Är du biotop fantast?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Prayerman
    Användare
    • June 2004
    • 1314

    #46
    En hel del djur är ju helt klart duktiga på att anpassa sig till nya miljöer. Katter har ju knappast städer o dyl. som sitt ursprungliga habitat, men trivs helt utmärkt i vår närhet. Även en del av deras naturliga föda (möss) finns det gott om i i det mänskliga habitatet.
    Men sen finns det ju väldigt mycket djur som dör ut pågrund av att deras habitat försvinner.

    Hur som helst, jag tror inte att de flesta akvarister sysslar med biotoper i första hand för att ge en perfekt miljö för fisken, även om det är en del av det. Vi förstår nog alla att sanden eller stenens färg inte har någon betydelse för fisken, inte heller växtens art.
    Däremot trivs vissa fiskar med grottor, andra i stenars närhet och andra på öppet vatten. Den biten bryr vi oss nog alla om. Vattenvärden och temperatur är nog något som alla akvarister tycker är viktigt, vare sig man försöker skapa deras naturliga habitat eller inte.

    Så när det handlar om biotop tokiga (som jag börjar bli), som vill att det skall se så naturtroget ut som möjligt och verkligen ha växter och helst sten från sjön (vilket sällan funkar) så är det för att man gillar att jobba med inredning och inte bara skapa något vacker utan även något som skulle kunna vara plockat ur naturen. Inte för att fisken skall överleva, men för att det är en kul hobby!

    När man sitter vid karet på kvällen och inbillar sig att man har en liten bit av Malawisjön i sitt vardagsrum så är man rätt nöjd. Att man sen kanske lurar sig själv och bara tror att det ser naturtroget ut, det gör inte ett dugg.
    Tomas Wallengren
    http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

    Kommentar

    • Ola Svensson
      Användare
      • April 2002
      • 14633

      #47
      citat:När man sitter vid karet på kvällen och inbillar sig att man har en liten bit av Malawisjön i sitt vardagsrum så är man rätt nöjd. Att man sen kanske lurar sig själv och bara tror att det ser naturtroget ut, det gör inte ett dugg.
      Kunde inte sagt det battre sjalv.
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentar

      • tropfrog
        Användare
        • July 2003
        • 1834

        #48
        Min barombibiotop/habitat har jag skapat för att jag vann barombifiskar på ciklidstämman. Jag som hade tänkt mig kongo. Fördelen med barombi är att det är en så liten sjö så man inte behöver fundera på vilka fiskar som kan tänkas stöta på vilka i sjön. Det går helt enkelt att anta att alla stöter på varandra med jämna mellanrum i sjön. Min biotop/habitat är en strandremsa, med avflöde.
        MVH
        Magnus

        Kommentar

        • Chicke
          Användare
          • May 2004
          • 497

          #49
          Lånar tråden till ett inlägg:
          citat:Ursprungligen skickat av Nyllet90

          Riktigt rolig artikel! Jag ser fram imot den. Kul att man fick veta skillnaden på biotop och habitat också. Och när man väl är inne och snackar om artiklar så kan jag lika gärna passa på och berömma Viktor för den fantaskiskt intresanta artikeln i CB 2.
          Då kan jag passa på att fråga om du skaffat 375an än?

          Kommentar

          • Kalle-Maja
            Användare
            • December 2004
            • 1324

            #50
            citat:
            Ursprungligen skickat av Zaphi

            Det finns massor med djur som utvecklats i en biotop och lever i en annan, exempelvis duvor som nu bor i biotopen "storstad" DA DA DAAAAAA!!.. Är djur mer anpassningsbara och naturen mer flexibel än vad vi lurats att tro?
            Vad det gäller fåglar i stadsmiljö handlar det ofta om bergslevande fåglar och där då husen fungerar som berg och balkongerna som klipphyllor (jag har två balkonger och mycket fågelbajs). Tamduva är en domesticerad form av klippduva där vildformen närmast finns i södra Europas bergstrakter. Berguven gör en dubbelvinst då dess stapelföda är brun råtta vilken i sin tur är en opportunist som skickligt utnyttjar människans ineffektiva resursutnyttjande (näringsrikt avfall).

            Kommentar

            • Prayerman
              Användare
              • June 2004
              • 1314

              #51
              Är det någon av er som har en klippbiotop som byggt en riktigt fet klippa och kan tipsa om hur man gör. Jag skall köpa ett 600 liters kar om allt klaffar.

