Ursprungligen postat av PatrikMalmo
Ifrågasätter inte alls att CO2-variationerna vid vattenbyten kan ge algblomningar, men det är svårare att köra uteslutningsmetoden i ciklidkar än i växtkar - generellt menar jag fortfarande. När det gäller mer renodlade ciklidkar är mitt favvo-tips att utöka filtervolymen - det ger mindre ammonium vilket missgynnar algerna. Det enda man får hålla koll på är att filterkapaciteten orkar dra igenom syresatt vatten i filtervolymen, annars blir det en anaerob effekt av det. Månne kan denna vara bra på sikt, men rätt snabbt ger sådana effekter en nitritspik - gäller att hålla koll.
Det som normalt sett triggar de flesta former av alger är syredippar i kombination med ammoniuminstabilitet (bök i orörd botten utan vattenbyte, för länge avstängt filter, ruttnade mat, ruttnade död fisk osv).
Utan växter krävs det då som du säger stora filter för att hålla syre och ammoniumnivåer stabila.
Det är väl främst när man har stora fina biologiska filter och man gör stora vattenbyten och man ändå får problem med toffsalger som man bör kolla över CO2-stabiliteten, och det är ju ganska enkelt att felsöka om man märker att de få växterna man har plötsligt börjar tokspruta syre varje vattenbyte trots att man gnidit av bubblorna efter vattenbytet.
Kommentar