Mäsk till akvariet.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Johan
    Användare
    • August 2002
    • 3029

    det är tagit ifrån http://www.aquabotanic.com/, kan fråga honom för att se.

    Kommentar

    • PatrikMalmo
      Användare
      • May 2005
      • 4642

      Mm, kolla med defdac - han är trixig på sådant. Det är i vart fall en mängd växtnördar som stänger av sin CO2 på natten, inklusive jag. Enklast att göra för att få reda på vad som händer är att mäta pH flera gånger under dygnet i just ditt kar. Med CO2 påverkas pH på en mängd olika sätt vilket är exempelvis är kopplat till växtmassans storlek, om växterna är i bra kondition, vattencirkulationen och fiskbelastningen. Vad som är rätt att göra blir lite upp till varje enskild akvarist att klura ut genom just mätningar på sitt kar.

      För min del har riktvärdet i karet varit ett pH strax under 7, och med mina pH-test blir värden från 7 ner till 6,5 ok, eftersom jag inte kan mäta noggrannare med de test jag har idag. Har hyfsad cirkulation i mitt kar, men inte särdeles mycket ytcirkulation, halvstor växtmassa (enligt växtnördar), friska växter samt liten fiskbelastning. pH på morgonen ligger typiskt kring 7,5, vilket är lite högt. Drar igång CO2 ett par timmar innan ljuset, och pH sjunker till 7 eller 6,5 beroende på hur nysatt mäsken är. pH brukar tuffa upp till 7,5 mot kvällen innan lyset släcks (drar av CO2 någon timme innan lyset släcks). Har nu inte mätt pH på natten, men antar (kanske felaktigt) att det ligger på 7,5 fram till morgonkvisten igen.

      pH i mitt kranvatten är 8,2.

      Visst, pH varierar med upp till en enhet över dygnet - vilket är mycket då pH-skalan är logaritmisk. Funkar gör det i allafall och firrarna (killis och barber just nu) trivs, leker och får fram yngel. Utan att ha kollat grundligare misstänker jag att även de som kör med tub får liknande pH-svängningar (Bluesboy på Zoopet har mätt CO2-konsumtionen i sitt kar, http://www.bluesboy.se/, men jag minns inte om pH fanns med i diagrammen och kommer inte in på sidan just nu). Om man inte kör med pH-controller då...

      Vad hade hänt om jag kört CO2 under natten? Eftersom jag trycker på rätt rejält är risken stor att pH hade sjunkit ner mot 6, vilket blir en större variation (om pH fortfarande går upp till 7,5 på kvällen). Dessutom ligger gränsen för firrarnas del i mitt kar i trakterna runt pH 6 och nitrifieringen får sig en smäll vid så låga pH - inget jag vill ge mig på alltså.

      I andra kar jag haft har jag kört med mindre CO2 (också mäsk), och då kört över natten. Mätte inte pH i de karen, men det funkade det också. Du får helt enkelt uppskatta pH-svängningarna i ditt kar och bilda dig en uppfattning om hur ditt kar funkar. Mät regelbundet (någon gång i månaden i allafall), eftersom förhållandena kan ändras. Ett tips är att skriva ner mätvärdena i en liten bok eller nått, så du kan följa karets utveckling.

      Hilsen,

      P
      Senast redigerad av PatrikMalmo; 08 December 2005, 16:22.
      Ingen fisk har läst böckerna.

      Kommentar

      • Johan
        Användare
        • August 2002
        • 3029

        mm har börjat förra anteckingar , ska mäta idag, då det är dag 1 då både pmdd samt stort vatten byte o ny co2 gjordes igår, så får vi se hur det "svänger"

        Kommentar

        • defdac
          Användare
          • April 2002
          • 865

          However the pH shifts caused by disconnecting the system will be much larger and more sudden than gradual change when the system is left connected.
          Precis som Patrik redan sagt så om du drar ner pH:t på dagen till 6.5 när växterna suger upp CO2 som svampar och du plötsligt slår av ljuset och dom slutar ta upp CO2 så kommer pH:t sjunka med sannolikt katastrofala följder.

