Text: Kjell Fohrman
Foto: Kjell Fohrman samt resp. föredragshållare

I Zoopets stora fotoarkiv finns totalt 168 foton från detta evenemang som kan vara värt att kolla på (gäller enbart goldmedlemmar).
Alla foton kan klickas upp till betydligt större format (gäller enbart goldmedlemmar).
Denna artikel kan diskuteras i denna tråd i Zoopets forum.  

Så var det återigen dags för ciklidstämman – denna gång i Malmö och det var ”Ciklidvännerna i Malmö” som stod som arrangörer för denna ciklidweekend i början av april.
För mig var det också något av ett jubileum, nämligen den 30:e Ciklidstämman i rad. Om jag inte minns helt fel så arrangerades också den första Ciklidstämman jag deltog på av just Ciklidvännerna i Malmö. Ett lite lustigt sammanträffande.

FREDAG
På senare år har ”stämman” förlängts med en dag och många sammanstrålar redan på fredagskvällen. 

Så var också fallet i år och vi har ett knappt 50-tal som letade oss ner i källaren på hotell Ibis där vi bl.a. avnjöt en god buffé.


Sedan lyssnade vi också på ett lättsamt föredrag av Patrik Rosén som hade titeln ”Kåseri om icke läskunniga ciklider”. Nu tog visserligen Patrik upp även annat än ciklider, men inte heller dessa fiskar visade sig vara läskunniga. Jag skulle dock tro att denna upptäckt knappast lär leda till Nobelpriset i alla fall, men oss som lyssnade roade det.

Därefter var det dags för en ciklidfrågetävling som visade sig vara riktigt klurig och många var det som gav upp redan efter några få frågor genom att skylla på att de måste gå på toa, hämta mer öl eller vilka nu svepskälen var för att slippa visa sin okunnighet.
Rätt många av oss kämpade oss i alla fall igenom hela frågeformuläret – även om det nu innebar att vi kom att visa hur okunniga vi var. Resultatet av tävlingen skulle meddelas på middagen på lördagskvällen.

Sedan forsatte vi att ha trevligt uppe i baren tills vi blev utslängda därifrån, sedan hittade vi ett bord i matsalen innan vi blev utslängda där (de skulle väl förbereda frukosten eller vad det nu var). Sedan blev vi inbjudna till Malawijanne och hans bättre hälfts hotellrum, men när värden själv somnade tyckte också jag att det var dags att dra täcket över huvudet för några timmars sömn. Så för mig blev det absolut ingen sen kväll utan en tidig morgon!!!!             

LÖRDAG
Som tur var så fanns det inget på programmet på förmiddagen och frukosten serverades ända fram till kl. 11, så det blev i alla fall några timmars sömn innan själva Ciklidstämman inleddes.

Lördagens program var synnerligen späckat med hela 5 föredrag.  


Vi var ett knappt 70-tal som var samlade när ciklidstämman körde igång. Så få var det faktiskt länge sedan som vi var på någon Ciklidstämma och anledningen till detta kan man ju alltid spekulera i (vilket jag också gör i slutet av denna artikel). Anledningen var i alla definitivt inte att programmet var dåligt.   


Leif Persson från Ciklidvännerna hälsade oss välkomna genom att utbringa en skål – eller vad det nu var han gjorde.   

Hunting for new and rare fish in French Guyana – Uwe Werner 
Först ut var Uwe Werner och hans föredrag handlade om de fiskar han träffat på under sina resor till Franska Guyana.

Uwe är en mycket duktig föredragshållare, som dessutom talar en mycket lättförståelig engelska (han, liksom helgens övriga utländska fördragshållare, är tysk).  


På ett pedagogiskt sätt (skit vore annars, han är ju lärare) tog han oss med ut till olika biotoper. 


Där han fångade fiskar och berättade om dessa och mycket annat.

Nedan har jag lagt in några foton på dessa, tyvärr är dock kvalitén på fotona miserabel. Anledningen till detta är helt enkelt att det var en film som Uwe visade – perfekt för oss som var där och tittade, men omöjligt att fota av med acceptabel kvalitet. Ni får helt enkelt skylla er själva som inte var där.

Föredraget ledde i alla fall till att jag blev rejält sugen på en tripp till Franska Guyana. 





Filtreringens ABC – Patrik Rosén

Sedan var det återigen dags för Patrik att äntra scenen där han skulle lära oss allt om filtrering. 



Bl.a. annat ovanstående gick Patrik igenom ganska djupgående och jag måste säga att detta var ett mycket intressant föredrag där man fick en del del användbara tips.

Ett som är värt att nämna är tipset om att märlkräftor fungerar utmärkt när det gäller att hålla filtermattor rena. Det kommer jag definitivt att testa framöver.

