsosamt för diskusar.
                      MVH
                      Magnus

                      Kommentar

                      • tropfrog
                        Användare
                        • July 2003
                        • 1840

                        #71
                        Ursprungligen postat av Långås
                        Wow, 244 ord i en mening. Läs upp den utan andningspaus och det börjar svartna för ögonen

                        Sen tror jag inte att Tropfrog var ute efter hur den allmäna synen på vattenbyten i discuskretsar ser ut utan varför den ser ut så.
                        Sant!!
                        MVH
                        Magnus

                        Kommentar

                        • Gäst

                          #72
                          Hej!

                          Hej!
                          Du får säga precis vad du vill Tropfrog jag känner så många inom diskushobbyn som byter vatten ofta och mycket gå in på nämda sida du fick och läs,jag har alltid bytt mycket vatten och det funkar bra,vad är problemet egentligen Tropfrog,var glad att våra diskus mår bra när vi byter vatten,detta ideliga älltande om vattenbyten för diskus eller inte begruper jag mig inte på,Mvh Ann-Mari

                          Kommentar

                          • Gäst

                            #73
                            Hej!

                            Hej!
                            Jo en sak till Tropfrpg för en del år sedan reste en diskusföredragshållare runt i landet och höll föredrag han var enligt en del inte direkt imponerande mne han betonade vatten,vatten,vatten,Mvh Ann-Mari

                            Kommentar

                            • tropfrog
                              Användare
                              • July 2003
                              • 1840

                              #74
                              Och givetvis får du säga vad du vill också annmari, bara du inte glömmer interpunktionen. Men man måste ju kunna diskutera för det också. Ser du inte risken med att alla som vill ha diskus där ute, som inte har lika bra vatten som du i kranen, riskerar att tröttna på dessa fantastiska fiskar väldigt snabbt pga problem? Ser du inte att det finns massor av mäniskor som hoppar sina drömfiskar för att de tror att de kräver för mycket jobb? Ser du inte att diskushobbyn blir lidande av av den vattenbyteshysteri som råder?

                              Med detta vill jag lämna över tråden till alla er andra som vill säga något i ämnet. Annmari får sista ordet i denna replikskiftningen. Vi vill ju inte göra denna intressanta tråden till en two man show.
                              MVH
                              Magnus

                              Kommentar

                              • deelay
                                Användare
                                • September 2002
                                • 5394

                                #75
                                Ska man ha en burk hemma som är ganska glest befolkad och där man inte petar i ny fisk eller tar fisk ifrån för att lägga ner i andra burkar så behöver man inte byta vatten i princip. Brukar man ofta stoppa i ny fisk eller ofta flytta runt fisk av diverse olika anledningar så är regelbundna vattenbyten ganska bra för att reducera vissa oönskade bakteristammar som kan ställa till det om när man stoppar i ny fisk eller flyttar fisk.
                                Jag hade en vän som hade ett 175Liters med malawi, ca 12 fiskar och han bytte alldrig vatten, han fyllde på när det hade dunstat och han skaffade alldrig fler eller flytta någon fisk så det funkade ju utmärkt för han. Ett och halvt år senare skulle vi stoppa i några fler fiskar, vi stoppade i fler fiskar, tror det va 5st och bytte en 1/5 vatten innan.
                                Efter ca 10 dagar så hade över hälften av dom gammla fiskarna dött och 2 av dom nya, 4st överlevde av 17st, slutsatts... fisken dör inte av uteblivna vattenbyten men den blir känslig mot förändringar enligt min erfarenhet.
                                Kör man en odlingslokal för riftlakeciklider tex med 150 akvarium så tror inte jag att det skulle fungera speciellt bra utan regelbundna vattenbyten.

                                Varför byta vatten...

                                Missfärgat vatten är fult enligt mig, vissa foder skapar en missfärgning av vattnet.

                                Hålla ner bakteriestammar som lever fritt i vattnet och är oönskade.

                                Gammalt vatten kan få en dålig lukt vilket jag heller inte uppskattar.

                                Norrvattens filter är nog bättre än mitt och den låga klorhalten vi har i Solna dödar ingen fisk, dom tillsätter endast mängder som skall förhindra uppkomsten av bakterier, deras UV är till för att döda bakterierna(källa: Norrvattens dricksvattenspecialist)

                                Ph ur kran här är 8.3 och riftlakescikliders förmåga att uppta ämnen(mineraler, vitaminer etc) ur vattnet är tydligen bättre i ett högre ph(läst i nån bok om riftlakesciklider, kommer inte ihåg vilken på rak arm) vilket man då får genom att hålla vattnet fräscht med regebundna vattenbyten.

                                Fiskarna uppvisar en pigghet direkt efter som inte kan uppfattas som negativ.

                                Det finns säkert fler anledningar.
                                Senast redigerad av deelay; 15 February 2007, 23:58.
                                http://www.aquariumstockholm.se/

                                Kommentar

                                Arbetssätt...