Är du biotop fantast?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ola Svensson
    Användare
    • April 2002
    • 14633

    #61
    Ang. svartvatten så är färgning med alkottar det vanligaste. Johan1 tipsade en gång om att man kan lägga smörpapper under rampen vilket även det ger tefärgat vatten men med fördelen att man inte behöver tillsätta någonting.
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • Felipe
      Användare
      • April 2002
      • 327

      #62
      For nagra ar sedan diskuterade Juan Miguel Artigas fran Mexico och jag detta med att det finns en massa bilder pa ciklider ute pa nattet men fa bilder pa deras ursprung...och da passar det perfekt det har med biotop och habitat.
      Hur manga akvarister far egentligen mojlighet att fa reda pa hur det ser ut "just dar" fiskarna kommer ifran?
      En bra losning (och utmarkt hjalpmedel) ar att ha bilder pa arternas habitat sa att personen som soker bild pa en art, har samtidigt bilder pa deras habitat (och biotop).
      (Afrika ar kanske battre representerat an vad C.A. och S.A. ar nar det galler denna kombinationen pa bild art/habitat??)
      Felipe

      Kommentar

      • Helenai
        Användare
        • October 2004
        • 269

        #63
        Det är sant att det finns få bilder på deras hemmavatten, kanske särskilt SA. Och himmel och pannkaka vad mycket lättare det hade varit om man sådan habitatbilder funnits på det vis Felipe skriver. Nu gick jag på olika artbeskrivningar, kartor över fångstplatser och dreglade över alla "på plats"-bilder jag kunde på tag på. Jag fastnade på www.mongabay.com och gillade både bilderna in-situ och artbeskrivningarnas habitat- och suitable company-avsnitt.

        Min slutsats blev att det finns svenska jämförelsealternativ. Jag brukar jämföra mina svartvattenbäckar med våra svenska myrvattensjöar/bäckar, tefärgat vatten, gyttje- eller sandbotten med humus, vass och flytväxter. Vattenkvaliteten påminner säkert oxå. Låg alkalinitet, humussyror som buffrande system.

        När jag tänker på grässlätterna i sydamerika tänker jag på svenska dikeskanter, hett, mycket gräsarter och torkar ut mellan varven.

        Sten- och sandbiotoperna tar jag istället från t ex Älvkanten här i Trollhättan. Stora stenar med alg- och humusmatta, ursköljda sediment, etc. Sedan är ju just Göta älv knappast alkalisk, men jag tycker man kan få en rätt god uppfattning om habitatens grundelement på det viset.

        Mangroven kan jag se vissa gemensamma drag i lugnare, växtrika avsnitt av älvkanten. Skuggig alskog med ursköljda rötter, sand och några stenar Inte så mycket undervegetation.

        Men jag ser kanske spöken mitt på ljusa dagen och är helt ute och cyklar, jag har ju faktiskt inte varit där, bara sett på bild. [:p]
        Varde ljus... och det vart mörker.

        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=599007

        Kommentar

        • PatrikMalmo
          Användare
          • May 2005
          • 4642

          #64
          Det är roligt att se hur fiskarna lever i naturen. Tror du är inne på rätt spår i allafall, Helena, när du spanar in våra svenska vattendrag. Jag har lyssnat på många föredrag och sett bilder från när folk varit ute och rest till biotoper, och ett av de mer klassiska yttrandena kommer från Jan Lyngdorff:

          "Det ser likadant ut överallt" Ungefär så. Vattenväxter är generellt sällsynta, och botten är sten, grus, sediment, nedfallna blad och grenar... och en bäck är en bäck, nästan oavsett var i världen den finns.

          Äkta habitatkar torde därmed bli rätt trista, oftast. Man får trixa lite och föreställa sig den där lilla solgläntan eller vad det nu är. Några andra roliga grejer från just Lyngdorff är bilder på stora stim mosaikgurami. Grunt vatten, dybotten, noll vattenväxter och kokhett i vattnet. Vid fara dök de ner i dyn för att gömma sig. En verkligt fin biotop var dock för tigerbarb. Hyfsat snabbströmmande bäck, vattenslipade och algbevuxna svarta stenar och relativt fint grus på botten. Chokladgurami fångade de i avloppsdiken - kanske inte så skoj att ha ett sådant habitatkar...

