Björklöv + akvarieväxter = sant?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • defdac
    Användare
    • April 2002
    • 865

    #16
    Det är lugnt. Jag hade ingen större förhoppning om att lista ut exakt vad Excel innehöll.
    http://www.defblog.se

    Kommentar

    • Nyllet90
      Användare
      • October 2004
      • 1133

      #17
      Ralp: Jag har sagt det förut och jag säger det igen... Ditt multis kar är grymt snyggt!!
      Snuffsa runt lite på min zoon om du vill! Min zoon

      Kommentar

      • Mike_Noren
        Användare
        • February 2003
        • 2695

        #18
        citat:Ursprungligen skickat av defdac

        Det är lugnt. Jag hade ingen större förhoppning om att lista ut exakt vad Excel innehöll.
        Polycycloglutaracetal. [8D]


        (Nej, det säger inte mig nåt heller.)

        Kommentar

        • defdac
          Användare
          • April 2002
          • 865

          #19
          citat:
          Polycycloglutaracetal.
          Japp, dvs någon hemlig form av "Glutaric aldehyde":


          Här är en intressant teori från Roger S. Miller ang. enkla sockerföreningar som eventuellt läcker från växter som i övrigt är begränsade av vissa näringsämnen, främst kväve och fosfor:

          Denna teori används dock "tvärtom" jämfört med Excel. Excel kan bara användas av växter, medans de sockerarter som växter läcker pga näringsbrister eventuellt kan ge alger övertag. Lite motsägelsefullt eftersom Excel ju påstås vara just en variant av det socker fotosyntesen skapar.
          http://www.defblog.se

          Kommentar

          • Mike_Noren
            Användare
            • February 2003
            • 2695

            #20
            citat:Japp, dvs någon hemlig form av "Glutaric aldehyde"
            Jag vet inte jag. Glutaraldehyd är en öppen kedja, medan vad vi här pratar om verkar vara (varning för att det är mycket länge sen jag läste organisk kemi) en polycyklisk reaktionsprodukt mellan glutarat och aceton.
            Det rör sig i så fall om en ganska stor molekyl, så den borde ha problem att ta sig in i cellerna på en växt. Såvitt jag förstår så måste växten ha nån slags aktiv mekanism för att alls kunna ta upp ämnet. Fast jag spånar bara fritt nu.

            Förresten, du känner till den gamla metoden för att framställa koldioxid i akvariet genom att tillsätta socker?
            Erikthur har en scan av en artikel från 60-talet (tror jag det var) om det.
            En annan sak du kanske skulle vilja ta en titt på i sammanhanget är Duplas halmfilter (som frisläpper socker), och produkten AZ-NO3 (som innehåller socker). <Och ignorera snacket om peroxid från de produkterna - det är nonsens.>
            citat:Här är en intressant teori från Roger S. Miller ang. enkla sockerföreningar som eventuellt läcker från växter som i övrigt är begränsade av vissa näringsämnen, främst kväve och fosfor:
            http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.200106/msg00256.html
            Allt han säger fram till sista 4 styckena är helt okontroversiellt: Ja, det är väl känt att akvatiska växter läcker kolhydrater (och fett), ofta släpper de helt enkelt ut en stor procentsats av det de fixerar. Det gäller särskilt alger, som läcker som såll. De gör detta för att de inte kan bromsa fotosyntesen, och kan fotosyntetisera mycket fortare än de kan göra av med produkterna. Eftersom kolväten är i stort sett gratis för växten, så dumpar de överskottet, och överskottets storlek bör påverkas av tillgången på andra näringsämnen.

            Det är också väl känt att det finns ett community av encelliga organismer som lever av läckta kolhydrater, och att åtminstone vissa akvatiska djur kan ta upp dem rätt genom kroppsväggen. T.ex. kan havsanemoner ta upp glukos ur det omgivande vattnet.

            Däremot tror jag inte på att algerna skulle ha mer användning för växtens överskott än vad växten har. Kolväten är i stort sett gratis för algerna också, och de lider väl minst lika mycket brist på andra näringsämnen som växten gör, och läcker snarast mer än växten.

