Akvariehelg
Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Jari Nätynki
Text: Ove Planstedt

Vieja fenestrata


Släkte: Vieja
Art: fenestrata
Grupp: Stora
Beskrivning: Günther
År: 1860
Tidigare vetenskapligt namn: Paraneetroplus fenestrata, Paranetroplus fenestrata, Heros palma, Cichlosoma sexfasciatum, Cichlosoma gadovii, Paratheraps fenestratus, Cichlaurus fenestratus, Cichlosoma fenestratum, Astronotus fenestratus, Heros fenestratus, Chromis fenestrata
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Rio de la Lana, Papaloapansystemet, Mexiko.
Utbredning: Mexiko.

Temperatur
24-30°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
35 cm
pH
7-8.5

Naturlig biotop

Förekommer i södra Mexico främst i kratersjöarna omkring Vera Cruz. Floderna Chimalapa, Motzorongo, Papaloapan, Chachalaca-bäckenet och Rio de la Lana. P. fenestrata förekommer i stillaflytande vatten så väl som strömmande och föredrar vegetationsrika vattenområden.

Föda

P.fenestrata är en allätare som i naturen lever av det den hittar när den på typiskt Paraneetroplus vis ligger med buken på botten och virvlar upp bottensediment med bröstfenorna efter allt från små kräftdjur, vattenlevande insekter, larver,växter och förmultnade växtdelar. I akvarium bör den få en så varierad kost som möjligt t.ex Mysis, räkor pellets, spenat, ärtor och majs.

Könsskillnad

På ungdjur är det mycket svårt att se någon skillnad på hane och hona då det inte finns några tydliga yttre könsskillnader. Men när de börjar bli könsmogna så kan man se att hanen blir något större och kraftigare och får starkare färger än honan. Hanen har även en brantare panna och får med tiden en pannpuckel. Honan får även en mörkare teckning på ryggfenan.

Akvariemiljö

Akvariet bör vara minst 200 cm långt då denna ciklid blir upp emot 35 cm lång. Inredningen bör bestå av sand, stenar och rötter som fungerar som tydliga revirgränser. P. fenestrata föredrar ett medelhårt vatten med ett pH värde omkring 7.5 eller något högre, temperatur ca 24-28 grader.

Beteende & lek

Könsmogna par är aggressiva mot artfränder så mer än ett par är inte att rekommendera i ett akvarium. Denna art går bra tillsammans med andra stora lungnare centralamerikanska ciklider. Den är inte lika aggressiv som P.argentea och P.maculicauda men inte lika fredlig som ex. P.regani. Det är en fritt lekande art som lägger rommen på en i förväg putsad sten eller rot. En lek kan ge upphov till uppemot 1000 ägg som kläcks efter 2-3 dygn, ynglen är frisimmande efter ca 7 dagar. Det är främst honan som vaktar rom och yngel medan hanen försvarar reviret. Vid lek så genomgår de en ganska dramatisk färgförändring då både hanen och honan förlorar nästan all färg och antar en randig svart/vit teckning över hela kroppen. Honan får även en starkt rödfärgad buk, även hanen blir röd på buken dock inte lika intensivt röd som honan blir.

Allmänt

P. fenestrata passar bra tillsammans med andra storväxta lugna arter, den går även bra tillsammans med små aggressivare arter.


Hela artregistret sponsras av

www.petsexpert.se

Hane

Foto: Stefan Zelinka

Hona

Foto: Jari Nätynki

V_fenestrata Rickard Hakansson.jpg

Foto: Rickard Håkansson

p_fenestrat-05Narbild-Stefan_Zelinka.JPG

Närbild

Foto: Stefan Zelinka

p_fenestrat-05par-Stefan_Zelinka.JPG

Par

Foto: Stefan Zelinka


Bli medlem!

Genom att bli medlem så kan du ser utbredningen.

Bli medlem

Fångstplatser för Vieja fenestrata

Laguna de Catemaco

Laguna de Catemaco, en kratersjö belägen 338 meter över havet i Vera Cruz Mexico, håller en gul/vit (eller pink som den i bland kallas) variant av V. fenestrata. Både den gul/vita och den normalfärgade finns i sjön, och det är den normalfärgade som dominerar. Den gul/vita färgen framträder vid ca 7-8 cm storlek, fram till dess är de normalfärgade. Laguna de Catemaco är hittills den enda kända fångstplatsen för denna variant av V. fenestrata.


Foto: Ove Planstedt

Foto:


Rio Naranja


Foto: Bruce Vandeweghe

Foto: Bruce Vandeweghe

Foto: Bruce Vandeweghe

Odlingsformer för Vieja fenestrata


Skicka in bild på Vieja fenestrata Marbled - Laguna de Catemaco, Cowfish

En odlad variant. Odlad av Stephen Zillmann 2006 första gången, han hade två vildfångade från Laguna de Catemaco som han ofta odlade varav ett yngel vid en lek blev delvis vit. Han avlade på denna samt en hona från samma lek och fick då nära hälften "marbled", så har det sedan fortsatt och många fler har odlat den sedan dess.