          Gillar annars också att promenera runt i naturen och hämta inspiration. Hittills är öringbäckarna roligast!!

          Hilsen,

          P
          Ingen fisk har läst böckerna.

          Kommentar

          • fredrikr
            Användare
            • October 2002
            • 985

            #65
            Ett lämpligt habitat-kar för många Malawiciklider bör innehålla 1-5m stora stenblock. Det går, men det är svårt att bygga upp.

            Om man vill efterlikna de naturliga ljusförhållandena ska man även filtrera bort alla färger i ljuset utom blått, om habitatet man modellerar ligger på mer än 12m djup.

            Tänk dig: Ett kar på 5000 liter. Ett stenblock. Blått ljus. Låter spännande.
            Fred rik Rams berg, Stockholm. Moderator för Köp och Sälj-avdelningen.  <font color="red">2005-06-05:</font id="red">
            http://www.stockholmsciklidklubb.com   http://akvarium.ramsberg.net     <font color="red">Nya bilder!</font id="red">

            Kommentar

            • Micke
              Användare
              • April 2002
              • 9579

              #66
              Här finns några foton från Thumbi West-ön som stämmer bra med den biotop du beskriver Fredrik:


              Akvariet med malawiciklider vid Malmö muséer är det akvarium jag har sett som kommer närmast verkligheten:

              Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider
              Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri

              Kommentar

              • Kalle-Maja
                Användare
                • December 2004
                • 1324

                #67
                Helenai, jag tycker inte alls du är ute och cyklar. Det var en väldigt kreativ väg att gå. Jag fick mycket tips och idéer av ditt parallellresonemang kring jämförelsen av olika habitats grundelement hemma vs borta.

                Kommentar

                • fredrikr
                  Användare
                  • October 2002
                  • 985

                  #68
                  Ska eventuellt åka till Malmö en sväng i sommar. Då får det bli en titt på nämnda akvarium!

                  Som ni ser - även om man har 5000 liter att förfoga över lägger man inte bara in ett stort stenblock. Det blir roligare med lite fler stenar.
                  Fred rik Rams berg, Stockholm. Moderator för Köp och Sälj-avdelningen.  <font color="red">2005-06-05:</font id="red">
                  http://www.stockholmsciklidklubb.com   http://akvarium.ramsberg.net     <font color="red">Nya bilder!</font id="red">

                  Kommentar

                  • PatrikMalmo
                    Användare
                    • May 2005
                    • 4642

                    #69
                    fredrikr,

                    det där med stora kar har jag också lurat på. Kliade ju lite i fingrarna när jag såg Universeums bamsekar för saltvatten. Trist nog är karet större än min lägenhet, så jag tror jag får vänta lite.

                    Det med blått ljus går att lösa med lysrör till saltvattenskar. När jag skaffade Cyprichromis (de lever ju på 10-40m djup) så kunde jag inte hålla mig, utan köpte två Coralife lysrör för att testa. Kopplade rätt snabbt varför de kallas Utinta Blue flash... bara hannarnas ryggar som syns, nästan som kardinaltetra i ett svartvattenkar. Honorna blir näst intill osynliga. Firrarna blev däremot mer lättskrämda av enbart blått ljus, så jag har kompletterat med två vanliga lysrör också. Naturligtvis sitter de blå lysrören kvar, längst fram i rampen... fiiiiina firrar!!

                    Malawikaret på Malmö Museum är helt klart värt ett besök. Går också att ersätta firrarna i kallvattensakvariet längst in med ciiiikliiiider... bara fantasin sätter gränser. Ett femtusenliterskar finns på Triangeln i Malmö, för inspiration. Inte världens snyggaste inredning och fiskblandning, men det är svårt att få till ett snyggt kar när ledningen för köpcentret helt plötsligt bara vill ha "röda fiskar" i akvariet.

