Akvarieleasing
Annons

Aulonocara aquilonium


hane, Mdoka Foto: Ad Konings
Släkte: Aulonocara
Art: aquilonium
Grupp: Aulonocara
Beskrivning: Konings
År: 1995
Geografiskt område: Malawisjön
Typlokal: Mdoka
Utbredning: Malawisjön
NCS Artbeskrivning: Joakim Draktoft, 2013-11-09

Temperatur
23-28°C
Volym
125 cm & 200 l
Längd
9-10 cm
pH
7,5-8,5

Naturlig biotop

I naturen återfinns denna Aulonocara vid Mdoka i den norra delen av Malawisjön. Arten påträffas normalt på relativt djupt vatten vid 12-25 meters djup på den öppna sandbotten. Större grupper med ej revirhävdande hanar och honor kan observeras tillsammans.

Föda

Som andra Aulonocaror söker den naturligt sin föda i sanden genom att sila fram små ryggradslösa djur. Till sin hjälp har de tryckkänsliga porer som sitter på undersidan av huvudet. I akvarium fungerar med fördel räkmix som kan kompletteras med frysfoder och torrfoder.

Könsskillnad

Hanen är silverfärgad med ett blåskimrande huvud och en gul och blå teckning i stjärtfenan. Ryggfenan är i underkant gul med ett blått band som i överkant avslutas med en svart kant. Bukfenorna är svarta och analfenan är svart med kraftiga markerade äggfläckar. Honan är silvergrå. Storlek: Honan ca. 9 cm, hanen endast något större, ca. 10 cm.

Akvariemiljö

Rekommenderad storlek är inte mindre än 300 liter. Akvariet inreds med finkorning sand och många hålor eller grottor så att det finns gott om gömställen och lekplatser. Lämplig fördelning är 2+3, men gärna ännu fler honor.

Beteende & lek

Reviret består oftast av en grop i sanden eller en mindre grotta i direkt anslutning till sandbottnen i vilken också leken sker. Arten är munruvande och en normal kull innehåller 25-30 yngel.

Allmänt

Aulonocara aquilonium har tidigare exporterats som Aulonocara auditor.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder



Fångstplatser



Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Aulonocara aquilonium i Ciklidbladet

Nummer Artikel