              Jag har tänkt att försöka efterlikan en övergångszoon och i ena hörnet bygga själva klippan. Jag har en stor rätt platt sten som jag lägger i botten istället för sand just där. Sen har jag tänkt att försöka bygga lite av en falsk klippa som ser rätt helgjuten ut men är ganska ihålig. Tilläggas kan att man skall inte kunna se in i karet från den kortsidan. Så illusionen om en ganska hel klippa är framifrån. Sen skall jag ha några rösen i resten av karet, men mycket fri simmyta för de fiskar som håller till i närhetn av klipporna.
              Det blir alltså på så sätt att man har klippan till höger och sen det öppna vattnet till vänster, sett från sidan alltså. Vilket gör att en Back to nature modul inte funkar, eller endast bara på ena kanten.

              Tomas Wallengren
              http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

              Kommentar

              • jarinen
                Användare
                • April 2003
                • 1888

                #52
                Jag skulle gärna försöka efterlikna en svartvattenbiotop med riktigt grumligt och tevattenfärgat vatten. Jag ser det nästan som en omöjlighet dock om man ska göra det på ett någorlunda hållbart och jämnt sätt vad gäller ph i akvarium. Vill man hålla en vattenkvalite som är bra med vattenbyten 1 eller 2 ggr i veckan så verkar det väldigt svårt, det blir mycket jobb helt enkelt.

                En svartvattenbiotop är nog riktigt svår och en stor utmaning att hålla på en jämn o fin nivå. Bodde jag i ett hus o kunde bygga en liten vattenreservoar på en 3-400 liter som man kunde torva upp mellan varvena så vore min dröm fulfilled.

                Kanske en vacker dag.

                Mvh Jari

                Kommentar

                • Kalle-Maja
                  Användare
                  • December 2004
                  • 1324

                  #53
                  Jag tycker oxå det verkar mycket svårt med svartvatten. Men jag har inte hört nå´n diskussion här på forumet. Det går ju bra på dom flesta håll utan surt, t o m CA, men det finns ju även en del som kräver lite mer. Som mina hantlar t ex som ni alla vägrar ge råd om. Jag kan ju inte ens sänka under sju fast jag tillsätter syra!?

                  Kommentar

                  • Jonas E
                    Användare
                    • February 2003
                    • 2533

                    #54
                    Ph och grejer är inget jga kollar men mitt vatten är så the-färgat i mitt sydamerika att det är svårt att en se filterhörnan. Rötterna är helt körda på att släppa ut en massa brunfärg. Fiskarna verkar i alla fall trivas så jag är väl nöjd med hur det fungerar. I mitt 250 går det 8rödmunstetra (ville inte ha för stort stim), 4 t.macantzatza(peru) och 4 corydoras julii och två lda 01. Kanske inte fisken är från samma land ens men just miljön tror jag att jag lyckats pricka rätt i, lite rötter där vissa når upp till vattenutan och två svärdsplantor som verkar överleva .

                    Hittills tycker jag att det har varit roligt med sydamerika, men jag skulle inte vilja gå upp i storlek på vare sig fisk eller akvarium. Det är faktiskt ett akvarium jag är helt nöjd med, fiskval, inredning och harmonin i akvariet. Tro det eller ej men jag skulle inte få för mig att ändra någonting alls
                    /Jonas
                    540liter innehållandes 4st synodontis multipunctatus och en ancistrus

                    Kommentar

                    • Helenai
                      Användare
                      • October 2004
                      • 269

                      #55
                      Kul diskussion som jag helt missat. [:O]

                      Mitt habitat-försök ska efterlikna en tänkt strand- eller bäckkant i Rio Meta och vidare längs Rio Orinoco. Har två 250-kar uppställda bredvid varandra. Det vänstra går som Rio Meta och det högra som Rio Orinoco. Det går att tänka sig det hela som ett tvärsnitt där det Rio Meta-karet är närmare källorna och Rio Orinoco en bit längre nerströms. Stort och smått samtidigt, paradoxalt är nog rubriken.

                      Sand, stubbar, växter är samma för båda karen, med mer gräs (som jag inte har än) i Rio Meta-karet. Fiskarterna ger habitaten deras biotoptillhörighet (bäckkant => likartat habitat, biotop => geografisk/ekosystem-avgränsning).
                      "Map"-möjligheten på Fishbase.com var guld när det gällde att pricka in vilka som skulle ner i vilken balja.

