Drömakvarium

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Alexander Wiberg
    Användare
    • February 2005
    • 445

    Drömakvarium

    Tror att nästan alla akvarister någon gång har drömt sig bort till deras ultimata akvarie och haft det väldigt trevligt Naturligtvis är jag inget undantag, och jag har ofta funderingar kring hur mitt/mina akvarier skulle se ut om det inte fanns några ekonomiska, geografiska eller utrymmesrelaterade problem. Är väldigt nyfiken på hur ni på forumet ser på detta, alltså hur ser ert/era drömakvarier ut när det gäller mått, inredning och framförallt, fiskar? Tänk er alltså att ni har möjlighet att göra precis vad ni vill!

    Själv skulle jag bland många akvarier skapa ett som ser ut ungefär som ett av Universeums i Göteborg, nämligen det som hajar går i. Tycker om formen på det akvariet. Inte så högt (relativt), men väldigt brett och djupt. Låt oss säga att mitt kar skulle vara 10 meter brett, 10 meter djupt och 3 meter högt, vilket skulle ge en volym på 300 000 liter, låter lagom hehe. Man skall absolut ha möjlighet att gå under akvariet också. I detta skulle jag bygga flertalet klippformationer på varierande ställen, vilket skulle skapa rena klipphabitat, övergångszoner och öppna sand- och simytor. I karet skulle jag ha Tanganyika, och jag skulle fylla det med ett 30 tal arter kanske?! Naturlgitvis skulle stenar, sand m.m. hämtas från sjön.

    Bland klipporna håller olika sorters Tropheus till, skulle satsa på ca 5 arter. Självfallet lämnar inga yngel akvariet. Skulle sikta på att ha en sp. black (körsbär), en sp. red (chimba) en moori, en brichardi och en anncetens. Inga dubbar faktiskt! Bland klipporna får de sällskap av fiskar som calvus, leleupi, prinsessor och Petrochromis trewavasae. Här står även frontosor och lurar.

    I övergångszonen hittar vi också flera arter. Julidochromis, Chalinochromis, och Xenotilapia är ett måste.

    På öppet vatten hittar vi stora stim Cyprichromis Leptosoma, och Paracyprichromis nigripinnis.

    Bland vallisneriasnår och snäckor finns flertalet Lamprologus, Enatiopus och Callochromis.

    Naturligtvis kommer jag att ha sagociklider och hästnosar också, och det är säkert fler andra släkten jag glömt. Det lär ju finnas plats för dem också.

    Detta kanske klassas som en meningslös tråd, men det skulle vara spännande att höra vad ni på forumet drömmer om!

    mvh Alexander

    A.Wiberg (alex83)

    http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=367273
  • blackened
    Användare
    • January 2005
    • 1042

    #2
    Min vision är kanske inte riktigt lika extrem men jag har många gånger tänkt mig typ ett 500*200*150 l*b*h inbyggt i en vardagsrumsvägg. Inredningen är en stor sandbotten med klippor i varje ände, och självklart mindre klippor lite här och var på botten. Bakgrunden är antingen typ någon form av btn (kom ihåg att vi drömmer i den här tråden, skulle vilja se den dagen de bygger 5 meter btn) eller annars målad i en mörkt blå färg så man får en känsla av att akvariet fortsätter inåt. Belysningen är självklart metallhalogen så man får ett vackert spel över hela karet. För o inte tala om skimmret man skulle få i rummet om kvällarna.

    I detta 15 kubik akvarium skulle jag ha fiskar ganska liknande dina. En lagom stor grupp frontosor eftersom de ser så jäkla bra ut när de får utrymme och inte ser så klumpiga ut som de gör i våra fjuttiga 720 kar. Sedan självklart två grupper med troffar. En stor grupp på kanske 40 pemba och en med 40 kala island. Snäcklekare på botten och princessor och hästnosar i hålorna och sen är jag skapligt nöjd och kan sätta mig ner i en av de supersköna fåtöljerna som står framför karet på behagligt avstånd.

    Kommentar

    • anli
      Användare
      • March 2003
      • 3740

      #3
      Min dröm: typ 6*1,5*1,2. En giganstisk trässtam som sträcker utanför vattnet och där har jag orkideer/lianer å annat kul. Kanske en ödla?
      I karet simmar det balla stora bestar från hela världen....
      Har skyddsnät ovan karet så jag kan när en 1 meters arowana hoppar efter käk!
      Anders L

      Kommentar

      • jarinen
        Användare
        • April 2003
        • 1888

        #4
        Mitt drömakvarium håller c:a måtten 3 meter x 1 meter x 70 cm och skulle ha ett BTN Amazonas bygge och som inredning endast några stora noggrant utvalda rötter.

        Fiskar skulle kunna vara typ en grupp Uaru 8-10 individer och även en grupp Discus bruna VF på lika många individer. Dessa skall vara noggrant utplockade och gallrade under ett antal år kanske, för att slutligen passa bra ihop som fullvuxna grupper i det stora karet. Där ska även finnas ett stim kejsartetror på åtminstone hundra st.

        Tekniken skulle bestå av 2 eller 3 st. Eheim 2260 där utblåsen strilas omsorgsfullt och utgör ett fint och jämnt ytgurgel för syresättning. Ett antal doppvärmare, naturligtvis Jäger 300 Wattare. Metallhalogen som belysning, hängande sådan, ingen kontakt med karet. Karet skall naturligtvis vara förberett för enkla smidiga vattenbyten, det vill säga nån form av fast installation.

        Det är ungefärligt mitt anspråkslösa drömbygge ; )


        Mvh Jari

        Kommentar

        • PowerMerca
          Användare
          • March 2005
          • 173

          #5
          ""Låt oss säga att mitt kar skulle vara 10 meter brett, 10 meter djupt och 3 meter högt, vilket skulle ge en volym på 300 000 liter, låter lagom hehe. ""

          i ett sådant kar skulle man ju kunna ha 300 000 neontetror...

