håller zooaffärer och grossister på att binda ris åt egen rygg

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • StefanL
    Användare
    • August 2002
    • 10784

    #76
    Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
    ?????????????????????????????????????????????????? ???????????????

    Så här stod det faktiskt
    "sen tycker ni att det är rimligt att en mbuna som jag har sålt för 10 kr till en grossist, kostar 98kr i en butik i stockholm"
    och det är definitivt INTE det du skriver

    Hm...återigen...vad tycker du att jag har skrivit? Är det inte att malawijanne fått 10kr av handlaren för sin odlade fisk och sedan sätter handlaren ut den i butiken för 98kr? Det har ingen betydelse om det är en grossist emellan. Du får gärna upplysa mig om hur du anser att jag borde skrivit.

    Kommentar

    • Kjell Fohrman
      Användare
      • April 2002
      • 4619

      #77
      Ursprungligen postat av malawijanne
      det största skälet var varthän är vi på väg när man ser odlare lägger ner, på grund utav elen har gått upp en del, och dom får inte tillräckligt betalt för ynglen, enligt dom själva.
      till slut så har vi bara kvar dom som har 1till5 akvarium hemma, och som säljer för en burk fiskmat, det lär bli lite tunnare med utbud i affärerna. mvh janne
      Visst är det tråkigt men det är nya tider. Idag är det väl högt räknat bara en 1/3 så många ciklidodlare som det var för 15-20 år sedan när jag höll på så det är ju ingen förändring som direkt har skett över en natt.

      Visst är det otroligt annorlunda idag från när jag hade affär - då åkte jag ner till Tyskland/Holland och handlade in vildfångat till min affär. När jag öppnade affären dan efteråt kunde de stå 100 ciklidister utanför dörren (varav många rest väldigt långt) som rusade in för att vara först på gobitarna. Idag importerar kreti och pleti och ingen ids ens lyfta på ögonbrynen.

      Visst man kan vara nostalgisk och drömma sig tillbaka hur "bra" det var då - men det förändrar tyvärr inget. Istället får man anpassa sig till den utveckling som kommer att ske framöver där säkert utbudet av ciklider kommer att minska rejält i affärerna och vi kommer att få mer och mer supermarketaffärer istället för specialiserade affärer (som redan är på full gång i Tyskland). Några få ciklidaffärer kommer säkert att finnas kvar, men den huvudsakliga försäljningen för åtminstoner lite ovanligare arter kommer säkert att ske mellan privatpersoner på internet.
      Några fler ciklidböcker på svenska blir det inte och Ciklidbladet läggs ner om några år och ersätts helt av ciklid.se. Ciklidstämmorna måste hitta en ny form eftersom antalet ciklidgurus minskar i snabb takt i och med att bokutgivningen drastiskt minskar.
      Så kommer det säkert att se ut när NCS firar 50-årsjubileum (om lite drygt 10 år) och då kommer du och jag Janne att sitta där på ciklidstämman (om vi får igång rullatorerna) och gnälla lite och klaga på hur bra det var för 10 år sedan
      För mig blir det då den 40 ciklidstämman på raken

      Kommentar

      • specmats
        Användare
        • December 2004
        • 3060

        #78
        "Så...med lite perspektiv...innebär det faktiskt att ni inte alls fått 10:-/fisk...utan...17:-/fisk....för som sagt...inte BEGÄR ni att ni ska ha svarta pengar från handlaren...och isåfall....vartifrån kommer alla dessa svart pengar...skattesmitare där!!"

        lol..
        Tropheus Duboisi halembe, so
        Melanochromis Auratus, vf
        Synodontis Petricola, odlade

        Akvarie-setup (Salt)

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Användare
          • April 2002
          • 4619

          #79
          Ursprungligen postat av Stefan Larsson
          Hm...återigen...vad tycker du att jag har skrivit? Är det inte att malawijanne fått 10kr av handlaren för sin odlade fisk och sedan sätter handlaren ut den i butiken för 98kr? Det har ingen betydelse om det är en grossist emellan. Du får gärna upplysa mig om hur du anser att jag borde skrivit.
          Det stod i alla fall i inlägget att han fick 10 kr för fisken av grossisten som sedan sålde den vidare till en affär som sedan tog 98 spänn (dvs 78 exkl. moms) för den ut till kund. Det är väl faktiskt en himla skillnad

          och sedan kjell fohrman kom inte att prata med mig om vita löner arbetsgivarávgifter semesterersättningar, jag vet precis hur det ligger till kan en zoohandlare få det svart så tar han det med en gång.
          I så fall är det kanske pga att vissa affärer nu börjar få skattemyndighterna på sig som de måste börja höja sina priser
          I mina exempel ovan så talar jag enbart om seriösa affärer och eftersom jag antar du också är seriös så förutsatte jag i mitt resonmeng att du enbart säljer till sådana.

