If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
En BTN-bakgrund går runt på tre till femtusen spänn.
Livslängden på en cellplastbakgrund är riktigt lång, om man inte snålar med betongspacklet vill säga.
Hoppas på att få se mer egentillverkat istället för bara olika modulerade moduler.
Oavsett pris så gynnar man olika tillverkare. Btn-moduler som diskuterades kostar ca 800-900:-/styck och kan användas sparsamt med gott resultat. Här är ett exempel med tre halva moduler (alltså ca 1300:-): http://www.riftlakes.com/cichlids/ar...p_moduler.html
Och ja jag har byggt egna bakgrunder i både cellplast och glasfiber.
Oavsett pris så gynnar man olika tillverkare. Btn-moduler som diskuterades kostar ca 800-900:-/styck och kan användas sparsamt med gott resultat. Här är ett exempel med tre halva moduler (alltså ca 1300:-)
Och ja jag har byggt egna bakgrunder i både cellplast och glasfiber.
Du måste alltså köpa moduler för 2600:-
Jag menar bara att dessa moduler och bakgrunder kostar skjortan. Visst kan dom vara snygga, men det blir lite tråkigt när man tittar in i helt olika akvarier på helt olika ställen i sverige och det första man lägger märke till är vilken sorts modul som sitter i.
Jag tycker inte riktigt att priset är försvarbart. Det har blivit nån sorts status att dessa moduler eller bakgrunder sitter i burken, varken det är snyggt eller inte.
Kul ide Ted. Kan funka så länge nätet är av plast och inte någon metall som kan pajja vattnet. En nackdel dock - svårt att mjölka karet på yngel.
Men borde vara genomförbart om man har t.e.x ett tvåliters glass behållare som man spänner nätet över. Då är det bara att försiktigt vrida och lyfta ur byttan.
Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.
Jag menar bara att dessa moduler och bakgrunder kostar skjortan. Visst kan dom vara snygga, men det blir lite tråkigt när man tittar in i helt olika akvarier på helt olika ställen i sverige och det första man lägger märke till är vilken sorts modul som sitter i.
Jag tycker inte riktigt att priset är försvarbart. Det har blivit nån sorts status att dessa moduler eller bakgrunder sitter i burken, varken det är snyggt eller inte.
Alla har rätt till en åsikt, och tycker man inte om BTN´s lösningar, så är väl det helt ok!
Att man använder sig av olika typer av inredning, är personligt tycke och smak. Jag kan garantera dig att alla aldrig kommer ha en massa moduler osv i sina kar, och givetvis finns det entusiaster som bygger egna bakgrunder, dels för att det är billigare, men kanske framförallt att man vill prova.
Att dom tar betalt är väl knappast konstigt heller, om man ser på vilken tillverkningsprocess som ligger bakom. Jag älskar mina bakgrunder, man kan skapa mycket olika miljöer genom att använda fantasin och en såg. Sen är det fiskarna som gör karet oxå!
Du kan bygga växtkar, kar som ska likna floder i amazonas, du kan bygga kar som liknar biotoper i olika skit av sjöarna, men att klaga på att karen skulle se lika ut...njaeeee!
Sen ÄR detta en inredningstråd, och det är här vi delar med oss av de erfarenheter vi har för att inredningen ska UTVEKLAS och man ska komma på nya lösningar, för INTE är det bättre om alla kar hade dessa förtryckta pappersbakgrunderna man kan köpa....eller?
Nepp, in mer mer moduler, bakgrunder i karen, unika lösningar, för tyvärr blir det FETT tungt och besvärligt (för mig) om jag ska bygga miljöerna i riktigt sten, och sten vill jag ha!
Lev väl!
DD
"- Kritiker är som enucker i ett harem. De vet hur det går till, det ser det varenda dag, men kan det inte själva!""
"– frustra laborat qui omnibus placere studet" - Förgäves arbetar de som vill tillfredställa alla!
Köp ett "hårt" frigolitblock från FrigolitFabriken istället!
Det finns ...5 olika kvaliteter, där den vi använder i vanliga fall är den porösaste! Den hårdaste är som en planka! Där kan du tälja din grotta utan problem!
DD
"- Kritiker är som enucker i ett harem. De vet hur det går till, det ser det varenda dag, men kan det inte själva!""
"– frustra laborat qui omnibus placere studet" - Förgäves arbetar de som vill tillfredställa alla!
Tänkte att jag skulle bjuda på en bild över akvariet som jag och Sunken förestår. ca 300 liter. Praktbotior 2st, Elfenbensciklider 2st, mängder av rödzebror och en Plecostomus-mal eller vad de heter.
