Ursprungligen postat av blackened
Troffetråden 2007 - del1
Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
X
-
Tropheus Duboisi halembe, so
Melanochromis Auratus, vf
Synodontis Petricola, odlade
Akvarie-setup (Salt) -
T. Brichardi pratas det rätt lite om. Någon som har några tips om dom? Hur många och hur stort akvarium? Vilka medinvånare och vattenvärden och känslighet. Många frågor men tror det finns gott om experter där ute. Känns som den kommit i andra läget efter alla moorii baraKommentar
-
Det är ju en tropheus så utgå från tidigare rekomendationer om troffar, vissa säger att brichardi är tuffare men tror allt handlar om tillfälligheter.Kommentar
-
Ursprungligen postat av Bright_BlueDet är ju en tropheus så utgå från tidigare rekomendationer om troffar, vissa säger att brichardi är tuffare men tror allt handlar om tillfälligheter.Kommentar
-
Hur stor andel av vattnet rekommenderas att byta och hur ofta om jag har ett akvarium med 20 troffar.
Akvariet är ett 375 l med BTN-bakgrund, ca 50 l filtermassa bakom som drivs av 2 pumpar med en kapacitet på 1.500 l/h vardera.Kommentar
-
40-50% en gång i veckan räcker gott och väl, även om du skulle skaffa en ännu större grupp. Har läst att du är lite orolig över att det blir för mkt skötsel, men det är nog ingen fara på den fronten. Får dom sitt vattenbyte en gång i veckan och bra krubb så är det oftast inga problem.Kommentar
-
Ursprungligen postat av blackened40-50% en gång i veckan räcker gott och väl, även om du skulle skaffa en ännu större grupp. Har läst att du är lite orolig över att det blir för mkt skötsel, men det är nog ingen fara på den fronten. Får dom sitt vattenbyte en gång i veckan och bra krubb så är det oftast inga problem.
När det gäller dessa vattenbyten, i mitt fall blir det kranvatten rakt av.
Om jag byter hälften av vattnet varje vecka och ersätter med kallt kranvatten, blir det inte en för fiskarna chockartad temperaturväxling då?
Förändras inte även vattenvärdena radikalt vid dessa byten?Kommentar
-
Måste du byta med kallvtn då? Jag brukar ha som måttstock att aldrig få ner (el upp) temperaturen mer än max 2 grader mot vad det var innan. Sänker jag med ca 4 grader el mer märker man det direkt på fisken... På sommaren när det e värmebölja och kanske 30 grader i vtnet sänker jag ner det mer dock."Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?"
c",)Kommentar
-
vid byte av endast kallvatten så är nog inte mer än 20% vattenbyte o rekomendera men du kan ju byta 2ggr/ vecka då i stället.Kommentar
-
Behövs det verkligen bytas ut så mycket vatten som 40-50%. Beror det inte lite på vilken typ av rening man har? I "popetoteror's" fall med filtermassa bakom bakgrunden borde det väl räcka med ca. 25% varje vecka eller? Vattenbytet i sig själv kan väl vara stressande för fiskarna? Eller är troffarna känsligare än andra för nitrat?
En nyfiken fråga eftersom jag också är rätt sugen på troffar:
Är det helt kört med växter (typ vallisneria & javaormbunke) ihop med troffar?
De är ju annars bra på att sänka nitratnivån...När man är ute på djupt vatten är det bäst att hålla munnen stängd...
Kommentar
-
Jag kanske e helt ute å cyklar men jag har nitraten som parameter på "bra troffe-vtn", kan man säga. Överstiger det mer än 10mg/l har jag bytt för lite vtn. Har iofs mer att göra hur mkt mat & skit som ligger å dräller på botten och i filter. Kanske verkar overkill men "rutinen" verkar funka. Att dra yngel m nitrat i vtn försöker jag också låta bli så där blir det stora vtn-byten,som iofs kan stressa troffarna för en halv dag el så,men det väger över.
Jag har haft växter med troffar med blandade resultat. Bla javaormbunke. Samlar tyvärr på sig mer skit än önskat, enligt mig. Är iofs på jag efter den där stora Cryptocyronnen..."Varför ser du flisan i din broders öga när du inte ser bjälken i ditt eget?"
c",)Kommentar
-
Ursprungligen postat av RaukenBehövs det verkligen bytas ut så mycket vatten som 40-50%. Beror det inte lite på vilken typ av rening man har? I "popetoteror's" fall med filtermassa bakom bakgrunden borde det väl räcka med ca. 25% varje vecka eller? Vattenbytet i sig själv kan väl vara stressande för fiskarna? Eller är troffarna känsligare än andra för nitrat?
När det gäller ändringar i vattenparametrar så är troffar väldigt tåliga. Efter ett 60% vattenbyte här hemma är troffarna stressade (eller snarare höga på syrechocken ) i en halvtimme innan allt är som vanligt igen i karet. Så man ska inte vara rädd för stora vattenbyten så länge dom inte ändrar pH-värdet för mycket. Vill man att troffarna ska växa och må bra så är det låga nivåer av näringsämnen och hög syresättning som gäller. Period.Senast redigerad av blackened; 10 May 2007, 14:05.Kommentar
-
Ursprungligen postat av RaukenEn nyfiken fråga eftersom jag också är rätt sugen på troffar:
Är det helt kört med växter (typ vallisneria & javaormbunke) ihop med troffar?
De är ju annars bra på att sänka nitratnivån...Kommentar
-
Problemet med att göra små vattenbyte är att nitratutspädningen blir väldigt liten.
Tre 30% iga vattenbyte i veckan tar bort lika mycket nitrat som ett 50% igt vattenbyte i veckan.
Om man nu byter vatten för att nivån nitrat stiger i karet då är stora vattenbyte att föredra.
Mindre jobb, billigare el/vattenförbrukning. En variant som man kan göra om man har riktigt risigt vatten i karet är att tömma ur 75% och fylla i tills 2/3 delar att akvariet är fyllt. Samt fylla resten dagen efter.
Växjövattnet är dåligt akvarievatten, det gör att man får välja mellan pest o kolera.
Väljer man att göra små vattenbyte ja då måste man göra flera, och då tillför man mera kloramin totalt sett än om man gör stora vattenbyte, men då blir fisken momentant utsatt för mera kloramin. Så lösningen för mig är att tillsätta Axalsalt och göra stora vattenbyte. Det gör att fisken inte ständigt behöver simma i klor.Senast redigerad av LN; 10 May 2007, 16:08.Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.Kommentar
-
Ursprungligen postat av blackenedNär det gäller ändringar i vattenparametrar så är troffar väldigt tåliga. Efter ett 60% vattenbyte här hemma är troffarna stressade (eller snarare höga på syrechocken ) i en halvtimme innan allt är som vanligt igen i karet. Så man ska inte vara rädd för stora vattenbyten så länge dom inte ändrar pH-värdet för mycket. Vill man att troffarna ska växa och må bra så är det låga nivåer av näringsämnen och hög syresättning som gäller. Period.
Att troffar är tåliga för vattenparametrar, innebär det att temperaturförändringen i och med att jag fyller med kallt kranvatten (jag har tyvärr inget alternativ) inte heller är något problem?
När påfyllning görs har jag hört att man skall addera bikarbonat, vilken effekt ger detta?Kommentar
Kommentar