          Kommentar

          • StefanL
            Användare
            • August 2002
            • 10784

            #80
            Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
            Det stod i alla fall i inlägget att han fick 10 kr för fisken av grossisten som sedan sålde den vidare till en affär som sedan tog 98 spänn (dvs 78 exkl. moms) för den ut till kund. Det är väl faktiskt en himla skillnad
            Jo visst är det om man ser det på det viset som du gör, men jag tittade krasst på 10kr kontra 98kr. Låt gå att det är över två led från odlaren...det är faktiskt så att odlaren skulle kunna få mer av kakan även genom de två leden.

            Det här är ju exakt det som mjölkbönderna protesterar emot. De får småpotatis av "grossisten" mjölkproducenten och sedan gör de ett rejält påslag som sedan även butiken gör. Andelen för var och en är inte rimligt. Mjölkbönderna får givetvis räkna med att kanske få minst av kakan, men de behöver verkligen inte få mindre än minst!
            Här har flertalet mjölkbönder nu brutit avtal med den stora mjölkproducenten för att skriva avtal med mindre producenter som ger mer till bonden.

            Det är lite det här det handlar om. Om grossisten ger odlaren skitpengar för den odlade fisken...så tycker jag att odlaren ska hoppa över grossisten och gå direkt på handlaren. SÅ är väl det naturliga förfarandet nuförtiden med odlare. Sedan är det ju garanterat skillnad på odlare och odlare...en del kommer med bleka 2-3cm fisk medans andra kommer med säljbara fiskar som nästan färgat ut. På grund av blekfiskodlarna så betingar fisken ett betydligt lägre pris och det får den seriöse odlaren lida för.
            Jag har hört många historier om hur en del kommit in med en hink blekfiskar och sedan trott att de skulle fått si och så mycket för dom. Handlarna ruskar bara på huvudet och suckar.

            Sedan vet jag en del handlare här som säger...standardfrasen..."nja jag har egentligen inte plats...men visst...du får gärna komma hit med dom så får vi se". När man väl är där så säger han att det är sååå trångt i burkarna att han egentligen inte har möjlighet att ta emot dom...och redan där är man faktiskt i underläge. Man vill gärna bli av med dom och fiskar kan inte heller klara resor hit och dit hur som helst...så man säljer sin själ och i det närmaste ger bort ungdjuren. Det är handlarna som beter sig dåligt gentemot odlarna...jag tycker att det borde tas i kragen hos många handlare. Det är inte bra för hobbyn att dess odlare blir nedtryckta av handlarna. Jag gillar inte förfarandet alls och det har varit många gånger som jag lämnat en akvariebutik i det närmaste förolämpad.

            För övrigt:

            Härligt att se dig här igen Kjell! Försvinn nu inte igen...det behövs en "brumbjörn" som dig här emellanåt...*asg* (om du ursäktar det tillfälliga smeknamnet) ;-)

            Kommentar

            • malawijanne
              Banned
              • November 2005
              • 3217

              #81
              ja nu kjell är jag en ärlig människa så att jag får nog säga att jag sålt till vissa zoohandlare utan kvitto seriöst eller inte och jag tror inte att det är ovanligt , det är säkert samma förfarande som alla småodlare håller på med.
              sen tycker jag som stefan att det är väldigt roligt att du med din erfarenhet är tillbaka och kan diskutera saker och ting som händer här i ciklidfronten, som jag vet att du älskar. istället bara för att vara på zoopet. inget fel på det men som sagt ciklider vad kan gå upp mot de tmvh janne

              Kommentar

              • deathdealer
                Användare
                • August 2004
                • 1639

                #82
                Men herregudi........vad sjutton ÄR det ni vill ha sagt med detta och till oss????
                Förlåt mitt ringa kunnande i ämnet...MEN vad EXAKT är det ni vill ha ut av tråden?
                Är det ett sätt att visa sitt missnöje gentemot grossister?
                Vill ni att de ska betala mer - SÄG det till DOM inte till oss....för tråden urartar, och VI KAN INTE GE ER MER BETALT för det är en sak mellan er och grossiter!!!