          Kommentar

          • Flipper
            Användare
            • March 2005
            • 143

            #6
            Det blir nog billigare att flytta till Australien nära Korall-revet Världens största och bästa akvariet, lika lång som Sverige....hmmm...själv har jag allvariga tankar att flytta till Nya Zeeland...
            Jag håller med PowerMerca...bauta-karet:
            Saltvattensakvarium så stor att man behöver cyklop och snörkel att kunna rengöra det...då...då blir man nöjd........första 3 månader...

            Kommentar

            • endymion

              #7
              Jag vet inga mått på mitt akvarie men det ser ungefär ut som ett U längs med väggarna i ett rum. Där man kan sitta i mitten å spana. Sedan ska det vara långsamt flöde från ena ändan till den andra. Sen ska det gå som en bäck ovanför akvariet som återför vattnet längst med U:et, med lite forsar å grejer. Akvariet ska grunda av in mot väggarna och så ska det vara klippor och avsatser. Innehållet ska vara massa victoriaciklidarter.

              Kommentar

              • MickeA
                Användare
                • June 2003
                • 456

                #8
                Tio meter långt, två meter högt och kanske fem meter djupt, inbyggt i flera väggar med dels ett huvudrum där man har en bar och relaxavdelning, men även fönster där man ser in i akvariet från andra rum såsom bastun och duschen.

                Akvariet är rikligt inrett med rötter, rötter och åter rötter. Någon bautasten står som en fin avdelare mitt i. Ovanför ligger en stor trädstam som sträcker sig långt ovanför vattenytan. På den växer olika mossor och ormbunkar. Akvariet är stort nog att inhysa en massa olika amazonasarter, bland annat BÅDE discus och oscar, men även stora rockor, små corydoras och arowanor. Inga täckglas finns utan fiskarna kan hoppa fritt.

                Kommentar

                • hansh
                  Användare
                  • November 2004
                  • 114

                  #9
                  Här är iallafall en som byggt sitt drömkar.

                  Some billionaires exercise their philanthropic bent by building museums or symphony halls. The legacy of Bernard Marcus, who runs an American DIY chain, will be the world's largest fish tank, almost 10 times the size of the London Aquarium.

                  Kommentar

                  • Belgarath
                    Användare
                    • February 2005
                    • 584

                    #10
                    CARAMBA !!!!

                    Kommentar

                    • PowerMerca
                      Användare
                      • March 2005
                      • 173

                      #11
                      ja, det låter ju fränt. Som kolmården fast kanske LITE större...

                      Ja, jag vet inte men jag skulle inte ha SÅ stort kar. Kanske 4*1,5*1,5= 9 kubik. Självklart med automatiskt vattenbytessystem...
                      Sen skulle det simma malawi i. Massor av olika sorter i stora grupper. 50-100 av varje?
                      Sen valisneria och anubias på STORA svarta lavastenarna som ska vara i stora rösen. Inga rötter. Alt utefter en lång vägg.

                      Kommentar

                      • PatrikMalmo
                        Användare
                        • May 2005
                        • 4642

                        #12
                        Nog går jag och tänker alltid. Drömkaret är ett fett Tanganyikakar, helt klart. Kruxet med verkligt stora kar är att om man släpper ner t ex snäcklekare i dem så ser man nog dem inte mer - även om de skulle frodas. Därmed begränsar jag mig till en 10-20 000 liter... Vore lite tufft att bygga karet som genomskärning av strandzonen, säg 10 meter långt, två meter djupt - sedan två meter djupt från vänster till strandzon på 10-15 cm till höger. Featherfins på det djupare vattnet och Hästnosar i strandkanten... *drömmer*

                        Också klurat på en bäck som går rakt igenom gillestugan, alternativt en damm på tomten med glas in mot gillestugan så man kan se ut i den. Vore även rätt schysst med en 10 meter lång och någon meter djup bäck längs en vägg... jorå, tankarna snurrar ibland.

                        Hilsen,

                        P
                        Ingen fisk har läst böckerna.

                        Kommentar

                        • Alexander Wiberg
                          Användare
                          • February 2005
                          • 445

                          #13
                          Om jag någon gång har absurt mycket pengar skall jag leta rätt på denna tråd och förverkliga alla drömmar
                          A.Wiberg (alex83)

                          http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=367273

                          Kommentar

                          • daniel_i_malmö
                            Användare
                            • April 2002
                            • 1338

                            #14
                            Mitt drömakvarium är lite annorlunda, och kanske lite mer modest än de ovanstående bassängerna rent volymmässigt, men inte mindre spektakulärt för det.

                            Akvariet ska vara helt fristående i ett riktigt stort rum - och format som en Alvar Alto-vas ca 2,5x2,5 m i bottenyta. (https://www.finnishdesignshop.com/pr...roducts_id=201)

                            I detta ska det simma altumskalarer. Hur tufft som helst.
                            Tjugofem år med ciklider.
                            http://www.malmoakvarieforening.se
                            Centralamerika 2006
                            Svart kaffe och drömmeri...

                            Kommentar

                            • Nyllet90
                              Användare
                              • October 2004
                              • 1133

                              #15
                              Nej nej nej! Ni har fel allihoppa!

                              Mitt dröm akvarium är på 10 kubik. Långt och bredd, jag har inte tänkt ut några exakta mått. Men det ska vaara saltvatten iallafall. Med drakfiskar, anemoner och massa giftiga o coola grejer. O en tonfisk ska jag ha också!
                              Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

                              Kommentar

                              Arbetssätt...