Förekommer i den klippiga biotopen med mycket små skrevor och springor.
Som foder passar räkmix utmärkt, men även blötlagda pellets och flingfoder brukar accepteras. Levande Artemia tas även med stor förtjusning.
Könsskillnad kan vara svår att se, men honan brukar vara lite större. Det föreligger ingen skillnad i färgsättning.
Som medinnevånare i ett akvarium passar små snäcklekande ciklider utmärkt.
De lever parvis. Leken sker oftast i taket av en trång grotta, ofta så trång att bara en fisk kan komma in åt gången. En lek kan innehålla upp till 40 ägg. De nykläckta ynglen sätts fast i taket på grottan av föräldrarna. Ca sju dagar efter leken är det dags att börja mata ynglen. Nykläckt Artemia är utmärkt. Föräldrarna bedriver ingen speciell yngelvård än att de försvarar sitt lekrevir inom vilket ynglen uppehåller sig. Föräldrarna leker ganska snart igen och den första kullen får gå kvar i reviret. Julidochromis-arter i allmänhet är ganska aggressiva mot artfränder och skall man hålla fler par i samma akvarium bör detta inte understiga 100 cm. Akvariet kan då vara inrett så att det indelas i två naturliga revir, t ex med att två stenrösen i varje hörn skiljs genom ett område med fri sand i mitten. Man har konstaterat att Julidochromis-arter kan använda sig av två olika fortplantningsstrategier. Den ena är att leka med täta mellanrum men inte producera så stora kullar, ungefär ca tio ägg med ca två veckors mellanrum. Den andra är att producera stora kullar men mer sällan, upp till 40 ägg med upp till sex månaders mellanrum. Vad detta beror på vet man inte exakt, kanske har det med fodertillgången att göra.
Om man har fått ut ett lekpar av Julidochromis sp."gombi" kan detta hållas i ett så litet akvarium som är 50 cm långt. Men det är lättare i ett större akvarium då fiskarna i små akvarier är mer känsliga för förändringar. Det kan vara en så liten förändring som ett vattenbyte. Därför är det lämpligt att inte göra för stora vattenbyten åt gången men mer ofta.
Nummer | Artikel |
---|---|
199703 | Skötsel och lek av några mindre kända Julidochromis |