                VI, ja, iallafall jag BETALAR er gärna mer för fisken, men...att gnälla på grossister här är rent ut sagt lite over the top!

                NCS går inte ut och prissätter, så snälla människor...parat ut med era uppköpare...FÖRHANDLA...visa på fördelarna, och FRAMFÖRALLT gnäll INTE på de småodlare som ni säger, skulle förstöra ER marknad...för DÄR var ni en gång!

                Jösses gubbar..

                DD
                "- Kritiker är som enucker i ett harem. De vet hur det går till, det ser det varenda dag, men kan det inte själva!""
                "– frustra laborat qui omnibus placere studet" - Förgäves arbetar de som vill tillfredställa alla!

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Användare
                  • April 2002
                  • 4619

                  #83
                  Ursprungligen postat av Stefan Larsson
                  Jo visst är det om man ser det på det viset som du gör, men jag tittade krasst på 10kr kontra 98kr. Låt gå att det är över två led från odlaren...det är faktiskt så att odlaren skulle kunna få mer av kakan även genom de två leden.
                  Jag håller som sagt inte med utan menar tvärtom att affären och grossisten i detta fall har ett för lågt pålägg (anledningen till detta tog jag ju också upp ovan).

                  Sedan är det en helt annan sak att jag också tycker att odlarna tjänar för lite idag också - men tyvärr är det ju som så att om såväl odlare, grossist och affär skall tjäna vettigt så blir fisken så dyr att den blir osäljbar.
                  Så det blir i längden en omöjlighet och det är därför som allt färre idag odlar ciklider såväl i Sverige som i t.ex. Tyskland. Det är därför som också utbudet av ciklider blir sämre i affärerna såväl här som där.
                  Men som sagt akvarieintresset har inte minskat och utbudet i handeln på fisk har inte minskat utan det har istället sökt sig nya "jaktmarker" - själv har jag knappt en ciklid längre i mina akvarier eftersom jag tycker att det inte har hänt så mycket på det området de senaste åren.

                  Ursprungligen postat av Stefan Larsson
                  Om grossisten ger odlaren skitpengar för den odlade fisken...så tycker jag att odlaren ska hoppa över grossisten och gå direkt på handlaren.
                  Ja visst, men anledningen till att man säljer till grossisten är ju att man kan sälja i större kvantiterer, man slipper att ringa runt till affärer, man slipper spilla tid på att åka runt och leverara fisken.
                  Det är ju för dessa fördelar som man säljer till ett lägre pris till grossist - inte för att vara hygglig mot grossisterna. Det är väl då upp till var och en om man vill spara tid och sälja i större kvantiteter men få mindre betalt - eller om man vill få mer betalt och sälja direkt till affär men då går det åt mer tid. Alternativt så kan man ju få ännu mer betalt genom att sälja direkt till konsument - men då går det åt en hiskelig massa tid.
                  Valet är ju ens eget - men vad som i praktiken spelar in är självklart hur mycket fisk man odlar - en liten odlare tjänar självklart mest på att sälja privat medan man självklart skall sälja till grossist om man är en mycket stor odlare.
                  Valet är upp till en själv.

                  Ursprungligen postat av Stefan Larsson
                  Härligt att se dig här igen Kjell! Försvinn nu inte igen...det behövs en "brumbjörn" som dig här emellanåt...*asg* (om du ursäktar det tillfälliga smeknamnet) .
                  1/ Som sagt jag är väl inte så där helt tänd på ciklider längre (har ju trotts allt hållit på med dom i uppåt 30 år) - det händer inte så mycket nytt vad gäller nya arter. En art som denna http://www.practicalfishkeeping.co.u....php?news=1060 är betydligt intressantare att få tag på än någon ny variant av någon ny population av någon ciklidart som skiljer sig minimalt från de övriga.
                  2/ Ger jag mig in i en tråd så vill jag följa den och det hinner jag inte göra på ciklid.se och därför håller jag hellre tyst.
                  3/ Sedan hjälper jag ju dock trots allt NCS i det lilla genom att korrekturläsa CB, hjälpa till med tryckningen etc. - visst det märks inte utåt direkt men det bryr jag mig inte så mycket om. Jag syns ju tillräckligt ändå

