If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
finns ju i princip i hela världen, men fishbase säger "native" i vietnamn, mekongfloden hur kan det vara möjligt? Känns som ett rätt bra hopp från sydamerika
Vad menar vi när vi säger "fisk"? För mig är det främst en språklig fråga, inte en zoologisk. Så det är nära till hands att kolla i NE:s ordbok, och där räknas även hajar och rockor in i begreppet "fisk".
Och så här skriver www.tolweb.org om nejonögon: "Lampreys are anadromous or fresh water, eel-shaped jawless fishes."
mvh Daniel
Åh, kära nån, vilken dag. Jag är så full av intryck. Ernst K Mina fiskar & burkar
Angående vilken fisk som äter mest i förhållande till sin kroppsvikt går mitt tipps på någon växtätande småfisk. Vegitabilier innehåller en mindre mängd energi per viktenhet än animalisk föda. Därför behöver en fisk äta betydligt större volymmängd vegetabilier jämfört med att den skulle äta animalisk föda om det skall ge samma kalorimängd.
Jag antar att samma antagande som gäller för däggdjuren gäller för fiskar, liten kropp = högre ämnesomsättning/metabolism. Detta gör att små växtätande fiskarter som dessutom skall vara snabbväxande bör sätta i sig kopiösa mängder föda i förhållande till sin kroppsvikt.
Tittade lite snabbt i mitt akvarielexikon och hittade killifisken Cyprinodon nevadensis (dock ingen sk.årstidsfisk) som övervägande lever på vegetabilisk föda och blir ca 5-6cm lång. Troligen finns det en massa andra arter som inte är särskilt vanligt förekommande i akvariehobbyn som passar bättre in på den ovannämnda beskrivningen.
Det ideala matvraket borde vara en årtidsfisk som måste växa snabbt på kort tid och dessutom bara äter vegetabilier. Undrar om någon sådan existerar?
Well, angående Guppy så finns vilda populationer över nästan hela världen. Självklart i ursprungsbiotoperna i Sydamerika/mellanamerika, men även i många länder i Asien (rymt från fiskodlingar). En del stammar finns även i Nordamerika, Afrika, samt faktiskt i många länder i Europa, bland annat Tyskland, Tjeckien och Ryssland. De vilda populationer som finns i Europa har släppts ut av akvarister och överlever vintrarna i varmvattenutsläpp från kraftverk. Minsann. Så - ta en tripp till Tyskland och fånga vild Guppy!!
Lurar lite på hur frågan är ställd. Säger vi mest/minst yngel i antal eller storlek? Och i förhållande till vad?
Om vi räknar antal så får många munruvare väldans få yngel. Cyps kan många gånger landa på fyra eller färre yngel, men visst, det kan bli upp till 20. Minst antal yngel gissar jag i vart fall på någon munruvare, då storleken på avkomman spelar en avgörande roll för dem.
Mest yngel i antal torde enten vara Boulengerochromis microlepis från Tanganyika (ca 5-12.000 ägg i en kull) eller någon av de större arterna från Sydamerika, av Cichla-sorten (osäker på artnamn för Sydamerikaner).
Jag tänkte på antalet yngel, lite dåligt formulerad fråga.
Men om man vill ställa antalet i förhållande till nånting bara för
att göra det jobbigt så.. Vilken ciklid får mest yngel och lyckas få procentuellt flest att överleva alla faror och växa upp..?
Jag tänkte på antalet yngel, lite dåligt formulerad fråga.
Men om man vill ställa antalet i förhållande till nånting bara för
att göra det jobbigt så.. Vilken ciklid får mest yngel och lyckas få procentuellt flest att överleva alla faror och växa upp..?
Jag bugar för den som vet det!
Hm väntar med spänning på¨"rätta" svaret...verkade visst vara svåraste frågan så här långt......Bravo Fabbo....Moss
citat:Vilken ciklid får mest yngel och lyckas få procentuellt flest att överleva alla faror och växa upp..?
Jag håller nog också på att Boulengerochromis Microlepis får flest yngel (åtminstone per lek om det nu är det du menar).
Den ciklid som får procentuellt flest yngel att växa upp är väl den som får minst antal yngel.
Om vi antar att ciklidbeståndet är konstant så får varje föräldrapar i snitt fram 2 st yngel under sin livstid.
Kommentar