"Tändsticksmetoden" är väl nästan ett måste när man tillverkar akvarium? Har aldrig varit med om att karet har glas mot glas?
Maxålder på akvarium.
Kollaps
X
-
-
Jag har köpt glas till tre mindre akvarium och tog råd av en kille som hade limmat ett hundratal akvarium och han körde inga tändstickor emellan. Men det kanske var han det, vet inte vad som är vanligast eller exakt motiven till "extrafogen". Kan tänka mig att man som ovan kan missa lite annars och få en väldigt tunn silikonsträng på vissa sträckor och därför kan vara betjänt av lite extra silikon så att det garanterat inte blir tomt någonstans.Kommentar
-
-
-
"Tändsticksmetoden" är väl nästan ett måste när man tillverkar akvarium? Har aldrig varit med om att karet har glas mot glas?
---------------------------------------------------------------------
suck efter 10000 st akvarier så kan jag säga att vi har inte gjort av med en krona i tändstickor alla lodräta glasskivor står utanpå botten
och dom stående glasskivorna trycker man med ganska lite kraft mot varann.
-------------------------------------------------------------------------
Det där med att glas "rinner" är väl mest en myt har jag hört...
-----------------------------------------------------------------------
det är helt riktigt
glas är en vätska (men vem orkar titta på rutan i hundra år)
ett tips
det går inte att skära glas som har stått utomhus i minusgrader pga att vätskan har frusit
ett annat tips är att inte köpa för många akvarier innan CB2 oups
vänligen
Christerjag är Ateist
men Gud talade till mig
Gud är stor
jag frågade hur stor ? inget svar
han kanske behövde låna toalettenKommentar
-
Ursprungligen postat av cf.akvarielagret"Tändsticksmetoden" är väl nästan ett måste när man tillverkar akvarium? Har aldrig varit med om att karet har glas mot glas?
---------------------------------------------------------------------
suck efter 10000 st akvarier så kan jag säga att vi har inte gjort av med en krona i tändstickor alla lodräta glasskivor står utanpå botten
och dom stående glasskivorna trycker man med ganska lite kraft mot varann.Mvh AlexKommentar
-
Jag har 4 st marinakvarier från 1980. Ett läckte i höstas, resten funkar. De har lång tid (5-10 år ) stått utan vatten. De har dock förvarats inomhus utan solljus.
Kvaliteten på rengöring och limningen är helt avgörande för hur länge det håller. Är underlaget väl rengjort eller är det en slarver som har rengjort? Silikonlimmet släpper mot underlaget, det är inte själva limmet som bryts ner.
Att stå med eller utan vatten hör nog hemma på det gamla kittade akvariernas tid. Där var det en sanning att de läckte om de stog utan vatten. Silikonet har andra egenskaper.Kommentar
-
Ursprungligen postat av PatrikMalmoKalle,
det sitter oftast någon mm silicon mellan den absolut kortaste sidan på glaset (kanten liksom, det ställe som är glasets tjocklek, 6, 8 eller 10 mm) och bottenglaset/sidorutorna - i vart fall på proffslimmade kar. Det innebär att man kan skära bort själva siliconskarven utan att karet ramlar isär. Antar att det är samma sak som du menar med skarvarna? På kar som är hemmalimmade kan denna "del" vara helt ihop-pressad. Sådana kar tål inte påfrestningar lika bra. Någon mm siliconskarv gör att glasbitarna kan röra sig lite, vilket minskar påfrestningarna. När man limmar kar själv kan man tejpa ihop glasrutorna och använda t ex tändstickor eller tandpetare för att få det där "extra" lilla spelrummet.
Hmm, svårt att förklara utan bilder, men hoppas du greppar vad jag menar.
Hilsen,
P
Om Jag har förstått dig rätt så räcker det med att skära bort fogarna inne i akvariumet. Man behöver inte blocka ut glasen från ramen, eller?
PeterKommentar
-
Peter,
exakt. Gör du bara rent ordentligt från det gamla siliconet så funkar det perfa. Oftast.
Hilsen,
PIngen fisk har läst böckerna.Kommentar
-
Kommentar