Fiskarna dör en efter en...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • karin_a
    Användare
    • September 2006
    • 11

    #16
    Hej och tack för alla råd! (även om de pekar på olika orsaker och lösningar...)

    Här kommer en liten uppdatering av läget...

    Efter inläggen i helgen om att prova medicinering och vattenbyten, åkte vi och köpte ett nitrat-test. Det visade på för tok för höga värden och nu efter 3 dagar med 50%-iga vattenbyten har vi fått ner det till ca 12,5 mg/l, vilket ju är bättre, även om det behövs några fler byten. Vi har även riktat om 1 pump för att få mer ytströmning. Fiskarna är nu betydligt piggare och ingen mer har dött (än, får man väl tillägga). I samband med det första vattenbytet fick de som såg slöast ut gå i aquafuran utanför akvariet, vet inte om det hjälpte, men det kändes bra att försöka med något i a f... Den som kändes mest illa ute, är nu ute och rör på sig igen, så det finns hopp.

    Anledningen till att det blev strul tror vi är att vi fick rådet i en zoo-affär att bara byta vatten om det behövdes och för att veta om det behövdes skulle vi göra ph och nitrit-test... Så det var kanske 2-3 veckor som vi inte bytte något vatten (sedan började det kännas konstigt att inte byta, så då började vi igen i liten skala för att få undan skräp från botten) + att vi stoppade ner fler fiskar + att vi i samma veva började med pellets och matade nog lite för mycket de första dagarna. Så den kombinationen var inte så bra, för några veckor senare började ph:t sjunka och resten vet ni...

    Nåja, lite lärpengar får man väl räkna med innan man har full koll på läget!

    Nu är väl frågan hur vi ska bete oss i fortsättningen med tanke på att i kranen är ph 7.5 och kh 3. Ska vi nöja oss med de värdena eller är det läge att, så småningom, öka m h a bikarbonat vid vattenbytena?

    Kommentar

    • Kjell K
      Användare
      • April 2002
      • 128

      #17
      Om bikarbonat behövs eller inte för den typ av "normalvatten" som du har i kranen, har över tiden nästan blivit en religiös fråga. Jag körde själv med bikarbonat/salt vid varje vattenbyte till alla mina ciklider i fem år. Fisken trivdes utmärkt. Sedan blev jag lite lat och skippade tillsatserna. Cikliderna verkade inte märka någon större skillnad. I vilket fall producerade de yngel i samma takt som tidigare och levde lika länge. Min erfarenhet är alltså att Malawi-ciklider klarar sig utmärkt med de vattenvärden du beskriver.

      Å andra sidan är regelbundna, rejäla vattenbyten A och O. Om man struntar i att byta vatten någon/några veckor så kommer problemen säkert som amen i kyrkan.

      En stor fördel med att inte ha i salt/bikarbonat är att det går att ha växter i akvariet. Med bikarbonat/salt i vattnet är det hart när omöjligt att ens få javaormbunkar att växa.

      ps. Kul att du fick ordning på vattnet och förhoppningsvis stopp på problemen. Ta det inte för hårt om några ytterligare fiskar stryker med. Det händer ofta att de fiskar som har farit mest illa vid en nitratchock först verkar återhämta sig för att sedan dö knall och fall efter någon vecka. Så länge majoriteten av fiskarna verkar pigga är allt väl. Detsamma brukar kunna hända med fisk som har stressats vid transporter.
      Senast redigerad av Kjell K; 14 September 2006, 19:48.

      Kommentar

      Arbetssätt...