A. stalsbergi lever i klart vatten. Den finns både i översvämningsområden och i mer strida strömmar. Typiskt finns lekplatser i de mer lugna områdena längs floden.
Köttätare och allätare i naturen, äter det mesta som erbjuds i akvarium speciellt som vuxna djur. Mata förslagsvis omväxlande med torr mat såsom pellets och flingor samt levande eller fryst mat såsom krill, mysis, Artemia och liknande.
Hanen har längre fenstrålar främst på rygg- och bukfenorna. Vissa hannar utvecklar med tiden en pannpuckel. Denna pannpuckel kan hos A. stalsbergi vara kraftigt utvecklad redan då fisken endast är 10cm i totallängd.
En ganska aggressiv art, dock menar många ägare att den inte är fullt så aggressiv som sin närmaste släkting A. rivutalus. aggressiviteten dämpas något i ett stort akvarium vilket därmed rekommenderas. Det är också lämpligt att inreda med gott om gömställen så att honor och andra fiskar kan hålla sig undan vid perioder av aggressivitet.
Arten är en substratruvare som leker på i förväg rengjorda öppna ytor. Äggen kläcks efter 2-3 dagar och ynglen är sedan frisimmande efter ytterligare 5-7 dagar. De kan under leken var ordentligt aggressiva gent emot andra arter och bör hållas i akvarium där utrymmet tillåter dessa att undkomma.
Mellan lekarna kan hanen vara förhållandevis tuff mot honan och därmed är det viktigt att flera gömställen finns i akvariet och att det är tillräckligt långt så att hon kan simma undan hanens attacker.
Identifiering
A. stalsbergi skiljer sig från den närliggande arten A. rivulatus genom att den har fjäll med ljusa centra och kontrasterande mörka omslutande linjer som utgör ett fint nätaktigt mönster på sidorna av kroppen. A. rivulatus har omvänt mörka centra. Viktigt att notera är att A. rivulatus kan ha iögonfallande vit eller gul-orange söm på rygg-och stjärtfenan.
Litteratur
Musilová, Zuzana & Ingo Schindler & Wolfgang Staeck. 2009. "Description of Andinoacara stalsbergi sp. n. (Teleostei: Cichlidae: Cichlasomatini) from Pacific coastal rivers in Peru, and annotations on the phylogeny of the genus". Vertebrate Zoology. 59 (2) 2009.
Stawikowski, Rainer & Uwe Werner. 1988. "Die Buntbarsche der Neuen Welt. Südamerika". Ulmer Verlag, Stuttgart.