                  Kommentar

                  • StefanL
                    Användare
                    • August 2002
                    • 10784

                    #84
                    Ursprungligen postat av deathdealer
                    Men herregudi........vad sjutton ÄR det ni vill ha sagt med detta och till oss????
                    Förlåt mitt ringa kunnande i ämnet...MEN vad EXAKT är det ni vill ha ut av tråden?
                    Är det ett sätt att visa sitt missnöje gentemot grossister?
                    Vill ni att de ska betala mer - SÄG det till DOM inte till oss....för tråden urartar, och VI KAN INTE GE ER MER BETALT för det är en sak mellan er och grossiter!!!

                    VI, ja, iallafall jag BETALAR er gärna mer för fisken, men...att gnälla på grossister här är rent ut sagt lite over the top!

                    NCS går inte ut och prissätter, så snälla människor...parat ut med era uppköpare...FÖRHANDLA...visa på fördelarna, och FRAMFÖRALLT gnäll INTE på de småodlare som ni säger, skulle förstöra ER marknad...för DÄR var ni en gång!

                    Jösses gubbar..

                    DD
                    Nu får du ge dig, Stefan! Det här är helt vimsigt att du ska tala om för medlemmar att det är fel forum att prata om sådana här saker. Det är nästan så att man blir arg!
                    Forumet är till för hobbyister och ciklidister...det är till för allt och alla som har med hobbyn att göra och om vi diskuterar något som rör hobbyn som vi är lite upprörda över så ska inte du komma och censurera det och säga till oss att gå på grossisterna istället! Det är absolut INGEN som riktat någon kritik eller någonting mot NCS så lugna ned dig lite nu.

                    Det här är ju ett diskussionsämne och till slut kanske alla har fått sitt sagt och kanske kommer det något gott utav det. Kanske blir odlare mer tuffa...och bäva...kanske blir grossisterna/handlarna mer lyhörda för odlarnas önskemål. Någonstans ska man börja...och vad är mer rätt än i en gemensam förening som binder oss alla samman i vårt intresse?

                    Nej jag blir förolämpad som medlem när man inte ska få använda NCS forum för att dryfta sina åsikter rörande hobbyns olika små problem. Det är upprörande Stefan!


                    Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                    Jag håller som sagt inte med utan menar tvärtom att affären och grossisten i detta fall har ett för lågt pålägg (anledningen till detta tog jag ju också upp ovan).
                    Håll i hatten nu Kjell...jag håller med dig! Handlarna skulle gärna få ta några tior extra för fisken om de levererar kvalitet. Det är mellanskillnaden som jag ser är fel....dvs mellan odlarens 10kr och handlarens 98kr i butiken. Det är inte för dyrt i butik på bra kvalitetsfisk.
                    Jag ser gärna att handlaren får ta ut priser så de kan leva på det...självklart! Men om de tar 230kr för fisken och ger odlaren 23kr så är det lika snett som att ge 10kr och ta 98kr i butik! Det är detta som jag menar...inget annat. ;-)

                    Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                    1/ Som sagt jag är väl inte så där helt tänd på ciklider längre (har ju trotts allt hållit på med dom i uppåt 30 år) - det händer inte så mycket nytt vad gäller nya arter. En art som denna http://www.practicalfishkeeping.co.u....php?news=1060 är betydligt intressantare att få tag på än någon ny variant av någon ny population av någon ciklidart som skiljer sig minimalt från de övriga.
                    Ärligt Kjell så struntar jag i om du så hade platy som din favoritfirre och helst pratade om den, men de 30 års erfarenhet du har av ciklider så tycker jag verkligen att det är bra om du är här. Det berikar forumet på alla sätt och vis att erfarna akvarister tillbringar en del tid på det här forumet. Snygg firre som du länkade till förresten...;-)
                    Senast redigerad av StefanL; 18 September 2006, 23:30.

