Malawisjön, Afrika. De första exemplaren som exporterades kom från Likoma-ön, men den förekommer även i närheten av Mara Point. En färgvariant finns också vid Mbweca och Tumbi Point. Den är alltså inte speciellt utbredd. Den senare färgvarianten har mycket mörkare ränder. Arten har även artificiellt introducerats vid ön Thumbi West där den klara sig bra.
Den lever på ganska grunt vatten i övergångszonen mellan sten och sand. Det finns en liknande art vid Masinje som kallas M. sp. "zebra masinje".
Färgskillnaden mellan könen är markant. Hanen är väldigt vacker i sin blågula dress, medan honan är mera anspråkslös med sin enfärgade bruna färg.
Vattenvärdena i akvariet: pH över 7.5° och KH gärna över 10°. Dessa värden är lättare att upprätthålla om man byter vatten en gång i veckan och har en kraftig cirkulation av vattnet.
I naturen gräver hanen ut en liten grop i sanden i närheten av stenar eller klippor. Dit försöker han locka lekmogna honor. Leken sker på vanligt mbuna-manér, efter leken simmar honan sin väg för att ta hand om avkomman själv. Ynglen är färdigutvecklade efter ungefär tre veckor. Arten är måttligt aggressiv och livnär sig i Malawisjön genom att skrapa på stenarnas algmattan efter något ätbart. Är det god tillgång på plankton tar de även det.
Som för de flesta mbunas gäller det att akvariet skall vara över 250 liter och gärna lite överbefolkat. Det dämpar nämligen aggressiviteten hos de revirhävdande hanarna. En hane bör hållas med flera honor för att honorna inte skall få för mycket stryk. Arten bör inte hållas med liknande arter som t. ex. M. sp. "zebra masinje" eller M. hajomaylandi.
M. aurora blir drygt 10 cm, honorna dock något mindre.
Nummer | Artikel |
---|---|
200101 | Cikliderna vid Thumbi West-ön |