Patrik pratade också om olika typer av filter – bl.a om sin egen uppfinning det s.k. JBF-filtret. Vad bokstäverna JBF är förkortning för kan ni läsa ovan.  


Och så här ser då ett JBF-filter ut. Hur man bygger och hur man får det att fungera på bästa sätt berättade Patrik för oss som var där, men det tänker jag inte tala om här. Däremot kan du läsa det, om du blir medlem i NCS eftersom Patriks föredrag kommer med i ett kommande nummer av NCS medlemstidning – Ciklidbladet.   


Men inte ens ett JBF-filter uppfyller alla kriterier för det perfekta filtret. Men sådana filter är faktiskt inte ett fantasifoster utan existerar i verkligheten och på fotot nedan ser du ett sådant.

Ja just det växter!!!
Något att tänka på.

Ett bra och intresseväckande och lite ifrågasättande föredrag. Kul, men jag hade gärna sett att det varit en debatt efteråt i ämnet. Själv höll jag med om mycket, men inte riktigt allt och det hade varit ännu trevligare med en fördjupad diskussion efteråt, men det fanns det inte tid för nu.  

Cichlids of Mexico – Uwe Werner

Så var det dags för Uwe igen för hans andra föredrag för dagen och denna gång tog han oss med till Mexico. 


Även denna gång mycket pedagogiskt upplagt. Först en karta där biotopen pekades ut.

Sedan några foton på biotopen, därefter ett antal foton på fiskarna där och ofta också några akvariefoton på artena, ibland t.o.m. lekfoton.

Detta var ett fotoföredrag (inte en film) och alla foton var helt fantastiskt bra och nedan kan ni se ett litet urval av dessa (fler finns i Zoopets stora fotoarkiv).






Tänk att få besöka detta ställe – verkar vara helt otroligt vackert.


*

Andreas Spreinat

Lördagens siste föredragshållare var Andreas Spreinat som skulle avsluta med 2 föredrag, men det blev faktiskt 2,5.

Detta eftersom han först visade en video hur det gick till när han ”tvingade” sina barn att krypa ner i hans största akvarium för att se till att alla fiskar fick tillräcklig med mat.
Stackars barnTongue out


Andreas huvudföredrag för dagen var en utmärkt videofilm (så sorry, återigen rätt usla foton, som jag kan visa upp för er). Han hade valt ut ett enda ställe i Malawisjön som heter Mbamba Bay (ligger i Tanzania) och visade de fiskar som återfinns där.

Ett mycket lyckat grepp eftersom man på detta sätt fick ett begrepp om den mångfald av arter som finns i Malawisjön.



—–
Tänk så lik svenskan och tyskan kan vara iblandWink
Även Andreas pratar en mycket lättförståelig engelska, så det var inga som helst problem att hänga med när Andreas pratade malawiciklider och då och då fick in ett skämt som höjde stämningen ytterligare.

Avslutningsvis visade han en videofilm från Cikliddagarna i Duisburg förra hösten (här på Zoopet så har vi redan haft en större artikel om detta evenemang).

Hans video visade främst hur det gick till när de byggde upp detta jätteakvarium.

Här har Andreas hoppat i för att mata fiskarna (det sägs att facket hade gripit in och förbjudit helgarbete för hans barn – så han fick själv göra jobbet). 

LÖRDAG KVÄLL

Helgens absoluta höjdpunkt (trots alla fantastiska föredrag) brukar ändå vara lördagskvällens middag och samvaro.
Efter en snabbdusch samlas man i baren och tar en pilsner innan det är dags att bege sig till festlokalen. Här är det ett gäng nollåttor som har trevligt – förresten ni som någon gång sett äggskalet i mitten ha på sig en kostym och slips – räck upp handen.
Tänkte väl det inte en endaInnocent 

God mat serverades också och alla blev proppmätta och om någon inte blev det så får han/hon skylla sig själv.


Några av de utrikes gästerna i glatt samspråk vid ett bord. Från vänster Siegfried Loose och hans fru, samt Andreas. På bordets högersida visserligen en nollåtta (Rudi) men han är ”på väg” till Sydamerika och bakom honom Tonny Brandt Andersen från Danmark.   


Även jag själv fastande uppebarligen på ett foto taget med min egen kamera. Har lite suddiga minnen om vem som tog fotot, men jag har för mig att det var Andreas. 


Som traditionen bjuder var det även i år ett så kallat ”dyringlotteri”. Dvs i ett lottring med lottnummer från 1 till 100 så drar man en lott och sedan betalar man det som står på lotten.
Så lotterna kan visserligen bli rejält dyra, men å andra sidan så är prisbordet bra mycket mer värt än de totalt 5.000 kronor som alla lotterna kostar tillsammans så dessa lotter brukar gå åt som smör i solen. Så också i år.
Här den lycklig vinnaren Johan som kammade hem en jätteEheimpump som är värd åtskilliga tusenlappar.     


