Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Carl Eklind
Text: Carl Eklind

Petrochromis trewavasae


Släkte: Petrochromis
Art: trewavasae
Grupp: Tropheusgruppen
Beskrivning: Poll
År: 1948
Geografiskt område: Tanganyikasjön
Typlokal: Tanganyikasjön vid Moliro i Demokratiska Republiken Kongo.
Utbredning: Förekommer längs Tanganyikasjöns sydvästra kust mellan Kapampa i Demokratiska Republiken Kongo och Katete i Zambia.

Temperatur
23-26°C
Volym
200 cm & 600 l
Längd
20 cm
pH
7.8-9

Naturlig biotop

Petrochromis trewavasae återfinns bland sten- och klippbiotopen i de högre skiktet där vattnet är syrerikt.

Föda

I naturen lever Petrochromis trewavasae uteslutande av aufwuchs, den algmatta som växer på stenarna i Tanganyikasjön. I akvariet är räkmix med hög andel av vegatabiliska ingredienser att rekommendera. Även sticks och pellets med stort vegetabiliskt innehåll är att föredra.

Könsskillnad

Hanen blir större och kraftigare samt har långa utdragna stjärt, rygg och analfenor. Hanen har också ett antal stora lejongula äggfläckar på analfenan. Honan kännetecknas av de karaktäriska neonvita prickarna på kroppen. Dominata hanar saknar i regel prickarna och har en mer olivgrön-svart färg.

Akvariemiljö

Akvariet bör vara inrett med mycket sten och grottor som ger skydd åt ruvande honor och underlägsna individer. Man bör hålla en så stor grupp som möjligt, gärna med flera honor till varje hane för att hålla aggressionsnivån nere. God cirkulation och filtrering är A och O för att Petrochromis överlag ska trivas optimalt. Petrochromis trewavasae är känslig för svängningar i vattenvärdena. Märker man att att fisken ställer sig på botten och andas tungt så är ofta Ph för lågt och ett delvattenbyte samt tillsättning av bikarbonat är då att rekomendera.

Beteende & lek

Leken sker på ett fast underlag, oftast en sten eller klipputsprång. Hanen är den som lockar till sig honor. Vid leken avger honan ett till fyra-fem romkorn, tar snabbt upp dessa i munnen, och ställer sig i vinkel (som ett T) gentemot hanens könsöppning. Hanen befruktar äggen och leken fortgår. Under leken kan hanarna vara väldigt agressiva mot andra hanar och långa munkamper kan äga rum. Honan ruvar i ca 30 dagar och ynglen brukar vara få men i regel ganska stora, ca 1-2 cm.

Allmänt

Petrochromis trewavasae är en utav de Petrochromis som lämpar sig bäst att hålla i akvarium. De är lagom stora och inte allt för aggressiva.


Hela artregistret sponsras av

www.petsexpert.se

Hona

Foto: Carl Eklind

Yngel

Foto: Carl Eklind

p_trewavase02-turgut_sen.jpg

hane

Foto: Turgut Sen

P_trewavasae01-Niclas_Olausson.jpg

Foto: Niclas Olausson


Bli medlem!

Genom att bli medlem så kan du ser utbredningen.

Bli medlem

Fångstplatser för Petrochromis trewavasae