If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Finns en mängd anledningar. Skalet innehåller bland annat mycket kalcium, det fungerar som ballast i magarna på firrarna (tänk fibrer för oss människor) och utöver det så är det absolut enklast - tar ett tag att skala räkor. Räkor med skal efterliknar också naturligt foder bra, de kräftdjur firrarna får i sig i sjön har ju helt klart skal.
Det går förmodligen att tillsätta allt detta på annat sätt, men det torde kosta pengar, tid och arbete. Att behålla skalet är därmed en klar fördel även här.
Åleds räkmix innehåller inte räkor med skal, men är enligt mig den absolut bästa som går att köpa. Exakt vad den innehåller har jag aldrig lyckats få reda på. Det verkar dock som att räkmix med oskalade räkor sjunker medan den flyter om man har skalade räkor.
Tror dock inte att räkskalet agerar som fibrer, men det gör å andra sidan ärtorna.
Jag använder oskalade räkor för att få med allt gottigt som finns i "huvudet" (egentligen thorax) på djuret. Där sitter inälvorna, och intressantast ur näringssynpunkt är könsorganen och magsäcken med innehåll. Bra stuff för fisken. Stjärten är egentligen bara muskler.
Nackdelen med oskalade räkor är att ben och antenner har hullingar, så om de inte blir helt mosade kan bitar fastna i munnen på fisken. Jag har dock hela råa ägg i mixen också, och har märkt att om jag kör mixern tills jag inte längre kan se rester av äggskal åka runt, då är alla ben & antenndelar också borta (brukar ta en kvart eller så).
Vad gäller om mixen flyter eller inte, så verkar det bero på hur mycket luft som vispats in i mixen. När man mixar länge, som jag gör för att få bort alla ben etc, och särskilt kanske om man har äggvita i mixen, blir den fluffigare och tenderar att flyta.
Kommentar