            Utom cyanobakterier, förstås. De äter gärna kolhydrater.

            citatenna teori används dock "tvärtom" jämfört med Excel. Excel kan bara användas av växter, medans de sockerarter som växter läcker pga näringsbrister eventuellt kan ge alger övertag. Lite motsägelsefullt eftersom Excel ju påstås vara just en variant av det socker fotosyntesen skapar.
            Det kan vara så att växter har en aktiv mekanism för att ta upp polycykloglutaral, och att det funkar som ersättning för CO2, men det känns konstigt. Det kan vara så att hela det här är en 'smokescreen', och att processen egentligen är en helt annan.

            Det kan eventuellt vara så enkelt som att Excel är en sötvattensvariant av AZ-NO3, dvs ett sockerbaserat bakteriefoder som får bakterier att reducera nitrat, frisläppa toxiner som dödar alger, och frisläppa CO2.

            Kommentar

            • defdac
              Användare
              • April 2002
              • 865

              #21
              Japp det där med socker för att reducera nitrat har jag läst om titt som tätt på olika sajter.

              Jag är helt övertygad om att det inte handlar just nitrat-reducering, vilket utesluter just AZ-NO3, eftersom det dels vore extremt korkat i ett växtakvarium (Seachem är det företag som är duktigast på växtakvarier) och dels så står det explicit att Excel har en järn-reducerande förmåga: Dvs en annan mikrob/reduktionsprocess med Fe+++ som elektronacceptor.

              Kanske en sån här rackare:


              Den verkar äta "citrate, fumarate, or malate". Är det någon form av organiskt kol?
              http://www.defblog.se

              Kommentar

              • Mike_Noren
                Användare
                • February 2003
                • 2695

                #22
                citat:Ursprungligen skickat av defdac

                Jag är helt övertygad om att det inte handlar just nitrat-reducering, vilket utesluter just AZ-NO3, eftersom det dels vore extremt korkat i ett växtakvarium (Seachem är det företag som är duktigast på växtakvarier) och dels så står det explicit att Excel har en järn-reducerande förmåga: Dvs en annan mikrob/reduktionsprocess med Fe+++ som elektronacceptor.
                Ja, kör man med maltos så märker man onekligen effekten på nitrat per omgående.
                citat:Kanske en sån här rackare:

                Den verkar äta "citrate, fumarate, or malate". Är det någon form av organiskt kol?
                Jajamensan, visst är det organiskt kol. Det är vad man får om man neutraliserar citronsyra, äppelsyra, och, öh, vad nu fumaric acid heter på svenska. Allesammans är viktiga biokemiska ämnen som förekommer i celler. Jag vet inte om de tekniskt sett är att anse som socker, men åtminstone citrat smakar i alla fall sött.

                Järn- och svavel-reducerande bakterier är trendiga bland saltvattensakvarister, men jag har inte hängt med i svängarna där de senaste åren. Saltvattensakvarister skulle dessutom koncentrera sig på deras förmåga att göra om nitrat till kvävgas.

                Lite intressant är dock att folk experimenterat med kalciumacetat (det man får om man neutraliserar ättiksyra med kalksten) som ett balanserat kalcium och koldioxid/bikarbonat tillskott till korallrevsakvarier, och de hävdar att de sett minskad algtillväxt med det.

                Menmen, det enda rätta är väl att göra en litteratursökning på "polycycloglutaracetal" och "aquatic plants".

                Kommentar

                • defdac
                  Användare
                  • April 2002
                  • 865

                  #23
                  Oj, mycket spännande info

                  "polycycloglutaracetal" är ett påfund av Seachem, så man lär nog inte hitta något som direkt visar vad det är mer exakt.
                  http://www.defblog.se

                  Kommentar

                  • Mike_Noren
                    Användare
                    • February 2003
                    • 2695

                    #24
                    citat:"polycycloglutaracetal" är ett påfund av Seachem
                    Är det? Det låter som ett ANSI-namn, inte som ett handelsnamn.

                    Kommentar

                    Arbetssätt...