                    Kommentar

                    • malawijanne
                      Banned
                      • November 2005
                      • 3217

                      #85
                      ja DD för att vara forumsvärd så är du rätt så inskränkt i ditt tänkande vad mitt syfte är.
                      det är inte att gå på grossister eller zooaffärer att vi får för dåligt betalt för fisken, det kan jag ta personligen med dom , och det har jag gjort. det är att dom binder ris om sin egen rygg för att dom är inte beredda att betala för vad lite kvalitefisk kostar.
                      och det är du det som är poängen är dom inte beredda att betala för vad fisken är värd så lär ju dom som odlar i större skala och även dom som odlar i mindre skala sluta odlar ciklider.
                      och vad blir det då av ncs stadgar att vi ska sprida kunskap om ciklider och utveckla hobbyn inom ciklider, nu är jag inte säker på att det står för jag har inte läst dom men jag tycker att det borde stå något i den stilen, för varför har man annars en intresseclubb i ciklider. så som forumsvärd tänk till lite nu

                      Kommentar

                      • malawijanne
                        Banned
                        • November 2005
                        • 3217

                        #86
                        och sedan DD din kommentar att tråden urartar den känns inte bra.
                        du är ju forumsvärd, och jag tycker inte att tråden urartar när man som jag tycker att något som gör att folk kan odla sina små ciklider och få lite betalt för sina yngel det tycker jag är mer uppmuntrande för hobbyn. men klart jag har bara 25 års erfarenhet att odla ciklider.
                        jag är inte så hemma på marknadsföring så det är säkert du som har rätt. mvh janne

                        Kommentar

                        • deathdealer
                          Användare
                          • August 2004
                          • 1639

                          #87
                          Okej stefan & Janne!
                          Jag tror verkligen att en diskussion om att du får för lite betalt för att driva din verksamhet (eller att du inte anser att det är lön att driva din verksamhet) är något som vi kan påverka.
                          Stefan - jag är oxå helt övertygad om att genom att framföra att grossiter/zooaffärer betalar för lite för den framodlade kvalitetsfisken som enbart VI drar upp, är den som man ska betala för, och betala mer för MEN jag kan inte köpa resonemanget när flertalet gnäller över vad DOM anser är en riktig summa som grossisterna ska betala för fisken, det rimmar bara inte.
                          Ett bra sätt är verkligen att bojkotta de som inte vill betala mer än 10:- för fisken, MEN man kan inte, har ingen rätt att begära att handlare ska betala mer (även om det suger) för oavsett hur liten uppfödare du är, så är det faktiskt ditt eget jobb att tala om hur mycket du vill ha betalt. Skulle jag resoner som ni gör, skulle jag inte få sålt en pryl, men jag måste ta en diskussion om priset med mina kunder, visa på fördelarna, men skulle jag däremot gå ut och proklamera att jag slutar, jag vill inte sälja min produkt så billigt, och sura ihop för det, ja, då skulle mina konkurenter jubla och kalla mig...javetifasen vad dom skulle kalla mig.

                          Sen om detta är rätt forum att diskutera om en enskild affärsman får tillräkligt betalt....det ska jag väl kanske inte avgöra...
                          Samma sak Stefan, så skiljer jag på sak och person, att du blir upprörd för att du tycker att det är fel av mig att säga hur man har mage att kritiser hur vissa sköter sina affärer, och att det är viktigt för Cikldisverige att veta att grossist a resp. grossit b betalar för lite, och att dessa affärer är de ända som står upp för kvalitet....nejdu!

                          Du får gärna ha synpunkter om ALLT, absolut, men är DU en odlare? Har du något med vad grossiterna ger de som odlar? (absolut ingen kritik, utan bara för diskussionens skull), isåfall borde du prisätta mina och nadras tjänster med.
                          Kjell har i flera år påtalat att priser på fisk är för lågt, jag har läst diskussionen förut, men problemet är att man inte ens nöjer sig med det, utan INGENTING får kosta något i denna branschen....och det är PATETISKT enligt min ringa mening.
                          Folk reser 40 mil extra för att tjäna 100:-, folk talar i dödagar om vart man kan handla absolut billigast, SEN gnälls det på att servicnivån är för låg osv osv ....

                          Det är ju ingen annan än VI som har satt priset 10:-.....
                          Precis som jag sa tidigare, är det upp till den person som säljer att få ut ett så bra pris som möjligt, och om man inte lyckas övertyga den handlare/grossist om att den PRODUKT man säljer är bättre än de produkter som finns på den övriga marknaden, då är det enbart ens eget fel. Sen kan man gnälla hur mycket man vill, men vi lever i en markndasekonomi....