                      Inget av detta är komplett ännu och hur biotopriktigt det hela blir avgränsas ju av materialtillgångarna och mitt intresse för akvarieväxter och aquascaping... [:p]
                      Jag menar, ärligt: Hur biotopriktigt är det med Rådasand, alstubbar från älven och runda stenar av granit från kusten? Samt växtrika avsnitt i en svartvattenbiotop?
                      För att klara mig undan brukar jag tänka att det är en relativt grund bäck med ursköljd strandkant som passerar en glänta där solen kommer åt att förse växterna med ljus... Ja, ni märker ju, idel efterhandskonstruktioner!

                      Och allt detta för att jag ville ha några kardinaltetror till lyst i ett hundralitersakvarium... *nyfiken i en strut fick mer att göra*

                      För att besvara ursprungsfrågan så hänger min biotopjakt ihop med mitt behov av att det ska hänga ihop stilmässigt ur ekosystemsynpunkt och känslan av att ha en regnskogbäck i vardagsrummet. Dessutom har det varit hälsosamt distraherande och berikande att plocka fram fakta, hitta pusselbitarna och passa ihop dem till en rimligt låg kostnad.
                      Varde ljus... och det vart mörker.

                      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=599007

                      Kommentar

                      • Prayerman
                        Användare
                        • June 2004
                        • 1314

                        #56
                        Grymt spännande Helenai! Nu har jag mitt 600 liters kar och skall börja inreda ikväll. Muahahaha!
                        Tomas Wallengren
                        http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

                        Kommentar

                        • imported_n/a
                          Användare
                          • October 2004
                          • 531

                          #57
                          Hej!
                          Jag måste få berätta något roligt,i våras höll jag ett föredrag i Spånga AF i ämnet (Art och biotopakvarier)Och tyngden låg på sydamerikanska biotoper,det var faktiskt roligt,det var bra med folk och jag fick bra betyg samt ett guldmärke från SARF.Mvh Ann-Mari PS:Jag är speciellt intesserad av Sydamerikanska biotoper.
                          bryggan

                          Kommentar

                          • imported_n/a
                            Användare
                            • October 2004
                            • 531

                            #58
                            Hej!
                            Helenai,jag har en regnskogs biotop i matrummet,med Altum som är 30 höga samt Vf diskus.Mvh Ann-Mari
                            bryggan

                            Kommentar

                            • PatrikMalmo
                              Användare
                              • May 2005
                              • 4642

                              #59
                              Prayerman,

                              jag har en övergångsbiotop med Tanganyika, kan man väl säga. 600-liter. Lite fiskblandning, så det är inget habitat, har jag lärt mig efter denna tråden. Klipporna har jag dock byggt själv, med frigolit och betong. Gjort i modulform, så det är ingen megaklippa i karet. Håller däremot på med ytterligare ett kar med klippbakgrund. Ett 220, med en stor klippa som sträcker sig över hela karet, samt några mindre "moduler" på botten.

                              Inte så svårt att skapa klippor själv i betong, kruxet är att få grundformen rätt så att den ser naturlig ut. Jag jobbar först med frigolit som jag gör en positiv form av. Hämtar inspiration från foton från Tanganyikasjön, samt egna foton på klippor i naturen. Tar sen betong och blandar till lite lösare än rekommenderat (ska vara långsamtorkande) och lägger på i ett ca cm-tjockt lager runtom. Efter det stöpplar jag in färgpigment med en grov pensel. Själva stöpplingen ger en stenlik yta. Bra att köra stöpplingen i två omgångar, ger mer lyster åt klippan.

                              Ser lite onaturligt ut de första veckorna, men så fort det kommer alger på så funkar det helt ok. Får vara försiktig med att ha i fisk i början också, betongen gör vattnet ruggigt alkaliskt. I mitt nästa försök kommer jag blanda i tapekrite, en produkt som gör att betongen inte läcker ämnen till vattnet. Svårt att få fatt i, men Tropik-center i Malmö ska ha det.

                              Har lite trixigt att lägga upp foton på karet, men hoppas detta kan inspirera dig till egna experiment. Blir betydligt billigare än BTN, och kan se helt ok ut.

                              Hilsen,

                              P
                              Ingen fisk har läst böckerna.

                              Kommentar

                              • Prayerman
                                Användare
                                • June 2004
                                • 1314

                                #60
                                Intressant att läsa hur du gör! Härligt med akvarister som lägger ner tid och arbete på inredningen, det gillar jag!

                                Mitt 600 liters är nu klart och blev en övergångszon från Malawi. Det stora karet (det enda just nu) gör jag dock inget habitat av.

                                Skall lägga ut lite bilder på det till måndag nästa vecka. Blev riktigt nöjd!
                                Tomas Wallengren
                                http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

                                Kommentar

                                Arbetssätt...