Pigge blev nästan glad över denna ”hemliga” vinst som kanske inte var värd riktigt lika mycket, men inte desto mindre rätt kul.
Kolla också gärna in den smarta och snygga namnskylten som man fick när man kom. Kul också med ”ciklidknappen” och den fräcka T-shirten som såldes.    


Kvällens höjdpunkt var utan tvekan utdelningen av ”Guldabborren”. Detta är sedan 1994 en årlig NCS-tradition och varje år hedras en förtjänt ciklidist. I år tilldelades Michael Persson guldabborren och han är ju känd även för oss Zoopetare.
Han hedrades med denna motivering.

Årets abborre tilldelas en medlem som genom sitt oerhörda engagemang och kunnande har tillfogat NCS stor sveda och värk och därutöver mycken huvudbry, i det att han i stort sett omöjliggjort framtida nyrekryteringar till den post han beklätt inom NCS.

Vi övriga föreningsmedlemmar kan dock bara buga och tacka denna paradoxernas man som bidragit till att estetiken och namnackuratessen nått nya höjder fyra gånger om året. Hans iver och perfektionism är av ett slag som sällan har skådats inom föreningen och offerviljan avseende nedlagd tid å föreningens vägnar torde sakna motstycke under detta sekel.
Förhoppningsvis får NCS även i framtiden plats i sökaren när årets pristagare betraktar omvärlden genom sin Nikon. Välförtjänt tillfaller således Guldabborren 2007 den eminente hedersmedlemmen Michael Persson.

Ett stort grattis och ni som vill gratta Michael kan göra det i denna Zoopettråd.


Sedan delades det också ut en del andra utmärkelser som du kan läsa om i nästa nummer av Ciklidbladet. Slutligen var det också prisutdelning i den ciklidkunskapstävling vi hade haft kvällen innan. Som jag befarade hade jag missat många frågor – får väl skylla på att jag hade värk i ett ben, hade druckit för många öl eller vad sjutton som helst. Som tur var för mig så var inte nesan alltför stor, eftersom även alla andra var lika dåliga, så min placering blev i alla fall helt OK.

Vann kunskapstävlingen gjorde NCS ordförande Mikael Westerlund – starkt gjort att klara pressen att som NCS ordförande vara tvungen att prestera toppresultat. Visar på finsk sisus, men antagligen hade han druckit fler öl än vi andra så han var nog dopad – det brukar ju finnar vara bra på, eller så var det kanske helt enkelt som så att han var bättre än oss andra. Fast så jäkla illa kan det väl inte vara att ende finnen på mötet var bättre än alla svenskar – eller Embarassed


3:a i frågetävlingen blev Gabbi – i bakgrunden kan man se hennes arbetsgivare (äggskalet i kostym) som pöser av stolthet. Du Christer det är inte pga av dig som hon är så duktig, det är trots digWink 


Enslingen på berget som klättrat upp för att fota oss andra.


Efter festigheterna återsamlades vi i baren för att ta några pilsner i gott sällskap. Här är det Christer som drar några ”Kal och Ada vitsar” för några danskar. Dom begriper inget, men ölen var god i alla fall.

Eftersom vi hade festat rejält natten innan och det var årsmöte rätt tidigt nästa morgon, gick i alla fall jag och la mig rätt tidigt (det hade inte gått så många minuter in på söndagen). Så tror jag också att de flesta andra gjorde.   

SÖNDAG

Årsmötet
08.30 startade så årsmötet för detta synnerligen livaktiga 41-åriga ciklidsällskap.

Som vanligt var det relativt få som slöt upp, men inte desto mindre var det ändå betydligt fler än vad det brukar vara på årsmötet (ca. 25 st)

NCS ordförande Mikael Westerlund öppnade mötet med NCS sekreteraren Joakim Draktoft vid sin sida. Efter att ha hälsat alla välkomna valdes en mötesordförande, nämligen…..

……. Lars Andersson. Han skötte klubban med den äran och årsmötet rullade på i snabb takt även om det även hanns med en del intressanta diskussioner. Bl.a. fick den nya styrelsen i uppdrag att utarbeta en plan i miljö- och myndighetsfrågor. Det beslöts också om att införa familjemedlemskap. 

