If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Kolsyra är egentligen det som bildas när du t ex kör ner koldioxid i vatten. Dvs det är egentligen fel att det står kolsyresläckare.
Det är således koldioxid du ska fylla på med, om du inte vill ha mineralvatten i tuben. Förmodligen så skulle inte den som fyller på reagera om du ville fylla på med kolsyra, du skulle få den full med koldioxid ändå.
Kolsyra och koldioxid är samma sak. När man framställer läskedrycker så Sprutar man koldioxid i vatten under högt tryck.
Samma sak är det definitivt inte iaf...
Kolsyra har formeln H2CO3 och koldioxid CO2
Det som händer när man sprutar ner koldioxid i vatten (H2O) e:
H2O+CO2 > H2CO3, men precis som nyllet90 skriver så sker detta bara under högt tryck.
//Daniel
citat:
hmm det fick mig på en tanke, skulle det teoretisk sett fungera o dosera co2 med kolsyrat vatten ? Iofs är det ju omöljigt o hålla en stabil nivå
Ja teoretiskt och t om praktiskt går det, men det är sämre rent växtfysiologiskt att pytsa i en massa koldioxid i skvättar eftersom man då lurar växten att göra sig av med en massa fina enzymer som gör växten bra på att använda bikarbonat istället för koldioxid.
Smäller du till växterna med höga fina CO2-nivåer så svidar dom om snabbt till att enbart använda CO2, men din lilla shot räcker bara några timmar varpå dom åter måste börja inducera gener som bildar enzymer som koncentrerar CO2 runt rubisco vilket tar tid.
Din mineralvattenshot gör därför att dom under en mycket begränsad tid fotosyntetiserar som galningar och bryter snabbt ner enzymerna och står sedan "nakna" utan tillgång till kol varpå dom slutar ta upp näring och kan t om börja läcka ammonium och aminosyror - fest för alger.
Växter älskar stabilitet även om det innebär stabilt låga CO2-halter. Det är t ex därför low-techs bör undvika vattenbyten så långt det går eftersom kranvatten innehåller en hel del CO2. En lång tid av bikarbonatsanpassning förstörs av ett stort vattenbyte som innebär en liten CO2-shot.
hehe.. jo då! känner jag mej besegrad så ger jag upp!
Men min Kemi/biologi/fysik lärare har 35 års erfarenhet i lärar yrket och säger att det är samma sak! Bara det att kkolsyra är koldioxid som har lösts upp i vattnet under högt tryck.
Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon
hehe.. jo då! känner jag mej besegrad så ger jag upp!
Men min Kemi/biologi/fysik lärare har 35 års erfarenhet i lärar yrket och säger att det är samma sak! Bara det att kkolsyra är koldioxid som har lösts upp i vattnet under högt tryck.
Ja okej, om han säger att det e samma sak så har han fel isåfall, det e ett som e säkert.
När det sker en kemisk reaktion är det inte samma sak efter som före.
Men förenklat skulle man väl kunna säga att det e koldioxid som lösts sig i vatten, men sen kan ju kolsyra bildas på andra sett än bara så här.
citat:Nej det är inte samma sak. Slå upp kolsyra och slå sedan upp koldioxid
Det är på sätt och vis samma sak. Koldioxid som löses i vatten omvandlas till kolsyra genom att reagera med omgivande vatten. I akvariesammanhang skiljer man sällan eller aldrig mellan kolsyra och koldioxid.
Kommentar