Malawisjön, Afrika. Denna Labidochromis-art förekommer i sjöns nordvästra del, mellan Charo och Chisi point. Lever i klipp-biotopen på ett vattendjup mellan 10-25 m. Kan ibland hittas på grundare vatten men detta hör till undantagen. Arten förekommer ganska sparsamt i sin biotop.
Som alla Labidochromisarter livnär sig även denna art på att plocka ut insektslarver och mindre musseldjur från Aufwuchsmattan som täcker stenbiotopen där den lever. L. caeruleus är synnerligen anpassad till denna fodertyp med sin spetsiga mun och dess framåtriktade tänder. Det finns en population av denna art som lever ibland Vallisneriabestånden, där den söker sin föda ibland de förekommande mindre snäckorna.
Ingen större skillnad i teckning och färgintensitet. Hanen har dock en något mörkare svart nyans speciellt på bukfenorna, även kraftigare svart söm i ryggfenan.
Att hålla denna mycket vackra ciklid i våra akvarier är sällan något problem. Alla fodertyper ätes med god aptit, mycket lämpligt är att då och då mata med cyklops eller artemia, detta speciellt med tanke på fiskarnas vackra gul - orange färg. Artemia och cyklops innehåller rikligt med naturliga vitaminer och ämnen som förstärker fiskarnas färger.
Leken tillgår efter sedvanligt mönster, utan att hanen har något egentligt territorium som den försvarar. Honan ruvar rommen i sin mun under ca 20-24 dagar, och frisläpper därefter de ganska stora (ca 12-13 mm), ljusgula ynglen. Dessa tar direkt nykläckt artemia, som behövs i stora mängder för att ge de uppväxande ynglen en jämn tillväxt.
Många av oss minns kanske då denna mycket vackra lilla ciklid först dök upp på ciklidmarknaden - 84. Den blev upphovet till åtskilliga diskussioner, då ingen visste varifrån denna juvel förekom i Malawisjön. I bl a Tyskland har den saluförts som L. tanganicae, vilket har fått sin förklaring då det har visat sig att den tidigt har fångats och odlats av P. Brichard, som bedriver fångst och odling i mycket stor skala vid Tanganyikasjön.
KGTropicals
Riffwaters
Morten Skov Jensen