          Om den som skrev det där är rädda för pH-svängningar i sig (inte CO2-förgiftning) så kan vi växtnördar lätt spräcka bubblan att extrema pH-svängningar är skadliga för fiskar med tanke på vad som händer när vi gör vattenbyten och pH:t inom några minuter går från 6.3 till närmare 8. Ingen fiskdöd, snarare tvärtom - pilska firrar.

          Eftersom växterna inte använder CO2 på natten så är det väldigt onödigt att riskera för mycket CO2 på natten om man inte stänger av mäsktillförseln, och eftersom det är så extremt enkelt med en timer så tycker jag valet är lätt. Kör du inte en reaktor+pump så du kan timra av pumpen eller så kan du ju sätta ner en extra syresten bredvid CO2-diffusorn så du timrar igång luftflöde bredvid CO2-flödet. Alldeles för billigt och enkelt för att skippa.

          ----

          Jag vet inte om någon (Patrik, Tropfrog?) var inne och tassade på en mer exakt förklaring varför växter blir förvirrade och mår dåligt när dom får CO2 stötvis? Det beror på att det är krångligt och energikrävande för växten att använda bikarbonat. Växten behöver skapa speciella enzymer och det kan ta en/ett par veckor, varvid den ofta "stuntar" pga 0 koltillgång och blir algbevuxen. När dessa 2 veckor har gått så kommer den glada akvaristen och gör ett vattenbyte med ny mäsk som gör att växterna genast slänger bort dessa enzymer och lapar CO2 för glatta livet.

          Är den glada akvaristen då även väldigt lat (som jag själv) och inte fixar ny mäsk såfort den börjar avta i bubbeltakt så får man en miljö som är ganska kass om man inte vill gro algbevuxna växter som växer väldigt stötigt.

          Men visst är det en bra inkörsport för nybörjarväxtakvaristen som verkligen vill se vilket underverk CO2 gör, men jag lessnade snabbt precis som Tropfrog. Det är liksom inge kul när man ena stunden har jätteglada fina växter och andra en hög med algkaos för att man är en slacker. Den som vill köra mäsk tycker jag ska sniffa på trappreaktorn från Hagen eftersom den förhindrar för bra upplösning och garanterat ger viss upplösning. Mer utrymme för fel.

          Jag tycker det är bättre att lära ut två sätt som garanterat ger längre nöje och framgång och där man kan välja tidsåtgång och engagemang. Antingen jordbottensakvarium utan vattenbyten och febril matning (Walstad), eller CO2-tub och stora vattenbyten med PMDD (Barr).

          Mäsk har ett eget liv precis som akvariet vilket bara är ytterligare en faktor som kan strula och skapa instablitet. Men okej, det är en bra inkörsport för dom som vill se vad CO2 kan göra. Jag är grymt impad av Odells mäsk-akvarium.
          http://www.defblog.se

          Kommentar

          • Daniel Odell
            Användare
            • January 2003
            • 2437

            johan du översatte fel, du översatte att växterna konsumerar co2 på natten, det står att de konsumerar SYRE på natten. för mycket Co2 kan leda till fiskdöd pga syrebrist och påverka nitrifieringen. stäng absolut av på natten.
            fish r friend

            Kommentar

            • Johan
              Användare
              • August 2002
              • 3029

              om man hoppar över mäsk o bara tex kör pmdd o bra lysen. får man någorlunda bra effekt då eller är co2 helt supernödvändigt.

              Kommentar

              • PatrikMalmo
                Användare
                • May 2005
                • 4642

                Jag visste väl att defdac kunde sprida mer ljus över frågan - thanx!! Min erfarenhet säger att växter inte trivs med ryckvis CO2, men jag tappar i förklaringarna. Ett mycket enkelt test är att sätta över växter från ett CO2-kar till ett icke-CO2 kar. Får nästan vara glad om de överlever.

                Johan,
                kör du utan CO2 men med bra belysning är risken för alger mycket stor. Ljusstyrka och CO2 har en tät koppling, så har man inte CO2 är det enklast att gå ner i ljusstyrka också. Med lägre ljusstyrka går många kar finfint utan CO2 men med PMDD. Kör själv mitt Tanganyikakar enligt den principen, trots att jag inte har någon större växtmassa i det. Växterna trivs (Vallisneria, Hydrilla, Hornsärv, alla bicarb-växter). Har man inte för kraftigt ljus, kör PMDD men ingen CO2 är dessutom marginalerna större. Går att slarva med något vattenbyte och missa gödningen någon vecka utan att det ställer till problem.

