If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Wow! Ett stimm med 20 frontosor skulle onekligen vara hur häftigt som helst! Annars som nämns ovan, discus, l-malar och MÅNGA kardinaltetror. Det skulle se skithäftigt ut med en massa rötter och växter.
Jag har "bara" ett litet kar jämfört med dig (1200) men har lite egna erfarenheter som kanske kan vara intressanta?
Ang vilken sorts fisk du skall välja är detta självklart mycket beroende på vilka du är intresserad av. Men jag känner att lite större fisk gör sig bättre än små.
Dessutom är det inte gratis att fylla ett kar av denna storlek. Välj en stimfisk som kan föröka sig relativt lätt.
Alexanders val är inte dumt alls även om jag själv känner att de kanske är lite väl elaka. Men helt klart tycker jag att du borde ha CA-ciklider
Jag är sydamerika-junkie så allt vad Malawi och Tanganyika heter är helt uteslutet för detta kar. Som sagt så blir det först och främst ny bostad åt mina fyra oscars och två gibbiceps, alla i 40-45cm-klassen som för tillfället går i ett litet litet 500-literskar.
Dock är jag lite sugen på att göra mig av med dem, fast det är svårt det också. Det är ju minna polare som jag haft i 6-7 år nu, ända sedan dom var små yngel.
Det är ingenting att hymla med ett gäng på 10-12 Geophagus modell större, Altifrons tex, och skivtetror ska det vara. Finkornig mörk sand på botten, rötter från täckglasen och nedåt och på botten grövre rötter och något stenparti, alkotts strumpa för att få brunt klart vatten. Oscar och malar kan vara kvar.
En bit av Amazonas hemma, vilken lyllos.
Men usch! Jag gillar inte geophagusar. Tycker nästan dom ser äckliga ut, sen får dom vara hur trevliga som helst att ha att göra med. Gillar bara inte puckelhuvuden!
När du skriver puckelhuvuden misstänker jag att du associerar geophagus med tuppkamcikliden. Gephagussläktet innehåller en mängd vackra och intressanta arter utan puckel på huvudet. Dessa kan absolut vara värda att vända blickarna mot när du har ett så stort kar.
Uppdatering: Har just klistrat fast rutan. Nu måste limmet härda några dagar innan det skall limmas ordentligt för tätningens skull, sedan blir det någon veckas härdning till innan jag törs börja hälla i vatten.
Under den tiden tänker jag börja bygga filtret. Det blir ett hemmabyggt ytterfilter utav en cirka 150 (!) liter blå plasttunna med lock. Vete tusan vad man ska ha för filtermaterial bara. >100 liter biobollar lär inte bli billigt i alla fall. Men man kanske kan få tag på något annat att komplettera med. Å andra sidan behöver man ju inte fylla upp det helt direkt. Storleken lär ju räcka till ett flera gånger större akvarium, men som sagt så gillar jag att överdimensionera filter. :-D
Förslag på filtermaterial.
Min första tanke är lekakulor och lite plastnät. Det går ju att använda en heldel naturliga material som sten och sand, kanske hö t.o.m. Sten och sand kanske inte är så lämpligt med tanke på vikten... 150 liter gör ju filtret ganska ohanterligt oavsett filtermaterial så det gäller att vara ganksa säker på sin sak.
Bilder tas kontinuerligt av en kompis med kamera. Själv har jag ingen. Men alla ligger i hans dator för tillfället. Jag ska se om jag kanske kan skaka fram någon nu i helgen.
Jopp, det blir (ganska) ohanterligt. Filtret blir ju att stå i tvättstugan. Jag hade tänkt svetsa ihop någon sorts vagn att ställa tunnan i så får man bra fästen för kranar och pump och andra grejer och det går att rulla runt den någorlunda på golvet utan att bryta ryggen av sig.
Å andra sidan hade jag räknat med att i stort sett aldrig någonsin behöva tömma och göra rent själva tunnan. Jag gör helt enkelt så att utsuget ur karet får gå genom en tjock filtermatta där det värsta av "skiten" fastnar och som jag får spola rent när den blir igensatt.
Jag har faktiskt en massa gamla lavastenar liggandes som jag inte använder i något kar för tillfället. Dom gick bort när amazonas-febern tog mig. Knackar man sönder dem i mindre bitar och lägger längst ned, sedan plastnät, biobollar, plastnät, makaroner så borde det ju bli hyfsat i alla fall.
Undrar om man skulle satt någon sorts extra filterkammare i systemet efter att vattnet gått genom stora filtret och passerat pumpen, där man kan lägga i torv eller aktivt kol eller alkottar eller annat för att göra vattenförändringar.
Kommentar