Vad göra när man har fått en riktig invasion av tofs/penselalger???
Stora algproblem......
Kollaps
X
-
Taggar: Ingen
-
-
Ursprungligen postat av Mattias AnderssonVad göra när man har fått en riktig invasion av tofs/penselalger???Kommentar
-
Ursprungligen postat av deelayDå sätter man sig ner o öppnar en (Lätt)öl och funderar på hur i h*****e man ska få bort dom =) eller så ändrar man på förhållandena som råder i burken, ljuset kanske?=)
Det rör sig om samma kar som det i denna tråden: http://web2.ciklidbladet.se/forum/sh...ad.php?t=53338Kommentar
-
Det där tycker inte jag ser ut som tofs- eller penselalger. De där på bilden brukar både mbunas och ancistrus knapra i sig.Tony EnglundKommentar
-
Man gör livet pest för alger men inte växter
1. mycket ljus samt rätt ljus
2. kortare tid typ 8-10 timmar
3. ingen fisk som äter växter samt bra algätare
4. snabbväxande växter
5. tätare vattenbyte = mer ljus och mindre näring i vattnet
6. svagare cirkulation = mer kolsyra som stannar
7. rätt sand = ingen ph förändring eller kisel
8. gör rent täckglasen
9. rätt gödning
fråga mig hur mitt akvarium hemma ser ut hmm låt oss säga så här min damm med gegga är snyggare (på jobbet har man personal till att göra rent akvarierna kvinnor 20-30 år mums)jag är Ateist
men Gud talade till mig
Gud är stor
jag frågade hur stor ? inget svar
han kanske behövde låna toalettenKommentar
-
Jag tycker inte heller det ser ut som tofs- eller penselalger. Borde gå att komma tillrätta med om du följer ett eller flera av Christers råd ovan. Jag är lite tveksam till om en del av råden gör någon större skillnad bara.
Rätt ljusmängd är betydligt viktigare än ljusets spektrum, det är jag i vart fall övertygad om. Växter är anpassningsbara, och växer fint i de flesta sorters ljus. Korta ner belysningstiden eller minska ljusmängden är därför råd som det är klokt att börja med, istf att leta special-lysrör.
Att göda rätt är helt klart ett sätt att minska på algerna. Tillsätter du microgödning till karet så gynnar du oftast växterna, inte algerna. Numera går jag helt på defdacs linje om att det är omöjligt att näringskonkurrera ut alger - de klarar sig med betydligt mindre näring än växterna. Att byta mer vatten för att minska näringshalten i karet är därmed lönlöst mot alger.
Om du inte kör med CO2 kan det faktiskt vara idé att minska på vattenbytena också. Byter man vatten ofta så får man större variationer i CO2-halten i karet, och just variationer i CO2 kan få algsporer att vakna till liv.
Effektivare filtering (ffa större filtervolym) motverkar ammonium. Kanske också kan vara värt att testa. Alger är inte lika bra på att tillgodogöra sig nitrat som växterna är, så ger man dem så lite ammonium som möjligt är det bra.
Sist men inte minst tycker jag det sista rådet är klockrent - en kader av unga damer som du kan introducera i akvaristikens vindlingar meddelst skötsel av byttan/byttorna låter som ett verkligt bra tips. Nu ska här letas praktikanter!! *skratt*
Hilsen,
PSenast redigerad av PatrikMalmo; 13 August 2006, 07:05.Ingen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Ursprungligen postat av deelayDå sätter man sig ner o öppnar en (Lätt)öl och funderar på hur i h*****e man ska få bort dom =) eller så ändrar man på förhållandena som råder i burken, ljuset kanske?=)
Du menar en liten (därmed Lätt) ÖL (för att den inte ska bli avslagen), för LättÖl dricker man ju inte
//CalleKommentar
-
Det finns effektiva sniglar som mumsar alger, du som bor i Halmstad pys ner till Åled och kolla om han har sådan sniglar.Kommentar
-
Ursprungligen postat av calle-hallabro"lätt" ÖL?
Du menar en liten (därmed Lätt) ÖL (för att den inte ska bli avslagen), för LättÖl dricker man ju inte
//CalleKommentar
-
Ursprungligen postat av deelayExact =)
//CalleKommentar
-
[QUOTE=cf.akvarielagret]Man gör livet pest för alger men inte växter
7. rätt sand = ingen ph förändring eller kisel
QUOTE]
Skall man alltså undvika kisel? Vilken typ av sand innehåller inte det?Kommentar
-
-
sikkan,
tofsalger är bland de lurigare att få väck. Om du mörklägger karet kanske det kan slå ut dem, eftersom alger generellt har mindre näringsreserver än växterna har. Har dock aldrig läst eller hört om någon som testat just mörkläggning mot tofsalger. Hade metoden funkat bra tror jag att jag hade hört talas om det redan. Spontant hade jag inte testat det.
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Min dystra erfarenhet av tofsalger är att de går i cykler. Just nu har jag inte mer än några få tussar på något glas, men periodvis är det så mycket att de täcker allt. Efter att ha testat det mesta utan resultat låter jag nu de ljuvliga tofsarna ha sina perioder i fredTony EnglundKommentar
Kommentar