                Defdac har en bra liknelse där, som jag sett innan - det är skillnad på att köra folkabubbla i 50 km i timmen överallt och att köra Ferrari i 160 överallt. Med folkabubblan (kar med lägre ljusstyrka, utan CO2 men med gödning) är felmarginalerna större. Tvärtom med hightech-karen. Kan gå fort åt helvete om man missar något om allt är överdimensionerat.

                Hilsen,

                P
                Ingen fisk har läst böckerna.

                Kommentar

                • Johan
                  Användare
                  • August 2002
                  • 3029

                  provade nu att koppla i hop pump med co2, jädrar va de lät, så där kunde jag inte ha det. nu gör jag nog så istället att jag skruvar av korken lite grann på natten se skruvar fast den hårt igen när jag går upp. ska prova detta o se hur det fungerar, funkar det inte kan jag testa mindre ljus o pmdd o se hur det blir. trist bara om de växter man då kört co2 med dör för att man slutar med co2 , kanske kan trappa ner det över en längre tid.

                  Kommentar

                  • PatrikMalmo
                    Användare
                    • May 2005
                    • 4642

                    johan,
                    om du vill satsa på CO2 med tub framöver så kan du redan nu köpa en magnetventil. Går att koppla på mäsken så att den stängs av automatiskt under natten.

                    Hilsen,

                    P
                    Ingen fisk har läst böckerna.

                    Kommentar

                    • Johan
                      Användare
                      • August 2002
                      • 3029

                      Ursprungligen postat av PatrikMalmo
                      johan,
                      om du vill satsa på CO2 med tub framöver så kan du redan nu köpa en magnetventil. Går att koppla på mäsken så att den stängs av automatiskt under natten.

                      Hilsen,

                      P

                      länk el hur man monterar o hur den fungerar tack

                      Kommentar

                      • Kalle-Maja
                        Användare
                        • December 2004
                        • 1324

                        Som jag förstått det finns det alltså inget rätt svar!? Det beror lite på vad man ser som risk och vilken position man vill ta mellan de olika metoderna. Ingen säger emot avseende problemet med stor förändringshastighet i pH-nivåer vid artificiellt tillsatt men ljusstyrd avstängning av CO. Men mot det står risken för fiskförgiftning(köra när det är mörkt) som jag ändå uppfattar som liten. Utifrån detta så borde det luta mot att inte hastigt förändra koloxidtillförseln, men där till yttermera visso defdac och co gör detsamma men i tätare intervaller (typ Tunzes controller).

                        Kommentar

                        • defdac
                          Användare
                          • April 2002
                          • 865

                          Ursprungligen postat av Kalle-Maja
                          Ingen säger emot avseende problemet med stor förändringshastighet i pH-nivåer vid artificiellt tillsatt men ljusstyrd avstängning av CO. Men mot det står risken för fiskförgiftning(köra när det är mörkt) som jag ändå uppfattar som liten.
                          Jag säger emot att pH-variationerna är ett problem, vi växtakvarister får extremt stora och snabba pH-förändringar utan att firrarna reagerar negativt - däremot är ju en stor pH-sänkning tecken på att det är en oherrans massa CO2 i vattnet och det kan leda till förgiftning.

                          Risken är faktiskt ganska stor att man dödar firrarna om man även lyckas få extremt bra upplösning av gasen i vattnet, och det var där jag ville pusha lite för Hagens trappreaktor som minskar i effektivitet ju snabbare bubbeltakt man har men som ändå ger en garanterad upplösning. Det här med upplösning är ju ett helt kapitel för sig, jag har ännu inte hittat någon billig, bra och snygg lösning. Billig och bra är en PET-flaska med pump och loopback-venturi - men det är inte vackert: http://www.defblog.se/pictures/picture1611.jpg

                          Och kör man så drastiska upplösningsmetoder med mäsk bör pumpen absolut inte vara på under natten.

                          Utifrån detta så borde det luta mot att inte hastigt förändra koloxidtillförseln,
                          Helt sant. Stablitet är mycket bra. Men jag tycker absolut man bör förhindra att lösa upp CO2 under natten när den ändå inte gör någon nytta.