                          Jag ser det inte heller som ett problem, bara en möjlighet, och det är en helt ANNAN infallsvinkel på att komma vidare - eller har jag fel även där?

                          Sen Janne, inget ont alls med din inställning, men precis som du och Stefan skriver, måste vi ha samma uppfattning? Du skriver binder ris...jag skrev faktiskt att ALLT bygger på presentationen och vilken RELATION du har med den du säljer...
                          Affärer bygger på förtroende, och skapar man inte ett förtroende hos den man ska sälja till, så går det inte. Sen är det en fråga om hur man gör affärer....
                          Det hela är enkelt, OM man en gång går med på ett pris på 10:-/fisk (löjlig summa och dåligt exempel), så har DU som odlare satt nivår...INGEN annan. Då är det inte enkelt att höja priset med 50%. Men då kommer vi till tillgång och efterfrågan. Du Janne tar fram hög kvalitet, dina säljkanaler är VANA vid att du levererar hög kvalitet, SLUTA leverera ett tag och se vad som händer, hitta nya lösningar...HUR svårt kan det vara? Ni säger ju själva att de tjänar för mycket, och som jag tidigare skrev, man tjänar x-anatl kronor om man handlar från er, och sådana snåladlar som VI är, så skulle väl VI knappast tavka nej till att tjäna 40-100-150:-/fisk - så sälj då till privatpersoner. Detta skulle KONKRET innebära att du tjänade 4-500% mer PER fisk...eller hur?
                          Volym - MARKNADSFÖR dig bättre, hitta bättre kanaler att få ut din fisk på....

                          Det finns ingen annan än er själva ni kan ställa till svars för den prisbild som är, och jag har aldrig kritiserat ER kvalitet på fisken, men jag ser inte nyttan med att man ska ge sig på affärsmän som just GÖR det dom är duktiga på...dom lurar skjortan av er vissa gånger, och precis som Stefan skrev, väljer seriösa akvarister kvalitet före kvantitet, men då är väl upplysning av vad som gör skillnaden det viktiga att diskutera på ett forum som detta, inte orättvisor i affärsvärden, för isåfall är det några som kastar sten när dom sitter i glashus...det är säkert!

                          Jag köper även kritiken om att ni finner att jag inte sköter mina åtaganden som forumsvärd, men välkomna ut i verkligeheten...det finns inga genvägar i affärslivet, för om det vore så förbaskat enkelt, skulle varenda lingon lyckas...och tyvärr, så gör dom inte det, men jäklarns vad det gnälls....

                          Sen Janne - helt rätt, jag vet nada om att odla cikldier, men litelite om marknadsföring och marknadsekonomi vet jag (eller tror mig veta)....

                          Åter - EXAKT vad är det ni vill att man ska göra?


                          DD
                          "- Kritiker är som enucker i ett harem. De vet hur det går till, det ser det varenda dag, men kan det inte själva!""
                          "– frustra laborat qui omnibus placere studet" - Förgäves arbetar de som vill tillfredställa alla!

                          Kommentar

                          • deathdealer
                            Användare
                            • August 2004
                            • 1639

                            #88
                            En liten fråga från mig Janne!
                            Ursprungligen postat av malawijanne
                            ja DD för att vara forumsvärd så är du rätt så inskränkt i ditt tänkande vad mitt syfte är. det är inte att gå på grossister eller zooaffärer att vi får för dåligt betalt för fisken, det kan jag ta personligen med dom , och det har jag gjort. det är att dom binder ris om sin egen rygg för att dom är inte beredda att betala för vad lite kvalitefisk kostar.

                            Här säger du först att syftet INTE är att ta upp en diskussion om vad de ska betal dig, men sen så säger du att dom betalar för lite?!?!?

                            och det är du det som är poängen är dom inte beredda att betala för vad fisken är värd så lär ju dom som odlar i större skala och även dom som odlar i mindre skala sluta odlar ciklider.

                            Prisbilden på fisk har ju VI satt upp, resp du när du tagit din kontakt, själv har jag flertalet gånger skrivt att DU/odlare får för LITE betalt för sin fisk?????!?!? men ska ni sluta odla för den situation ni själva satt er i, eller lösa problemet???

