Förekommer i den sedimentfria klippbiotopen på ett vattendjup under 10 meter.
I naturen söker den sin föda ifrån algmattan som täcker klipporna. Den söker i första hand etter små kräftdjur och insektslarver som de suger i sig från underlaget. Algerna som följer med har de svårt att tillgodogöra sig p.g.a. sitt relativt kort tarmsystem. Man matar helst med en räkmix och ett bra flingfoder, viktigt är att inte överutfodra - detta leder till att fiskarna blir för höga och feta.
Säkrast könsbestämmer man genom att jämföra fiskarnas könsöppningar. Vuxna icke dominanta hanar färgar som honorna, dvs silverfärgade med en mörk streckteckning. Hanarna 13-15 cm, honorna något mindre.
P. taeniolatus kan vara lite stökig i ett för litet akvarium, man håller den lämpligast tillsammans med andra lite större ciklider från samma grupp. De bör gå i ett större akvarium med en god filtrering och massor av gömställen. Vattenvärdena hålls omkring pH 8, och temperaturen ca 26 grader °C.
I sjön är hanarna revirhävdande hela året. De förekommer relativt tätt på en mindre yta där de försöker locka till sig honorna. Efter avslutad lek söker ruvande honor skydd bland klipporna. Där släpps ynglen ut och de vårdas under ett par veckors tid av honan. I akvariet kan hanarna gå mycket hårt åt både honor och icke dominanta hanar. Oftast är det endast en utfärgad hane som får utrymme att ta ett revir och leka. Det är lämpligt att hålla flera honor i akvariet för att undvika stress från den enträget uppvaktande hanen. Leken sker med en sten som underlag och honan tar upp och ruvar äggen i ca 20 dygn.
En stor hona kan avge ända upp till ett åttiotal ägg. Efter 16-18 dygn fångar man upp honan och flyttar henne till ett mindre akvarium med ett rör eller motsvarande som gömställe. Man kan med fördel låta henne gå kvar hos ynglen en tid, då präglas de på ett naturligt beteende och hon får en chans att återhämta sig, innan hon åter släpps tillbaka till hanen.
Ynglen kan matas direkt med Artemia och Cyklops, 4-5 ggr / dygn, under den första tiden. Efterhand flyttas ynglen till ett större akvarium med god cirkulation och regelbundna vattenbyten.
Trewavas, Ethelwynn. 1935. "A Synopsis of the Cichlid Fishes of Lake Nyasa". Annals and Magazine of Natural History. Series 10
Eccles, David H. & E. Trewavas. 1989. "The Classification of some Haplochromine genera". Malawian cichlid fishes.
Greenwood, Peter Humphry. 1963. "A collection of fishes from the Aswa river drainage system, Uganda". Proceedings of the Zoological Society of London.
Konings, Ad. 2007. "Malawi cichlids in their natural habitat (4th edition)". Cichlid Press.
Mayland, Hans J. 1982. "Der Malawi-See und seine Fische". Hannover, Landbuch, Verlag