Djurmagazinet
Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Magnus Sehlin
Text: Ove Planstedt

Maskaheros regani


Släkte: Maskaheros
Art: regani
Grupp: Stora
Beskrivning: Miller
År: 1974
Tidigare vetenskapligt namn: Paraneetroplus regani, Vieja regani
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Utbredning: Mexico

Temperatur
23-28°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
30 cm
pH
7-8

Naturlig biotop

Förekommer uteslutande i Mexico, Tehuantepec-näset och där främst i floderna Almoloya, Jaltepec och Malotengo. Måttligt strömmande vatten där botten består av sand, dy, klippor och rullsten. Längs stranden finns ofta algbevuxna vattenväxtpartier. Andra ciklider i denna biotop är t.ex Thorichthys aureus och Cichlasoma salvini.

Föda

Paraneetroplus regani är en allätare som livnär sig av det den hittar på botten, såsom växtdelar,kräftdjur, insekter, larver och alger. I akvariet bör den därför få en så varierad kost som möjligt, ett stort vegetabiliskt tillskott är dock viktigt. Utfodra med t.ex pellets, räkmix, artemia, räkor,spenat, ärter och majs.

Könsskillnad

På ungdjur är det inte lätt att se någon könsskillnad, men när de blir könsmogna så kan man se att hanen i allmännhet blir större och kraftigare än honan. Äldre dominanta hanar får även en ordentlig pannpuckel. Hannarna kan även vara något mer färgstarka än honorna.

Akvariemiljö

Då detta är en stor ciklid som blir uppemot 30 cm så behöver den ett stort akvarium om minst 150-200 cm i längd. Inredningen bör bestå av sand, stenar och rötter som bildar naturliga revirbarriärer och ev. någon tålig växt. P. regani vill ha ett medelhårt vatten med en temperatur av 24-27 grader, pH 7.5-8.0.

Beteende & lek

Paraneetroplus regani är en av de minst aggressiva arterna inom Paraneetroplus släktet och är som de flesta andra centralamerikanska ciklider parbildande. Könsmogna individer som bildat par är dock aggressiva mot artfränder, så man bör ej ha mer än ett vuxet par i samma akvarium. P. regani är en fritt lekande art som lägger sin rom på en i förväg putsad sten eller annat lämpligt substrat. Det är främst honan som vaktar rom och yngel medans hanen försvarar reviret. Äggen kläcks efter ca 3 dygn och är frisimmande efter ca 7 dygn. Vid lek så antar de en vacker pärlvit färg.

Allmänt

Eftersom denna ciklid är relativt fredlig och ej heller tar så stort revir vid lek så passar den bra tillsammans med andra mindre arter från centralamerika. Det finns även en variant av P. regani som har en svart fläck på ryggen som fortsätter avsmalnande utmed sidan och avtagande i färgintensitet.


Hela artregistret sponsras av

www.petsexpert.se

Hane

Foto: Rickard Håkansson

Rio Jatepec

Hona Rio Jatepec

Foto: Lee Nuttall

V_regani05-ovrig1-Lennart-Axelsson.jpg

Ungdjur

Foto: Lennart Axelsson

Rio Jaltepec Film av: Lee Nuttall

Bli medlem!

Genom att bli medlem så kan du ser utbredningen.

Bli medlem

Fångstplatser för Maskaheros regani

Rio Jatepec


Foto: Lee Nuttall

Foto: Lee Nuttall

Foto: Lee Nuttall