Nä jag har heller inte sett eller hört talas om bieffekter av gelatin, men tänkte att om nån annan har erfarenhet av nåt annat så kan det ju vara intressant att få höra mer om det.
Gelatinet i räkmixen
Kollaps
X
-
-
Jag tycker man märker stor skillnad hur skitigt rutor och pump blir vad det gäller mängden gelantin.
Har man en mix som smular så tycker jag att man ska stänga av pumparna annars är risken att man matar dom istället.
Men egentligen vad gör det att det smula efter 10min är vattnet klart igenKommentar
-
Hej!
Jag kör inte med gelatin, jag har provat men jag märkte aldrig någon skillnad på konsistensen. Jag vet inte om jag gjort fel eller inte.
Enligt min mening ska man undvika att värma räkmixen. Värmen gör att näringsvärde och hållbarhet snabbt försämras. Givetvis måste råvarorna tinas och mixas men sedan bör de frysas in så snabbt som möjligt.
Jag lägger bara en knapp deciliter i varje 3 liters fryspåse, sedan mosar jag ut det så att det täcker ca 2/3 av påsens yta. Då blir det bara ett 3-4 mm tjockt lager av räkmix som är mycket lätt att bryta i lagom bitar. Dessutom går infrysningen snabbare om det är ett tunnt lager.
Mvh
olofKommentar
-
Hej.
Får ni inte gelantinet att stelna har ni gjort två fel.Först måste ni smälta gel. och värma mixen till ca 30gr.Och det blir den när ni kör assistenten.Blanda väl.
Själv så har jag kvarn och maler allt 4 gånger.1/2kg.räkor är halvfrusna i början,50gr.torsk,250gr.ärtor,250gr.broccoli,2/3brk.musslor(kon.),1 klyfta vitlök,torrfoder,vitamin och spinnula + gelantin.
MVH MatsKommentar
-
Hej!
Jag är som sagt skeptisk till att värma mixen till 30 grader. när jag kör mixen i hushållsassistenten blir den deffinitivt aldrig varmare än 20 gader.
Mvh
olofKommentar
-
Hej.
Vi kan ta ett ex. som rökning av fisk.Varmrök är över 55Gr hållbarhet en vecka i kyl.Kallrök är en temp.som aldrig får gå över 30gr.hållbarhet nära nog obegrensad.Det är ju samma princip när man röker kött.
MVH MatsKommentar
-
Är det inte dags för en omröstning på startsidan? Hur många tycker att man ska ha gelatin (eller agar agar)? Hur många tycker inte det?
Personligen har jag slutat för länge sedan. Det går precis lika bra utan. Jag har också testetat ägg, banan och fiskfärs.Kommentar
-
Jag har också slutat med gelatin för länge sedan. Laxfoder binder också fast kanske inte lika, men det är näringsrikt vilket kan vara positivt för fisken, men negativt ur algsynpunkt. Gäller att ha bra filtrering.Kommentar
-
Själv använder jag inte gelantin, eller något bindemedel. Har man mycket rötter i karet och många malar som inte är så glada för att äta alger och är skygga, så tycker jag att när räkmixen söndrar sönder lite lättare är till stor fördel. Som Hypancistrus malarna är ju inte precis kända för att ta för sig eller komma fram till matställerna, då är perfekt när räkmixen söndrar sig på botten och kommer in bland rötterna så dom kan äta i lugn och ro.Kommentar
Kommentar