                            och vad blir det då av ncs stadgar att vi ska sprida kunskap om ciklider och utveckla hobbyn inom ciklider, nu är jag inte säker på att det står för jag har inte läst dom men jag tycker att det borde stå något i den stilen, för varför har man annars en intresseclubb i ciklider. så som forumsvärd tänk till lite nu
                            OM vi sprider KUNSKAPER om ciklider, kvalitet, vad man ska söka efter, bedömningskriterier osv osv så bidrar det väl till ett bättre kvalitetstänk, och en medvetenhet när man vill köpa fisk, som i sin tur bidrar till att dina produkter efterfrågas mer, och eftersom du hädanefter kommer lägga ner mer energi på att väcka intresse för dina produkter, och visa på hur mycket bättre dessa är kan du MOTIVERA dina köpare att betala MER för din produkter....eller???b>


                            Detta var himlans skoj hörru!

                            DD
                            "- Kritiker är som enucker i ett harem. De vet hur det går till, det ser det varenda dag, men kan det inte själva!""
                            "– frustra laborat qui omnibus placere studet" - Förgäves arbetar de som vill tillfredställa alla!

                            Kommentar

                            • Lacustris
                              Användare
                              • June 2005
                              • 142

                              #89
                              Jag skulle nog vilja säga att det är VI som binder ris till vår egen rygg.
                              Flertalet medlemmar i NCS och medlemmar i övrigt här på forumet tillhör nog mer kategorin “fisk-konsumenter” än “fisk-producenter” och det är nog i dessa, våra egna led, som vi skall leta syndabockar.
                              Vill vi ändra på förhållandena som vi är missnöjda med så köp inte fisk för att den är billig, köp fisk för att den är fin och håller hög kvalitet, men var då beredd att betala lite mer.
                              Vill vi ha kvar svenska odlare så köp då svenskodlad fisk (ökar efterfrågan så ökar säkert också inkomsten per fisk för odlaren).
                              Prioritera butiker med seriös och kunnig personal samt brett sortiment. Var trogen, jaga inte kronor och ören, se de där kronorna extra du betalar lokalt jämfört med priset på t.ex. nätet lite som en entréavgift till en “djurpark”.

                              Butiker och grossister bedriver affärsverksamhet och är nog så illa tvungna att ha det sortiment, det utbud och de leverantörer som gör det mest lönsamt på marknaden. De har inte möjligheten att bedriva ideell verksamhet.

                              Men.........
                              Det är ju vi som är marknaden och då är det ju våra val som visar vad som är mest lönsamt, eller?
                              Senast redigerad av Lacustris; 19 September 2006, 01:26.
                              Det är aldrig för sent att ge upp!

                              Kommentar

                              • deathdealer
                                Användare
                                • August 2004
                                • 1639

                                #90
                                Stefan du skrev:
                                Håll i hatten nu Kjell...jag håller med dig! Handlarna skulle gärna få ta några tior extra för fisken om de levererar kvalitet. Det är mellanskillnaden som jag ser är fel....dvs mellan odlarens 10kr och handlarens 98kr i butiken. Det är inte för dyrt i butik på bra kvalitetsfisk. Jag ser gärna att handlaren får ta ut priser så de kan leva på det...självklart! Men om de tar 230kr för fisken och ger odlaren 23kr så är det lika snett som att ge 10kr och ta 98kr i butik! Det är detta som jag menar...inget annat. ;-)

                                Är det handlaren som gör fel att han lyckas köpa in sin fisk billigt?
                                Är det säljaren som är blåst...????
                                och även om du tycker det är orättvis, så betalar samma saker dagligen till alla andra som du handlar från...och JA det är fruktansvärt tråkigt att det är så, MEN det är fortfarande upp till den som SÄLJER fisken att övertyga/vägra sälja eller hitta andra kanaler...sen kan vi tycka vad vi vill!
                                Du gör DIN insats genom att vägra handla dålig fisk, men än en gång...VI har satt standarden!

                                DD
                                "- Kritiker är som enucker i ett harem. De vet hur det går till, det ser det varenda dag, men kan det inte själva!""
                                "– frustra laborat qui omnibus placere studet" - Förgäves arbetar de som vill tillfredställa alla!

                                Kommentar

                                Arbetssätt...