Det valdes också en ny styrelse – här är hela styrelsen (förutom Stefan Larsén) samlad. Nedre raden från vänster Ola Svensson, Mikael Westerlund, Annika Ylitalo och Thomas Regnell. Övre raden från vänster Alexander Ylipää (totalt osynlig) och Magnus Mattiasson.
De nya i styrelsen var Ola, Annika och Alexander. Alla 3, men speciellt de 2 sistnämnda är ju också välkända profiler på Zoopet.
Och en mindre bild där även Alexander kom med.


Sedan började det dra ihop sig för söndagens föredrag, men innan dess pysslade folk med lite av varje. Leif Persson och Bengt Hansson från arrangörsföreningen verkar idka någon slags handel, Michael Persson verkade spana efter något nytt fotoobjekt, medan Robin Hedström redan hade hittat ett.   

Fisksjukdomar – Joel Björnsson

Leif hälsade oss återigen välkomna och presenterade söndagens förste föredragshållare – Joel Björnsson.

Joels föredrag handlade om fisksjukdomar och var mycket intressant.

Även om nu Michael verkade vara mest intresserad av att kolla på vilka foton han hade tagit.

Joel visade hur man gjorde när man undersökte fiskar under mikroskop.


Han visade foton på olika sjukdomsalstrare.

Beskrev dom och talade om vilka symptomen som drabbade fiskar uppvisade och vilken behandling man skulle sätta in.
Föredraget var som sagt mycket intressant och många frågor ställdes vilket ledde till en givande diskussion.  

Tanganjikasee-Cichliden – Siegfried Loose

Därefter var det dags för en ny utmärkt videofilm – denna gång från Tanganyikasjön. Dessvärre så höll Siegfried sitt föredrag på tyska. Även om jag har smärre baskunskaper i tyska så blev det svårare och svårare att hänga med och till slut gav åtminstone jag upp och kollade bara på filmen, som dock som tur var var riktigt bra. Föredrag på tyska är definitivt ingen bra idé  och även om vi i förväg fått ut en sammanfattning på svenska så hjälpte inte detta så mycket.

Filmen visade olika biotoper i sjön och vilka fiskar som finns där. Dessutom visades hur fångst och export av fisk från olika fångststationer går till.

Som vanligt på ciklidstämmor är det massor av lotterier och det med oerhört fina vinster. Just Ciklidvännerna i Malmö brukar också vara mästare i att få ihop fina vinstbord och så också i år. Man får nog t.o.m  ha lite otur för att man inte skulle gå med vinst om man köpte  lotter på denna stämma.

Själv handlade jag lotter för ungefär 600 kronor och jag vann detta
Verktygslåda (från Tetra!!!)
Malfoder
pH-test
Burk med Cyclop-Eeze
Termostatvärmare
Yngelkasse
Håv
Pump med en kapacitet på ca. 4.000 liter
Presentkort på 400 kr till Åleds Akvarium
Inte illa – eller hur. 

Andreas Spreinat

Andreas avslutade helgen med 2 filmer. Först en kortfilm om en mal som kommer från Malawisjön och var hans absoluta favoritmal – nämligen Auchenoglanis occidentalis.


Huvudföredraget handlade om stora och små ciklider i Malawisjön och var alldeles utmärkt. Återigen fick vi se en videofilm som filmats under ytan i Malawisjön, men även i hans egna akvarier. Massor av vackra malawiciklider visades och beskrevs.





Vi fick också en hel del praktiska tips – bl.a. hur man tillverkar sin egen ”fodersten”. Kul tips och totalt sett ett lyckat föredrag.  


Helgen avslutades av Mikael Westerlund som också hälsade oss välkomna till nästa års ciklidstämma som kommer att äga rum i Stockholm – närmare bestämt i fjärilshuset som ligger i Haga.

Sammanfattning:
Ett mycket lyckat arrangemang och ett stort tack till arrangörerna som genomförde det på ett mycket bra sätt.
Tyckte också att det denna gång var en extra bra blandning av föredrag – på tidigare stämmor har det ofta ”bara” varit rena fiskföredrag, men denna gång var det mer uppblandat med ett föredrag om filtrering och ett om fisksjukdomar och det var bara positivt – ett klart steg framåt jämfört med tidigare stämmor.
Skulle jag önska något ytterligare vore det kanske mer plats för diskussion och dessutom ett miljöföredrag.

Klart negativt var dock deltagarantalet – knappt 70 st, vilket är betydligt färre än tidigare. Orsaken till detta är naturligtvis svår att ange – dock tror jag att entréavgiften är en viktig orsak. Om man bara gick på föredragen de bägge dagarna så kostade det ändå hela 490:-. För en gamling som jag som dessutom kom ensam spelar det kanske mindre roll, men för ungdomar och familjer så blir det väldigt dyrt.

Tack för en kanonghelg och vi ses nästa år i Stockholm. 

keyboard_arrow_up