                          men där till yttermera visso defdac och co gör detsamma men i tätare intervaller (typ Tunzes controller).
                          Jag har aldrig haft kontroller men önskar att jag hade det. Det är lite mer fippel med att ställa in rätt bubbeltakt, men har man några bubblor per sekund in i systemet med bra upplösning så ska det mycket till innan växterna står helt kollösa, speciellt om man lugnar sig lite med ljusmängden som Patrik är inne på.

                          Med bra CO2-halter kan man köra förvånansvärt lite ljus men ändå klara de absolut svåraste växterna, se BluesBoys burk (0,3 watt/liter) som perfekt exempel på det:


                          Jag har gått ner från 6 st 36 watts lysrör till 4 utan reflektorer och tycker att burken beter sig betydligt lugnare nu (310 liter).
                          http://www.defblog.se

                          Kommentar

                          • Kalle-Maja
                            Användare
                            • December 2004
                            • 1324

                            OK. Men med problem menade jag inte följdverkningar utan att det helt enkelt blev stora svängningar i samband med nattlig avstängning. Kanske inget problem då i ordets negativa bemärkelse.

                            När du säger att risken för fiskförgiftning faktiskt är "ganska stor", vad menar du med det? Är det inte så att kurvan för löst CO vid farliga nivåer kräver en ganska ovanlig kombination av hög karbonattäthet och lågt pH? Rätta mig om jag har fel.

                            Trodde att du körde med kontroller, skönt att det inte var så. Men hur ska man hålla reda på flödet om man t ex kör rakt in i ett ytterfilter?

                            Kommentar

                            • PatrikMalmo
                              Användare
                              • May 2005
                              • 4642

                              Kalle-Maja,
                              defdac har förklarat sådant jag håller med om, men jag är "enig" med dig om att det inte finns något generellt verkligt rätt svar. Olika burkar är olika, och det går helt enkelt inte att beskriva hur man ska hålla koll på allt i just sin burk - vilket jag personligen tvivlar på att det går (däremot kan det funka finfint utan totalkoll, men med grundläggande principerna i baknacken). Att utifrån vetenskapliga teorier testa och se i just ditt kar är modellen.

                              Det låter ju som om det vore svåraste saken att köra växtkar, men det är inte så himla krångligt egentligen. Johan vill lära sig och frågar, så då svarar vi som pysslar med det - och som bekant så inser man hur lite man vet, ju mer man vet. Vill man verkligen gå till botten med vad som händer i sina akvarium (och ffa växtkar) så finns det en hel del verkligt kvalificerad vetenskap om det. Själva helhetsgreppet av förståelse om just ditt akvarium är som jag ser det ändå omöjligt att få till - om du vill veta allt om de kemiska processer som sker och hur de interagerar. Turligt nog har inga akvarium läst böckerna, så de funkar allra som oftast med enkla principer och erfarenhet.

                              Edit: svar på ditt första inlägg, Kalle-Maja.

                              johan,
                              om magnetventil och mäskvarianten: man sätter ett t-rör på CO2-tillflödesslangen till karet och kopplar på magnetventilen där. Sedan "vänder" man med hjälp av en timer funktionen av magnetventilen - den stänger sig på morgonen och öppnar sig på kvällen. Så länge magnetventilen är stängd finns tryck i systemet, och när den är öppen försvinner trycket.

                              Hilsen,

                              P
                              Senast redigerad av PatrikMalmo; 08 December 2005, 22:43.
                              Ingen fisk har läst böckerna.

                              Kommentar

                              • Johan
                                Användare
                                • August 2002
                                • 3029

                                oki ja de låter ju praktiskt ang magnetventil. det du menar är att på själva avstickaren på T koppligen T<.....det raka strecket där. så slår den på o av , de låter ju smidigt men finns det ingen risk med att flaskrona kan explodera om det hela tiden byggs på tryck från mäsken. innan ventlien slås på igen.


                                *edit


                                skulle en sån här fungera? är den bra/prisvärd?

                                http://www.gibbon.se/archive/images/...arge/26/269332.
                                Senast redigerad av Johan; 08 December 2005, 22:57.

                                Kommentar

                                Arbetssätt...