Inredningen består mestadels av sten och engelsk sjösten. Till vänster kan ni se en rot som är upptryckt med sin sågade sida mot korsidan av akvariet. I roten har vi borrat hål i hopp om att yngel skall finna dessa användbara. Jag har märkt att det är svårt att göra yngelrösen som består eftersom rödzebrorna gräver upp grus och täpper igen rösena med. För att skapa något mer beständigt har vi gjort rösen med mindre sten och sedan täckt med stora stenar. Se högen till höger.
BTN-modulernas finish är ju outstanding, det är helt klart. Jag tycker ändå att det kan se lite tråkigt ut när man känner igen dem så väl numera. Klart att det går att variera sig och använda sågen, men i allafall.
Gjuta sten i lera med gipsform var en helt ny variant för mig. Spontant trivs jag betydligt bättre med betong. Vill man ha små "stenar" som är ihåliga är det sanslöst enkelt att göra ett helt gäng med hjälp av frigolit som positiv form. Denna värmer man sedan ur med varmluftspistol. Mina moduler är byggda på det sättet, och de har fått perfekt vikt - sjunker precis. Vågar tom använda dem utan frigolit mellan dem och bottenglaset. Första gången jag testade så var det för mycket frigolit kvar, så "stenen" flöt... Bild på karet finns tidigare i denna tråd om jag inte missminner mig. Kommer en artikel om att bygga egna moduler så småningom.
Alternativt kan man använda en gummiform. Har sett resultatet av sådana, och de ligger helt ärligt mycket nära BTN. Har man väl gjort en gummiform finns en bra fördel med dem - de går att göra många bakgrunder som faktiskt ser olika ut från samma gummiform. Innan man gjuter av den med betong och polyesterfibrer så behöver gummiformen stadgas upp, så man lägger den på sand. Efter att första bakgrunden är gjuten ändrar man helt enkelt om sanden så att nästa bakgrund ser annorlunda ut. Ska testa det så småningom har jag tänkt.
snyggare fiskar? friskare fiskar? Fler yngel per kull? Eller rikare tillverkare av BTN-produkter?
Jag tror egentillverkat kan vara roligare.
Med samma retorik som dig så replikerar jag: roligare för vem? Men men, det är, som flera redan har varit inne på, helt ok att tycka att det är lite halvtråkigt om det satt btn-moduler i varenda kar. Det kan jag hålla med om och det var ju det jag menade när jag påstod att btn kompletterat med riktiga grejor är nog vägen att gå (framgångsrecept) för att på så sätt vinna variation.
Vi kan fortsätta diskutera om det är bra eller dåligt med btn och vem som blir rik men jag är nyfiken på hur de av er som har använt btn har gått till väga. Har ni sågat utan någon som helst tillbörlig "vördnad" och på så sätt skapat er egna variant eller hur gör ni. Jag är som sagt inne på att kicka igång ett 720 alt. 900 (75 djupt istället för 60) och är i behov av hintar för som ngn sa: dåren lär sig av sina misstag, den vise av andras ...
Well, har snickrat ihop BTN-moduler i mitt hörnkar.
Har inte "misshandlat" dem alltför mycket, då blir det ju så små stycken att pussla med. Plus att jag har filterlösningar i två stora klunsar.
Layoutmässigt kan jag säga att det är en stor fördel att göra det "live" då modellerna som finns på nätet eller tja bilderna på modulerna suger. Jag hade hjälp av Lars i Stoby och hade med mig en live.modell av mitt hörnkar i wellpapp. Vi modellerade utifrån den. Klart var det bra med hans erfarenhet av att para ihop moduler, jag kom därifrån med andra än jag tänkt.
Andra lärdomar: Se till innan du kör igång karet att det inte finns några glipor mellan modulkanterna och täckglaset. Mina tre testpiloter, guppys, försvann mystiskt. Jag antog att dom kolat men hittade 2 av 3 i filtermodulerna. Nu har jag fått göra omvänt och satt silikon under täckglaset. Funkar väl men det är ju bättre att göra ordentligt från början, och mycket mindre meck.
Jag gjorde också en specialare i täckglaset, ska ha en matningsautomat. Bad glasmästarn att borra ett hål, för att trycka ner en tratt i. Dock bad jag om fel dimension, bör nog ha minst 20 mm i diameter, jag tog 10 och maten sätter sig på kanterna.
Har lite bilder på Zoonen om du enyfiken på resultatet.
Kommentar