                    Annars är det grannaste Tanganyika jag sett det som har/hade på Kölns offentliga akvarium. Säkerligen på 10 000 liter, snyggt uppbyggt med stora klippor och mindre stenar. Frontosa gjorde sig rätt bra i det karet, hade liksom svängrum. Däremot var det svårt att se multisarna om de inte var nära rutan. Hade även två andra Tanganyikakar som var tuffa.

                    Men suck... man får väl drömma vidare. Det är i vart fall gratis!!

                    Hilsen,

                    P
                    Ingen fisk har läst böckerna.

                    Kommentar

                    • imported_n/a
                      Användare
                      • October 2004
                      • 531

                      #70
                      Hej!
                      Jag lånade en utmärkt bra bok om alla typer av biotoper som är mycket välskriven med en massa snygga färgfoton i Spånga Afs bibliotek som jag nu läser,alltså den boken måste man bara se och läsa om man nu verkligen är intresserad av biotoper,den är skriven av Benny.B Larsen och F.Ingeman Hansen.En utförlig fisknyckel informerar om ca 1100 fiskarters storlek,hemort och biotop.Den är en bra bok.Mvh Ann-Mari
                      bryggan

                      Kommentar

                      • imported_n/a
                        Användare
                        • October 2004
                        • 531

                        #71
                        Hej!
                        Jag kommer och bygga om mitt diskus-Altumakvarium i höst har fått tag på fantastiskt fina rötter,1,40 långa,plus en massa fina växter som kommer i höst.Ska bli en utmaning och få utveckla en sydamerikansk biotop,dessutom har jag också vissa ideer angående belysningen.Mvh Ann-Mari
                        bryggan

                        Kommentar

                        • wofflan
                          NCS Medlem
                          • September 2003
                          • 660

                          #72
                          Vad då för ideer Annmari, jag blir nyfiken, låter som ett utmärkt uppslag föe en artikel i CB.
                          Mvh Fredrik

                          Kommentar

                          • Prayerman
                            Användare
                            • June 2004
                            • 1314

                            #73
                            Det har nu gått nästan ett år sedan den här tråden senast var aktiv och en del har hänt kan jag tro. Jag fortsätter gärna biotop och habitat diskussionen och låter mig inspireras av vad ni hittat på. Ni som var med förra året, berätta gärna vad som hänt och ni andra hoppa in.

                            Själv startade jag ett västafrika kar som tyvärr fick kort livstid eftersom jag inte kunde ha kvar karet. För övrigt har jag än så länge hållt mig till Malawiciklider och gjort klippbiotoper och en övergångszon. Däremot har jag inte specialiserat mig på något geografisk plats i sjön.
                            Tomas Wallengren
                            http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

                            Kommentar

                            • Helenai
                              Användare
                              • October 2004
                              • 269

                              #74
                              Jag kör ungefär samma, alträstubbar och rådasand. Växterna är fortfarande stjärngräs och javamossa. Ställde dock ut bilder på karet i höstas på någon akvarietävling i biotopklassen och fick veta att alla växtern borde bytas ut om de skulle höra samman med en Rio Meta/Rio Orinoco-biotop. Det har jag inte kunnat med ännu så det ligger och väger lite hit och dit.

                              Fiskarterna är dock åtskilligt mer korrekta för området än förra året. Nu går där (exklusive förra årets arter) kardinaltetror och maskerade pansarmalar, C. metae, samt ett par röda dvärgciklider, A. hongsloi. Samt en grupp schackisar, D. filamentosus. Bilder kommer upp på min zoon när tillfälle ges.

                              Fast in vintras när jag slet som mest med A. metae-yngelslynglarna höll jag på att ge upp alldeles. Tur dock att jag plockade nya fiskar när jag sålde av dem. Nu finns en ny kull som fortfarande är i småttingstadiet. Kardinalerna rensar lite bland dem, verkar det.
                              Varde ljus... och det vart mörker.

                              http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=599007

                              Kommentar

                              • Prayerman
                                Användare
                                • June 2004
                                • 1314

                                #75
                                Ok, nice. Hoppas du får tag i några växter. Vilka växter kan man hitta från platsen?
                                Tomas Wallengren
                                http://zoonen.com/minzoon.asp?oid=217029

                                Kommentar

                                Arbetssätt...