If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
kalk kan inte buffra vid ph över 7,5. Det innebär att det inte är tillräckligt högt för att det skall räcka till malawi och tanganyika. Men om du skall ha tex västafrikaner kan kalk i filtret vara mycket fördelaktigt.
Oavsett vad så måste du ställa dig frågan vad du skall ha filtret till. Om det är enbart biologisk filtrering går biobollar säkert bra, men det riskerar att leda till mycket slam och/eller frisvävande partiklar i karet.
Om du vill ha mekanisk rening så kan tex filtervadd som man byter ofta vara bra, men det ger ingen biologisk effekt.
Sen finns det utöver det en del kemiska filtermaterial som begränsar tex kväve och fosfor. Om du har många skitgrisar i karet kan detta kanske vara något att satsa på?
Som sagt: ställ inte frågan om vilka filtermaterial du skall ha, det kan ingen här veta. Ställ frågan om vilka filtermaterial du bör has för att åstadkomma......?
MVH
Magnus
bmwpower: Trodde du hade koll på det som köpt en massa Vf tropheus och malawi på Aq. malawi i örebro för bara någon vecka sedan? Hur gör du bra vatten till dem?
Jag har hällt i lite kalk i mitt ytterfilter men tror nog inte att det hjälper. Men fisken mår bra och leker så jag fortsätter bara att göra vattenbyte. Bor dock 2,5 mil från Lund i skåne så vi har ganska högt ph men hårdheten har jag ingen aning om. jag borde kanske börja med lite bikarbonat?
/Jonas
540liter innehållandes 4st synodontis multipunctatus och en ancistrus
Lund har 8,0-8,5 i ph och hårdheten ligger på 3-4 dh (tyska hårdhetsgrader). Finns att läsa på varje kommuns hemsida på "vatten och avlopp".
Hittade ett utdrag från en beräkning på "dh"-värden.
För att beräkna hårdhet räknar man om summan av de ingående salterna till motsvarande mängd kalciumkarbonat (CaCO3) i milligram per liter. En tysk hårdhetsgrad (1 odH) motsvarar 20 mg CaCO3. En hårdhetsskala kan se ut så här:
mg/l CaCO3
0 – 50, mjukt
50 – 100, medelmjukt
100 – 150, något hårt
150 – 200, medelhårt
över 200, hårt
över 300, mycket hårt
De problem som orsakas av hårdhet över 15 odH (300 mg CaCO3/l) är huvudsakligen ekonomiska genom att de, särskilt vid uppvärmning, ger utfällningar på textilier och i kärl, pannor och varmvattensystem. Å andra sidan så blir vatten som är mjukare än 3 odH (60 mg CaCO3/l) korrosivt och kan därmed lösa ut bly och andra tungmetaller.
Senast redigerad av StefanL; 29 September 2005, 20:07.
Varför kan jag inte ställa frågan här om man vet förutsättningarna fattar inte vad du vill komma Tropfrog
Du skulle kanske kunna prova med musselskal(finns som fodertillskott för höns på lantmännen), krossad kalk i filtret (eller blandat i gruset/sanden), är den för finkornig blir det ev. lite för tätt.
Har du verkligen lågt Ph kanske fundera på en filteranordning som justerar upp värdena på det till hushållet inkommande vattnet.
Jag tolkade tropfrog`s svar som mer allmänt hållet, du hade ju angett att du har mjukt vatten och lågt Ph.
Senast redigerad av Karon; 29 September 2005, 20:17.
Varför kan jag inte ställa frågan här om man vet förutsättningarna fattar inte vad du vill komma Tropfrog
Visst kan du ställa frågan här, om mitt inlägg går att tolkas på annat sätt så ber jag om ursäkt. Vart jag vill komma är att det går att få ett avsevärt bättre svar om de som skall svara känner till vad du vill åstadkomma med ditt filter, inte bara förutsättningarna. Det finns massor av olika filtermaterial och alla är bra på sitt sätt, det beror helt enkelt på vad man vill åstadkomma.
MVH
magnus
jomen lennie det fattar du väl själv använd bikarbonaten till att höja ph, sedan ta dom här vanliga makaronerna plus filtervadd i filtret så kommer det såklart att fungera utmärkt, varför krångla till det mvh en som har haft både malawi och tanganyika i ganska så stor skala många år.
Kommentar